:: rödaste hängslebyxorna ::

hängslebyxor

hängselbyxor

hängslebyxor4

Här kommer resultatet av tyget som jag skrev om tidigare. Ett par hängslebyxor i rödaste manchester precis som jag tänkt när jag köpte tyget. Mjuka är de också och lagom mycket förstora så att han har något att växa i. Både syster, svåger och viktigast av allt systersonen var glada för brallorna. Det tog ett tag att väcka syhjärnan till liv eftersom det var ett tag sen jag sydde kläder. Fickorna i sidan var det som tog längst tid. Fast när byxorna väl var färdiga så undrade jag varför jag dragit mig för att sy. Bara jag har gott om tid, och lite lugn och ro så är det faktiskt inte så svårt. Mönstret (med några ändringar av mig) kommer från Nya Barnkläder.

Om tyget var billigt så kostade knapparna och hängslespännena desto mer. Hujeda mig, jeansknapparna kostade 10 kr styck och spännena 30 kr styck. 100 kr totalt. Någon som har tips på billigare sytillbehör?

Tänk om man skulle sy sig ett par hängslebyxor i vuxenstorlek i röd manchester. Går det för sig nuförtiden?

:: elva frågor från Ulrika ::

 Lite efter alla andra har jag klurat ut någorlunda vettiga svar på frågorna som Ulrika ställde häromsistens.

- Each tagged person must answer the 11 questions given to them by their “tagger” and post it on their blog.
- Then, choose 11 new people to tag and link them in your post.
- Create 11 new questions for the people you tag to answer.
- Go to their page and tell them they’ve been tagged!
- Do not tag back to the person who has already tagged you.
1. Om pengar inte vore ett hinder, hur skulle du vilja bo då?
Någon gång i framtiden vill jag ha ett hus med trädgård, men just nu skulle jag vara glad för att bara ha en egen lägenhet och slippa bo i andra hand. Det ultimata vore att ha ett stort kök med plats för att umgås och alltiallo-aktiviteter (läs: handarbete och allmänt pyssel). Sen skulle det ju inte sitta fel med en balkong där man kan mysa på helgmorgnar bland diverse odlingar av fröer som jag på måfå petat ner i jorden.


2. Vilket hantverk önskar du att du behärskade till fullo?
Broderi känner jag att jag har hyfsat under kontroll, så jag får säga att jag behärskar det tillräckligt för att hamna utanför listan. På listan får istället stickning (särskilt tvåfärgsstickning) och täljning hamna. Jag skulle grymt gärna bli grym på att tälja snygga kåsor och slevar. 
3. Vilken person har gjort särskilt intryck på dig och varför?
Det här var en svår en att svara på. Det är så många människor som gör starkt intryck på mig. Av många olika anledningar. Just nu på konferensen delar jag rum med en tjej som jag aldrig träffat förut. Hon kommer från Belfast, Nordirland, men bor just nu i Wellington, New Zeeland. Det klickade direkt mellan oss och vi har jättekul ihop här i Montreal. Hon är rolig och väldigt öppen i sitt sätt. Det är två egenskaper som jag värderar högt.
4. Om du kunde få åka tillbaka i tiden, till vilken tid skulle du återvända och varför?
Jag skulle hemskt gärna vilja se dinosaurier, så till Jura eller Krita skulle jag vilja åka.

5. Hur länge har du umgåtts med din äldsta vän? Alltså, äldsta som i känt längst.
Den person som jag känt längst är en tjej som heter Lollo, vi bodde på samma gata när vi var små och lekte tillsammans från det att vi var ungefär fyra år tror jag. Sen gick vi i samma klass hela vägen upp till vi tog studenten och hade följe till skolan varje dag i 11 år fram tills hon flyttade i tvåan på gymnasiet. Det är många skoldagar det! Vi träffas någon enstaka gång per år, men umgås inte direkt.

6. Vilket är det största big no-no, enligt dig?
Personer som pratar alldeles för privata saker i mobilen på bussen eller tåget. Och på facebook också för den delen. Ogilla!
 
7. När du träffar en ny person, hur presenterar du dig om du bara har ungefär en minut på dig?
Jag är som två olika personer, en på jobbet och en privat. På jobbet är det forskningen som kommer i fokus när jag kör min elevator pitch. Typ jag jobbar med hydrologi i kalltempererade klimat där det finns permafrost för att se hur kol tas upp och transporteras i grundvatten. Jag har haft tillfälle att öva det många gånger nu på konferensen. Om jag presenterar mig privat så blir det såklart en lång harang om hur mycket jag älskar att handarbeta och att det är min stora passion.  
8. Hur tror du att Victoria och Daniel har det inrett hemma på Haga?
När jag var liten så trodde jag att kungafamiljen bodde i en vanlig villa någonstans för inte kan man ju bo i ett så där stort slott. Jag betraktade slott mer som museum än som en bostad. När jag förstod att de faktiskt bodde på slottet försökte jag föreställa mig hur kungabarnen satte upp planscher från VeckoRevyn på väggarna i de där pampiga rummen med flera meter i tak och vackra gyllene tapeter. Det gick inte riktigt ihop i huvudet.. Jag tror att Victoria och Daniel har i alla fall en del av slottet som är inte är inrett med möbler som kräver att man ständigt måste ha glasunderlägg och där man faktiskt kan slänga upp fötterna på soffbordet utan att vara rädd att de förstör en släktklenod. Och möbler som tål lite kräk nu när de blivit med Estelle-bebis.
 
