Små godisbitar av garn






















Nu är mormorsrutorna äntligen klara och monterade på korten. Dygnets ljusa timmar börjar bli få så idag fick mormorsrutorna följa med till jobbet det bli ett snabbt foto på kafferasten med den halvbra mobilkameran. Små godisbitar av garn.

Armbandet

armband

armband

armband

Armbandet. Enkelt kan också vara fint. Fodrat med gamla linnebyxor som jag själv sytt och använt tills de trillade sönder.

Skånska pepparkakor





















Lika onyttiga som vanliga, men lite brödigare och matigare. Goda att äta med smör och ost. Jag brukar inte baka vanliga pepparkakor så jag vet inte hur pass de skiljer sig åt, kanske är det bara bikarbonaten.

Skånska pepparkakor
ugn 200 grader, 30-35 st

ingredienser:
2 dl ljus sirap
1,5 dl socker
75 g smör
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 ägg
1 äggula
0,5 dl mjölk
1 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
9-10 dl vetemjöl

Koka upp sirap och socker. Häll det hett över fett och kryddor i en bunke. Vispa ihop ägg, gula och mjölk, rör ner. Låt stå tills det kallnat, rör då och då. Blanda bikarbonat och bakpulver med hälften av mjölet. Rör ner i blandningen. Arbeta in resten av mjölet, antingen i bunken eller på bakbordet. Låt degen vila övertäckt i kylen cirka ett dygn.

Forma degen till en rulle 6-7 cm i diameter. Skär i 0,5-1 cm tjocka skivor. Mina skivor blir alltid deformerade så jag brukar kavla dem lite försiktigt. Lägg glest på plåten. Grädda ungefär 10 minuter.

Tid för skånskt yllebroderi

garn
mönster

Jag förbereder helgens kurs i Skånskt Yllebroderi. Förra veckan kom garner, tyger och sybågar i ett stort paket på posten från Hemslöjden i Landskrona (som snart nylanserar sin hemsida med ny layout – håll ögonen öppna!)

skånska pepparkakor

Till helgen är det ju dessutom första advent. Jag kan säga det hur många gånger som helst – hur sjukt är inte det att hösten gått så snabbt?! Förra helgen bakade jag skånska pepparkakor, och de får följa med som fika till kursdeltagarna. För så säg, vad passar bättre på en kurs i skånskt yllebroderi i advent om inte skånska pepparkakor. Äts med smör och ost, mums.

:: Vinnare! :: Vinnare! :: heja heja ::

fågel

uttlottning2011utlottning2011-2

På första plats och med rätten att välja pris först kommer Beda och på andra plats Scandinavian Christmas, två nya bekantskaper för mig. Det är överhuvudtaget roligt med utlottning för det dyker upp så många nya ansikten, det var roligt att ni alla ville vara med! Hoppas att Beda och Scandinavian Christmas kommer att får roligt med sina broderier, ni får gärna skicka en bild med det färdiga alstret.

Rut rut rut mormorsrut

mormorsrutor

mormorsrutor

Många mormorsrutor blir det. Tack så enormt mycket för allt engagemang i Boye 13-nålen, jag blir helt häpen och sjukt glad över alla erbjudanden som bara ramlade in över mig, tack i förväg Emilie.

Imorgon är sista dagen för utlottningen. Missa inte!

Julpynts-swap 2011

julpynt-byte
Metamorphosis undrade om det skulle bli något julpyntsbyte på Mönsterarkivet i år. Herregud tänkte jag, är det så nära till jul. Och det är det ju, i alla fall om man räknar med att skapa sitt eget  julpynt. Sånt tar ju tid! Mer info om bytet hittar du på Mönsterarkivet.
Hålltider: - Anmäl dig senast söndagen 27 november.
- Skicka iväg julpynten senast söndagen 11 december

Nya virknålen

mormorsrutor

Jag ska virka en ny laddning mormorsruteörhängen till Hemslöjden i Landskrona. Till min stora fasa var min lilla Boye 13 virknål borta när jag skulle sätta igång. Efter att ha vänt upp och ner på alla garnlådor, korgar och andra tänkbara och otänkbara ställen så beställde jag en ny virknål på tradera av märket Pony (tror jag).  Den är inte alls lika bra som min gamla, och då undrar jag; är det nån som vet var det går att få tag på små Boye-virknålar? Tillverkas de fortfarande eller är det bara second hand som gäller?

