Ser du lövet för alla prickar?

prickar

prickar

prickar

Jag lånade min systers systemkamera för att försöka ta fina bilder på mitt broderi. Det blir typ ser du lövet för alla prickar, snarare än ser du löven för alla träd? Förra helgen så vrålbroderade jag, så nu är snart andra sidan klar. Jag siktar på att bli klar på broderikaféet ikväll. Därefter väntar det lite småtråkiga monteringsarbetet. Lövramen ska ju målas också förstås. Mucho pricks blir det.

:: Kritpåsen ::

kritpåse

Min kritpåse, som jag är omåttligt stolt över! Det broderades först en fågel och en massa förstygn och så sydde jag ihop den för några veckor sen. Nu i veckan blev den både invigd och fotad. Bland klätterutrustningen så är ju inte precis kritpåsen det dyraste man kan köpa, det är en sjuhelvetes till materialsport med den ena prylen dyrare än den andra. Därför kan jag inte precis säga att jag sparat så mycket pengar på att sy min egen påse, men jag känner mig ändå sjukt nöjd, eftersom den den både är fin och fungerar(!). Jag var till och med på Naturkompaniet för att köpa spännen, nylonband och elastiskt snöre för att få till den professionella looken. 

kritpåse

kritpåse

:: Stickning pågår :: Harvest moon ::

Harvest moon

Stickning pågår, en Harvest moon-kofta. Jag har länge varit på jakt efter mönster på en fin baskofta och tycker det är märkligt att det ska vara så svårt att hitta. Konstigt nog så tycker jag ofta att de enklare och rakare bebis- och barnmodellerna på koftor och tröjor är finare än många krusidulliga dammodeller. Den här tycker jag ändå verkar lovande, och jag som inte är så van vid att läsa engelska stickbeskrivningar klarar det helt okej.

Med undantag för rosenkransvantarna som jag svor en del över så tycker jag ändå att jag har hyfsat gott tålamod när det kommer till handarbete. Till exempel så hade jag stickat ända ner till bröstet på denna koftan (uppifrån-och-ned-stickning) när jag märkte att den var i trångaste laget, och det kändes varken särskilt märkvärdigt eller uppslitande att behöva repa upp allt för att börja på ny kula. Jag stickar ju för att det är roligt, och drar jag upp så får jag ju mer tid med stickningen (fast ja, det finns ju gränser, det håller jag med om). Parallellt med koftan håller jag på att sticka ett par vantar, som också de har repats upp flera gånger, nu är jag inne på tredje versionen. Jag har funderat en del på det och jag tror det är så enkelt att det stör mig mer att inte riktigt gilla slutprodukten för att storleken är lite fel, än vad det stör mig att dra upp och göra om.

Julklappen

Saltkvarn

Vi bytte bara en enda julklapp i släkten i år. Otroligt skönt att slippa hetsen att trängas på stan här i Stockholm. Jag hatar att gå på stan här, jag blir så stressad, svettig, får blodsockerfall, känner att jag inte hör hemma, blir illamående av konsumtionshysterin i vårt samhälle med mera med mera. Tillbaka till julklappen. Mamma köpte denna fantastiska salt/pepparkvarn av Carsten Nilsson till mig, som jag för övrigt gått och dreglat över länge. Som en pelare står den stolt på mitt köksbord och gör mig glad varje gång jag tittar på den. Tack mamma!
ps. Om man som jag är ett fan så kan man följa Carsten Nilsson på facebook.

En biprodukt

skuggor

Karin som jag skrev om i förra inlägget gör också ett löv. Fast hennes är hemligt. Bilden är en biprodukt till hennes lövskapande, men den är som ett konstverk i sig och den passar fint på min vägg kan jag berätta.

Origami

Elin
Foto: K.Backlöf
Origami
Foto: K.Backlöf
Min fina kompis Karin har fastnat för origami. Jag förstår varför, det är verkligen  fängslande. Hon lärde mig vika några bollar, tyvärr försvann vikningen ur minnet på mindre än några dagar. Kolla mitt fina molnörhänge, det är Karin som gjort det med. Och hon har nyligen startat en blogg.

Jag vill flagga för att kurskalendariet för våren är Slöjdhuset i Stockholm är klart och öppet för anmälningar. Precis som i höstas kommer jag att ha kurser, en i skånskt yllebroderi och en i grannlåtsbroderi. Tjoho!  Kanske ses vi på Slöjdhuset i vår?

Små färgglada cirklar

paljetter

Många, nej massor med små färgglada cirklar syr jag fast på svart tjock vadmal. Detta ska bli mitt bidrag till lövskogen.

Rosenkransar från Gotland

Gotländska vantar

Gotländska Vantar

Äntligen klara. Mina gotländska vantar som vållade mig stickångest. Det blev  fel storlek så jag fick dra upp och sticka om flera gånger. Ojämnt och fult också. Tack och lov rätade det mesta ut sig när jag strök dem med hett strykjärn mellan två blöta handdukar (tack för tipset från en bloggare, jag minns inte vem). Om några månader, eller till nästa vinter har jag nog glömt min ångest och kan njuta av dem fullt ut.

Mönster: Rosenkransar, Gotländsk sticksöm av Violet Bergdahl och Ella Skoglund
Garn: Tuna 2-trådigt
Stickor: 3 mm

:: stickmönster hos Kerstin ::







































Se vad fint man kan vinna hos Kerstin i Ölserud som firar ett år i bloggvärlden.

:: 2011 ::: handarbetet ::

En kort summering av ett handarbetande år. Tolv bilder som får ett år att verka mycket kortare än vad det känts på riktigt. Hoppas att ni alla hade en fin nyårsafton igår och att 2012 blir ett fint år för er alla. Mitt nyårslöfte är att jag ska brodera mycket och vara mig själv trogen. Har du något nyårslöfte?

Januari – ett par värmande pomatomus-pulsvärmare stickades i vargavinterns månad.

Februari – ett färgglatt mobilfodral blev till

Mars -  jag var på handledarutbildning för Slöjdklubben i Ronneby. Aja Bergsrand från Orust lärde oss att karda och att tova dessa fina fåglar.
 
April – jag flätade i rotting för första gången, det var på Slöjdhuset i Stockholm

Maj – under hela vårterminen broderade jag väldigt mycket på min stora åkdyna i skånskt yllebroderi.

Juni – och stora dynan blev färdigbroderad i juni

Juli – jag broderade in budskapet Hemslöjd <3 Mångfald på ett par skor för att protestera mot Sverigedemokraternas nedsmutsning av folkdräkten.

Augusti – jag var på konferens i Norge och blev inspirerad av den vackra allmogeslöjden.

September – jag höll min första kurs i Skånskt yllebroderi. Askul!


Oktober – jag handarbetade massor massor. Månaden gick i granlåtens tecken. Mycket av höstens handarbete gick ut på att brodera inspirationsmaterial till kurser. Här är grannlåts-stickfodralet som min fina syster fick i födelsedagspresent. I oktober monterade jag också den stora Krönta Lejon.

November – jag tappade bort min lillalilla virknål men fick snabbt hjälp från alla bloggvänner att få en ny. Många mormorsrutor virkade jag.

December – den lilla slöjdens månad. Stjärnor av aluminiumplåt. Så vackert!
Gott Nytt År kära vänner!