Inspiration?

A

Maria och Hedvig hade båda rätt. Städat hemma och broderikafé gjorde båda susen för att gå igång på broderiet igen. När inspirationen på fria former brister kan man alltid ta till text. Grafiskt och snygg. Tycker jag.

Maria and Hedvig were both right. Cleaning the apartment and going to the embroidery café were both good to get the inspiration going. In general, when inspiration is lacking, then you can always use text. Graphical and pretty. I think.

sysak

Grönt som är gott / Good things are green

Grönt o gott

Gott som är grönt. Grönt som är gott. Oliver, avokado, pesto och vitkål. mmm.

Good things that are green. Green things that are good. Olives, avocado, pesto and white cabbage.Yum,

Små skatter / Small treasures

guldband
sidenband

Små skatter köpta husflidsbutiken i Røros i Norge. Om kisar så kan man  låtsas att det är äkta guldspets och äkta sidenband istället för polyester.

Small treasures bought in a traditional handicraft shop in Røros in Norway. If you squint you can pretend that it’s real golden lace and silk ribbons instead of polyester.

När andan inte faller på / No inspiration

broderi
garn

Eftersom jag ska hålla en kurs i grannlåtsbroderi så tänkte jag att jag skulle brodera upp några exempel som kursdeltagarna kan ha som inspiration. Men alltså, ni vet känslan som infinner sig efter en resa, mätt på intryck, brist på sömn, ingen mat i kylskåpet och lägenheten (i mitt fall bara ett enda rum) belamrad med smutstvätt och annan bråte. Så trots att jag laddat fotoalbumet med inspiration från resan och plockat fram garner i regnbågens alla färger, så är det just inspiration som jag saknar. Ändå lyckas jag komma igång med ett litet broderi, men det känns liksom själlöst. Och påtvingat.
Kanske behöver jag bara sova på saken. Ladda om. För imorgon så kör broderikaféet igång igen. Härligt härligt ska det bli att träffa alla igen. Det känns riktigt fint att ha ett nätverk av brodöser i Stockholm, och att få träffa dem så ofta som varannan vecka. Fint som snus är vad det är. Imorgon sitter vi vid två fönsterbord på Café Panorama mellan 17 och 20 för dig som vill titta in.

All these impressions from last weeks trip. But no inspiration or energy to embroider. I wanted to make some examples to show at the course that i’m giving later this fall. But the outcome just feels forced and lacks the feeling of joy.I guess that’ll have to wait until I’ve me and myself and the messy apartment in order. And had a good night sleep.

Vackra Norge / Beautiful Norway

öppen spis

Jag har varit med jobbet en vecka i västra Norge, mitt uppe i storslagen natur och ett stort kulturarv, som jag i pauserna i jobbet sprang runt och fotade. Flera hundra foton. Mönster, färger och former att inspireras av.

Igår var det nationell sorgedag med alla flaggor på halv stång eftersom det Idag har gått en månad efter massakern på Utöya. Mina tankar går till saknade och till dem som  saknar.

I’ve spent the past week in western Norway with work. In the breaks from my job I ran around taking hundreds of pic of the grand grand nature and the arge culture heritage, Patterns and colors to inspire me.

Yesterday was a national griefing day in Norway, with the flags on half pole, since it today has been a whole month since the massacre on the Utöya island. My thoughts are with the missing people and the one who miss them.

väv

vantar

väggmålning

draperi

målad stol

sänghimmel

broderi

bunad

Gå på yllebroderikurs!






Tjoho, i höst kommer jag att hålla tre kurser på slöjdhuset i Stockholm; två stycken i skånskt yllebroderi och en i grannlåtsbroderi. Jag har väntat och väntat på att kursprogrammet skulle komma ut så att jag fick berätta om det på bloggen. Och nu är det äntligen här. Yllebroderikursen som Eva Berg höll i våras blev snabbt full, så om du är intresserad så är det bäst du skyndar dig.

Skånskt yllebroderi – grundkurs
17–18 september och 26–27 november, kl 9-16

Kursen ger grundläggande kunskaper, genomgång av stygn, bottensömmar, material och mönsterformer som förekommer i tekniken. Du får också lära dig att överföra mönstret till tyget. Elin Jantze är född i Skåne och har lärt sig tekniken av traditionsbärare. Hon har också gått som lärling hos Eva Berg som är brodös och butikschef på hemslöjden i Landskrona.
Max: 12 deltagare
Lärare: Elin Jantze
Kostnad: 1 200 kr (18 lektioner)

Grannlåtsbroderi och bling-bling
Två måndagskvällar: 10 oktober och 17 oktober kl 18–21
En inspirationskurs för dig som längtar efter att gå lös på pärlor, band, paljetter, spetsar, garner och frodiga tyger och färger. Vi gör börsar, mobilfodral, små tygväskor eller något du själv önskar. Elin är född i Skåne och har ägnat många år åt Skånskt yllebroderi och fritt broderi. Hon är utbildad slöjdklubbshandledare och leder broderikaféet på Kulturhuset i Stockholm. Både för nybörjare och mer erfarna.
Max: 12 deltagare
Lärare: Elin Jantze
Kostnad: 700 kr (8 lektioner)


Grannlåt!