Utlottning hurra!

En utlottning för att hedra alla mina fina läsare, och framför allt alla som lämnar fina kommentarer – jag blir så fantastiskt glad dem, ni skulle bara veta. I somras passerade jag 100 000 besökare och jag hade tänkt att ha en utlottning redan då, men tiden rann iväg och nu är det snart vinter. Efter höstens kurser och workshops har jag materialsatser kvar och vad ska jag göra med dem?? Varför inte köra en utlottning!

fågel
Vinst nummer 1: Ett prova-på-yllebroderi materialsats till fågeln. Innehåller garn, nål och stygnbeskrivning.

grannlåt
Vinst nummer 2: Prova-på grannlåtsbroderi-kit. Innehåller bitar av vadmal i olika färger och storlekar, lin- och bomullsgarn, band, paljetter och ett inspirationshäfte.

grannlåt

Den som får förstapriset får välja vilken vinst som hon eller han vill ha och tvåan får det paketet som blir över. Du får inga extra lotter för att du länkar (för jag orkar inte hålla på och räkna) men du får gärna länka till utlottningen om du vill.
Utlottningen avslutas på kvällen tisdagen den 22 nov.
ps. Lämna namn och din mejladress om du inte har en blogg som jag kan nå dig på.

Om 98 skedar

skedar

Om 98 skedar kanske jag fått till det. Jag behöver träna på att finskära träet när det är torrt.
/ vill_bli_duktig_nu

Vanten :: the mitten

vanten

Eh just det ja, en vante var målet. Om jag inte repat upp och stickat om mudden fem gånger skulle jag väl vara färdig vid det här laget. Jag är nog sveriges ojämnaste vantstickerska, ibland blir det för hårt och ibland för löst stickat. Jag hoppas att de blir slätare om jag sköljer upp dem och sådär.

Right, eh, the mittens. If I hadn’t  knittet and unknitted the cuff I’d be done by now. The outcome doesn’t make me that happy at all. I’m probably the most uneven knitter in Sweden, sometimes it’s too tight and others too loose. Sigh.

Gå-bort-blomma :: Flowers

gå-bort-blomma

Gå-bort-blomma

Förra veckan gjorde jag två blomkruke-gå-bort-blommor. Nu kanske jag borde göra en till mig själv också. :: Last week I made two flower-pot-flowers to give away to friends. Now maybe it’s time to do one to myself.

Rutor :: Squares

armband

På broderikaféet i torsdags började jag på ett armband i vadmal inspirerad av Tyg och Otygs fina. Tack förresten för alla tips om plåtslöjdsverktyg. Jag har precis varit och shoppat både plåtsax och nittång. Nu är jag så himla taggad sätta igång.

I started embroidering a bracelet on the emroidery café last thursday with inspiration from Tyg och Otyg pretty one.

Broderikaféet torsdag



















Nu på torsdag är det broderikafé som vanligt, men platsen är ny.

När? Jämna veckor: torsdagar kl 18-21
Var? Waynes Coffee på Hornsgatan 3, Stockholm
För? Alla som vill brodera, nybörjare som erfarna!

Ses vi där?

Rosenkransar

rosenkransar

liten bit på väg

Nu har stickboken med de vackra gotländska vantmönstren stått i bokhyllan i säkert ett och ett halvt år sen jag köpte den (för alldeles för dyra pengar). Ofta när jag stickar tvåfärgat blir vantarna alltid för stora, kanske är det garnet som är för tjockt, jag vet inte. Men de är ju så vackra och jag vill så gärna ha ett par. Passande talesätt är nog; ‘skam den som ger sig’ och ‘övning ger färdighet’. Och nu satan! Efter några stickvändor har jag nu tagit bort 10 maskor från mönsterrapporten så att det inte ska bli för stora. Men så tycker jag att garnet är lite för tjockt för stickor 2,5 som mönstret anger. Därför gör jag nu en fuling och byter stickstorlek till nr 3 mitt i stickningen för jag tror det passar Tuna-garnet bättre. Fortsättning följer…