:: på jobbet ::

nålbrev
nålbrev
Ett nålbrev som jag sydde för något år sen. Det har blivit liggandes eftersom jag sydde den samtidigt som jag sydde min första marsma, och marsman var den som blev min följeslagare i vardagen. Nu ska nålbrevet flytta till jobbet tillsammans med en trådrulle eftersom jobbarkompisar då och då knackar på dörren och undrar om jag har nål, tråd, snöre till att binda upp en krukväxt, laga spruckna byxor, peta ut sticka ur fingret osv. De verkar tro att jag bär med mig sådana saker jämt. Humor! Och då får jag ju ta och leva upp till deras förväntningar.

:: under nålen ::

blad

flätsöm

Två broderier under nålen just nu. Ibland är det bra att låta broderiet ta sin tid, att det får växa fram under några veckor eftersom jag då hinner se och känna efter vad som ska bli nästa stygn. Jag inspireras av digitalmuseums kjolväskor och broderar flätsöm. Kul stygn. Förutom flätsömmen använder jag mest kaststygn, förstygn, efterstygn och upp-och-ner-stygn. Enklast möjliga, och möjligheterna är oändliga, nästan i alla fall.

pippi

applikation

:: Summerfugl ::

pulsvärmare

pulsvärmare

I flera år har jag följt fantastiska Pickles, men det är först nu som jag använt mig av deras mönster. Från beskrivningen lärde jag mig göra fjärilarna, sen fick jag anpassa maskantalet till mitt eget garn. Ganska eleganta pulsvärmare i svalt svart merinoull och samtidigt så enkla i modellen, jag tror att de kommer passa prima till min kompis som ska få dem i present.

Mönster: Summerfugl
Garn: Merino superfein från Lana Grossa (50g=160m)
Stickor: 3mm

:: Välkommen på kurs ::

lyfta maskor
lyfta maskor
Jag ska lära mig att sticka med två färger och lyfta maskor hela helgen på kurs för Lotta och Madelaine. Och så välkomnande jag känner mig när det här vykortet kom med posten igår.
Det är ju otroligt att den lilla lappen på tummen blev så väl mottagen av er. Lappa och laga med stil och medvetenhet; det tror jag att vi bloggar vet som vi måste förmedla till omvärlden.
Sen undrar jag en sak. Nu när jag tydligen blivit medlem i tumkilarnas hemliga förbund så börjar jag ju fundera… finns det fler hemliga förbund som förenas kring någon teknik som jag inte kan eller känner till. Upplys mig, jag vill vara med i alla hemliga förbund!
Kunskap is king. Glad helg på er!

:: En lapp ::

Tumvantar
Tumvantar
Slitna tumvantar och hål som växt sig stort på tummen. En rosa vadmalslapp på varje tumme och så kommer de hålla ett tag till. Ibland behövs det inte mer än så. Nöjd!

:: Med tumkil ::

pulsvärmare

pulsvärmare

Snön slaskar och fryser till om vartannat. På cykeln svär jag inombords åt snöröjarna som är duktiga och tar bort nysnön, men inte den jobbiga bruna modden som jag sladdar runt i. Jag stickar ett par marinblå pulsvärmare med fläta och tumkil, min första tumkil någonsin. Det känns bra, jag som gått och trott att det var svårt.

Mönster: Kråksparks torgvantar
Garn: (Dubbelt) garn i ull på en enorm kon
Stickor: 2,5 mm

:: Ser du lövet för alla prickar? ::

prickarna1

prickarna2

prickarna3

Färdigt! Löv nummer 1698 går under namnet Ser du lövet för alla prickar? Jag har fäst mig vid mina prickar, så det kommer bli svårt att skiljas vid det nästa vecka. Något som irriterar mig lite är utställningen heter Ser du löven för alla träd? istället för Ser du träden för alla löv? Nåja, det finns gott om i-landsproblem att fundera över.

En urblekt cykel och en gammal soffa

tyget

baksidan

För ganska exakt tre år sen broderade och sydde jag en cykelbörs efter att jag tappat min gamla. Tre år, det tycker jag är en anrik ålder för en tygbörs, och jag måste säga att den har slitits med patina. Det är så vackert med slitet och nött. Det syns inte så bra på fotot, men även vadmalen har slitits och fått en helt annan vacker yta än när den är ny. När jag grävde i tyglådan så hittade jag baksidetyget och kom på att det var roligt att jämföra börsen med tyget. Det petroliumfärgade tyget är engelskt och kommer för övrigt från min mormor och morfars soffa från jag vet inte när, 60-tal kanske? Jag antar att de klädde om en soffa och fick en tygbit över som de la på hög och som jag sen 40 år senare hittade i en garderob. Mamma du kanske vet bättre hur det ligger till?

framsidan

Lövets slutspurt

prickar
Lövet ska in om två veckor och den senaste veckan har jag haft förbud på allt handarbete som inte rör lövet. Broderiet blev klart på broderikaféet precis som jag ville. Längs med ramen har jag nu borrat hål och motsvarande hål finns på lövetbroderiets fram och baksida. Flera kvällar har jag helt enkelt suttit och sytt langettstyng runt de hål som jag knipsat ut med håltång. Inte världens roligaste arbete precis, men nu är även det klart. Ramen har jag slipat och målat matt svart. Slipningen lämnar nog en del till övrigt att önska för det var inte precis jämnt och fint till att börja med. Men det är ju innehållet som räknas. Säger vi. Det enda som återstår är att köpa något slags svart snöre, helst i tyg för att binda ihop broderiet med lövet. Jag tänker mig ungefär som tunna, runda gamla skosnören. Kan ni komma med nåt tips om vad jag kan använda?? Jag förstår at min beskrivning är ungefär lika klar som korvspad, men jag är verkligen i behov av tips!

Lilla lappkudden

kvadrat

lappar

Det är nog ingen hemlighet att Lina syr massor med fina lapptäcken, men det var just ett särskilt som jag tyckte jag var extra fint. Det var dessutom lagom stort och lagom svårt projekt för min lilla kudde. Den lilla lilla kudden är ett fodral till en vetevärmare till min fina kompis Hanna fick i födelsedagspresent. Hon blir tvungen att köpa vetet och fylla det i innerkudden själv eftersom jag tyckte det var onödigt att skicka vete med posten från Stockholm till Umeå. hehe.

kudde

innerkudden