9. Är du en lyssnare eller talare?
Hmm, i mitt huvud så är jag en lyssnare. Eller jag tror i alla fall att jag brukade vara det. På senare år har jag börjat bli en person som har lätt för att snacka en massa. Förhoppningsvis har jag inte förlorat förmågan att lyssna helt. Jag ogillar personer som avbryter andra mitt i en mening, dessvärre så har jag en förmåga att göra det själv ibland. Att det ska vara så svårt att leva som man lär!

10. Finns det något klädesplagg som du på allvar tänker att du aldrig kommer att bära?
Tajts och tunika är inte min grej. Känns konstigt på nåt sätt.
'

11. Vad gör du om du får två timmar över? 
Handarbetar :)

Det verkar som att frågorna har cirkulerat ett tag, och de flesta bloggar som jag följer har redan blivit taggade. Jag har också på känn att de som blivit taggade och vill svara på frågorna har redan har gjort det,  men om någon känner för att svara så har jag knåpat ihop elva stycken här:


1. Vilken bok, som du läste som tonåring, minns du fortfarande med värme i hjärtat?
2. Vad har du för morgonrutiner?
3. Samlar du på något? I så fall vad?
4. Brukar du skriva julkort när den årstiden beger sig?
5. Vad gör du om du känner dig ledsen?
6. Vad gör du om du känner dig glad?
7. Ronja Rövardotter eller Pippi Långstrump?
8. Vilket är det bästa transportsättet?
9. Har du något favoritcitat?
10. Bästa sättet att smygträna?
11. Vilken är din favoritkrydda?  

:: post ::


Jag blommar kort

Jag fick tag på en hel massa gamla kartor på jobbet så jag skickade ett gäng av dem till Maria. Delad glädje är dubbel glädje. Tänkte jag. Som tack skickade hon en hel bunt med snygga vykort. Det är så himla kul att få post! Tack Maria.

:: grönt som är gott ::

Jag blev sugen på att odla ärtskott eftersom det är många kaféer som har sånt på sina mackor. Det här är min första ärtskottsodling så det är väldigt spännandeatt se dem växa och mycket gott kan jag lova. När man ska koka ärtsoppa kan man passa på att ta undan lite av de blötlagda ärtorna. Två flugor i en smäll liksom, fiffigt tycker jag.

ärtor

1. Blötlägg 1 dl gula ärtor över natten (en grön liten rackare fanns med i mitt paket)

ärtjord

2. Häll jord i botten i till exempel en ungsform och lägg i ärtorna, täck med ett tunt lager jord.

ärtskott

3. Efter två veckor har du en ärtdjungel som du kan skörda. Tydligen ska man kunna klippa (ovanför nedersta bladen) ner den några gånger och de ska växa upp igen.

ärtskott2

4. Vackert är det också!

:: gatukonst ::


Gatukonst i Montreal. Ju större desto bättre.

:: Montreal ::


Foto: DubyDub2009
I denna stund är sitter jag i ett flygplan på väg över Atlanten, till Montreal närmare bestämt. Jag ska på en stor konferens helt ensam och det känns både kul och lite läskigt. När man åka så långt så måste man ju passa på att se stan, så efter konferensen ska jag turista några dagar och jag ska bo hos en kanadensisk tjej. Jag jag lärde känna när jag jobbade två månader i Abisko hösten 2009 (här poserar hon fint i mössor som jag stickat). Både hon och jag är tokig i handarbete så hade vi stitch and bitch nästan varje kväll där på forskningsstationen. Tänk att det gått två och ett halvt år sen vi sågs, galet ju. Jag har gjort några tidsinställda blogginlägg som kommer att dyka upp medan sitter lyssnar på den senaste forskningen om Arktis. Så ni kommer nästan inte märka att jag är borta :)
Förresten. Jag förstår inte hur och när det hände, men känns det som att jag under våren har fått en massa nya besökare på bloggen och folk som kommenterar på bloggen. Jag blir ju så himla glad för alla som tar sig tid att kommentera. Ni bloggläsare är så himla bra, för de dagar som jag känner mig vemodig så kan jag bara gå in och läsa era peppande kommentarer så värmer det i magen. <3 kärlek till er!

