Sverige är vackert!

Bilder från Abisko.








Utsikt över Abisko, Torneträsk och Lapporten

Blåbärssylt - det blå guldet





Det var jättekul att plocka blåbär, det är härligt att ha sin egenkokad sylt. Innan i sommar blev det fläderblomsaft och rabarbersaft som ligger i frysen nu. Desto tråkigare är det att rensa bären, men då hade jag åter igen talboken som höll mig sällskap.

Det var löjligt enkelt att koka sylten, jag blev faktiskt besviken när jag inte ens fick tillsätta pektinet själv. Syltsockret innehåller allt som behövs. Det är bara att hälla i och röra om. Syltsocker var det enda som fanns att köpa på affären, och då är det ändå en välsorterad ica-butik. Jag kokade sylt på ungefär 2,5 liter bär (resten frös jag in) det blev 7 burkar sylt. Ett tips till dig som aldrig kokat sylt: Sylten ska vara rinnig när den hälls på burkarna, den stelnar först när den svalnat i kylen.

Både saften och sylten är kul att ge bort i present. Mina kompisar blir jätteglada när de får sånt, kanske för att vi som studenter sällan är så husliga.

Nu blir det ett 5 veckors blogguppehåll för mig. Jag ska åka till Abisko imorgon för fältarbete och seminarium för mitt examensarbete i naturgeografi. Kanske lägger jag upp fina naturbilder, men det blir förmodligen inget pyssel (fast jag ska ta med mig en stickning dit i alla fall) :)
Ha det!

korsstygn på stramalj ... uppföljning II

Nu börjar det närma sig slutet på stramaljbroderiet. Blobbarna tar form. Sista veckan har jag suttit och lyssnat på talbok samtidigt som jag broderar. Mysigt, mysigt, det rekomenderas sannerligen! På biblioteket finns massor med bra talböcker, både på cd och kassettband. Så fram med broderiet eller stickningen och din gamla bandspelaren, kryp upp med kuddar i sängen/soffan och tryck på play. Det är hur mysigt som helst.



Det mörkblå garnet har tagit slut, så jag har fått beställa nytt från Skånes Hemslöjdsbutik i Landskrona. Jag var inne på deras sida nyss och såg att de hade uppdaterat den, så nu finns det bland annat bilder på det fina stenhuset som butiken ligger i. Det kändes en ilning i magen. Jag har jobbat som kak- och brödbagare på Hemslöjdens sommarkafé de senaste två somrarna. Men inte i år. Jag saknar att få vara bland all fin och färglad slöjd hela dagarna.

Jag vill inte att broderiet ska bli färdigt så snabbt, det går för fort. Jag vill dra ut på njutningen lite till, precis som med en riktigt bra bok. Samtidigt så vill jag ju se resultatet, och få montera kudden. Ett dilemma. Äta kakan men ändå ha den kvar...

Som ett underverk, hittat på bakluckeloppis



Vad döljer sig i den blå lådan?



Ett fantastiskt litet picknick-set med fyra kaffekoppar med fat av engelskt porslin. Jag måste tillägga att engelskt porslin, särskilt stora tekoppar tillhör mina absoluta favoriter.







Underverket tar inte slut där, utan här... att kopparna till och med är stapelbara. Det är bara för bra för att vara sant. Att någon säljer allt detta på loppis, för bara 60kr dessutom, det övergår mitt förstånd.

Nu ska de bara diskas, sen bär det iväg på picknick i parken i äkta kolonialstil med alla mina tjänare.

Den som gamar efter mycket...

Nä... så heter det ju inte. Den som gapar efter mycket ska det ju va. Men i det här fallet så är det ju faktiskt en gam. En gam som jag broderade på en munktröja för flera år sedan. Gamen gillar jag starkt, men tröjan har jag aldrig använt särskilt mycket, mest till och från träningen. Nu ska jag minsann ta och brodera en ny gam på en munktröja som jag verkligen använder. Fast det kommer att bli andra färger eftersom den nya munktröjan är svart. Jag tänker mig en gam, antingen i svart-grå-vita nyanser eller mörkblå-blåa nyanser. Vi får se vad det blir.

Stygn: (Det är lättare att se stygnen om du förstorar bilden genom att klicka på den) Franska knutar (bröstet), kastsöm (gula delen av vingen), kedjesöm (beige och roströda delen av vingen), klyvsöm (hals och träd), plattsöm (näbben)

Titta jag är i tidningen!

Jag blev kontaktad av en journalist på Expressen för några veckor sen, de ville ha med mig i en artikel om korsstygn. Och idag kom resultatet i tidningen. Det står inte egentligen inte så mycket om korsstygn och broderi, men det är såklart väldigt kul ändå. Bra att handarbete fått sig ett uppsving. Jag tror att människan mår bra av att handarbeta, vi får avslappning och vi kan föra tankarna vad som finns i våra händer i nuet istället för att tänka på igår, imorgon eller nästa vecka, månad... som vi faktiskt har en tendens att göra.

Mer handarbete åt folket!

Kika gärna in på deras hemsida och läs artikeln.

Idag var jag och två kompisar, Karin och Linnzan, på utflykt till ett stort Emmaus nära Björklinge norr om Uppsala. Vi hade hört att det skulle vara ett bra ställe för fina fynd, men jag blev väldigt besviken. Mycket saker, men tyvärr inte mycket att ha. Men så är det ibland. En fin tekopp hittade jag i alla fall. Tekoppar och kaffekoppar kan jag sällan hålla mig från att köpa...