:: en massa små stygn ::

grannlåtsstjärna

Praktiskt taget alla deltagarna på kursen i grannlåtsbroderi är vana brodöser och så självständiga att jag hinner brodera lite själv. Förra tisdagen så började jag så smått på en ny kjolväska som jag nu nästan är klar med, bara halva monteringen kvar att göra. Montering är det steget som många undrar över så därför vill jag ta med ett halvfärdigt alster så att man kan se hur jag syr ihop den.

Kanske hinner jag börja på ett till broderi ikväll igen. Det är ju så roligt!

:: harvest moon ::

harvets moon



harvest moon

Färdigstickad! Min nästan första kofta. Den första som är stickad efter mönster på riktigt, och på engelska. Trots några snubblingar på vägen så grejade jag det, det är nog det jag är mest glad över. Den har ju inte helt perfekt precis, men det skiter jag i för koftan är varm och skön och inte helt oäven att titta på. Garnet var mysigt att sticka i, handfärgat och lagom tjockt.

Mönster: Harvest Moon
Stickor: 4,5mm
Garn: Heaven’s Hand Wool Classic

:: bandfrossa ::

band

Om textila godisbitar. Ikväll och nästa tisdag har jag kurs i grannlåtsbroderi på Slöjdhuset här i Stockholm. Då får deltagarna plocka fram allt de har i gömmorna i form av vackra band, paljetter och vadmal. För deltagarna som inte har så mycket sånt hemma i gömmorna så har jag köpt in begagnade band.

band

Nytt och gammalt tillsammans. Jag tänker att i grannlåtsbroderi är huvudsaken är att det är grannt(!) och passar ihop. Om man vill att det ska hålla länge så är ju bra kvalitet på materialet också något att tänka på.


band
band

:: saxen ::

saxen
mönster
I gott sällskap, det vill säga tillsammans med halva svenska folket, så gillar jag Antikrundan. För några veckor sen värderades ett etui med papperssax och tillbehör från Eskilstuna. Och. Så hittade jag en liknande sax på second hand förra veckan. Ojoj, jag var ju bara tvungen att köpa den.  
manchester
Ett betydligt äldre loppisfynd är ett mysigt rött manchestertyg som jag i flera års dit velat sätta saxen i, men inte vågat. Röda hängslebyxor till min systerson såg jag framför mig. Nu har jag äntligen vågat klippa, och sy! Så farligt var det ju faktiskt inte. Resultatet kommer snart!
Glad annandag påsk!
sax

:: pelargoner ::

Hjärtpelargon
Renate Parsley
Idag har jag och två jobbarkompisar frossat i vilda och tama pelargoner på Gamla Orangeriet i Bergianska trädgården. Särskilt en av tjejerna är krukväxtnörd och nörderiet smittade av sig på mig. Fast än jag har alltid gillat växter (och kan inte tänka mig ett hem utan dem) så har jag aldrig haft så bra koll på arter och skötsel. Nu blir det andra bullar av eftersom jag gick därifrån med fyra små pelargonbebisar. Om det inte vore så att både plånboken och fönsterbrädet begränsar så hade jag nog gått därifrån med betydligt många fler.
Citronpelargon
Pelargon
Hjälmpelargon
Jag försökte komma ihåg att ta foton på både hela växten, blomman och namnskylten för att minnas, men missade såklart några. Artnamnen får du om du pekar med pilen på fotona. Många av pelargonerna har sitt ursprung från 1800-talet, tänk vilken spännande historia de bär på.
Kvinnan som stod bakom utställningen kom med bra tips och råd för hur de olika arterna ska skötas. Hon har till och med en webbutik om du också blir sugen på att bli pelargonnörd.
Lord Bute
hybrid P. x glauciifolium
Ardens Pelargonium-hybrid

:: grannast i grannlåt ::

detalj

kjolväska

Jag är så himla glad i min nya kjolväska som jag sydde färdigt förra veckan. Inspirerad av gamla modeller på kjolväskor och mönsterformer. Sydd i en blandning av nya och traditionella material; vadmal, lingarn, guldtråd, kulband och paljetter. Kantad med småblommigt tyg, fodrad med madrasstyg och den knyts med hemslöjdsband. Det här är grannlåtsbroderi för mig!

Den första väskan som jag sydde i höstas har verkligen använts flitigt på jobbet, det är otroligt praktiskt format och funktionell som bara den. På något sätt så känner jag också att jag bär med mig och visar upp vem jag är på riktigt. Väskan symboliserar min slöjdidentitet som jag med stolthet vill visa. Det är en känsla som jag bär med mig och som jag aldrig tidigare satt ord på. Låter det vettigt?   

kjolväska

gammal och ny

Jag fnissar åt mina funderingar kring vad Antikrundans experter skulle säga om de hittade mina väskor om 150 år. Det här kan ju inte vara från 1800-talet, nej det stämmer inte. Kan det vara något så annorlunda som allmoge fast på 2000-talet. Ja, det kan det faktiskt.