:: broderade stickor ::

hjärta




















 

Snart ska jag ha kurs i grannlåtsbroderi på Slöjdhuset här i Stockholm. För min egen skull är det roligt att ha nytt inspirationsmaterial, så jag har börjat brodera på ett nytt stickfodral i stil med det som min syster fick i present förra hösten. En himla massa i vadmal i fina färger har jag köpt också. Vadmal är ju så himla bra. Det är skönt att brodera i, klippa applikationer av, det finns i fina färger, håller för framtiden och är mjukt att klappa på. Mer vadmal och grannlåt åt folket!

vadmal

:: broderi här och broderi på andra sidan jorden ::

bottensöm

Mitt senaste yllebroderiprojekt växer och växer, det börjar kännas att jag är inne på slutspurten nu. En hörna är kvar att brodera, och så ramen runt. Sen ska den ju våtspännas, innerkudde ska beställas från Hemslöjden i Landskrona och så ska den monteras. Så även om broderiet snart är klart så kommer det ta ett tag innan jag har en ny dyna att luta mig mot i soffan.

garderobsbroderi

En irländsk forskarkompis som bor på Nya Zeeland blev himla förtjust i mitt broderi när hon fick se det på bild i våras. Jag lovade att jag skulle skicka ett litet prova-på-broderi till henne. Det glömde jag så klart bort. Så plötsligt när jag rotade i mina garnlådor så hittade jag det här tyget med mönster upptrycket. Det passar ju perfekt att skicka till min kompis. Jag måste ha köpt det på loppis nån gång och sen glömt bort det. Med i påsen finns en kursbeskrivning till skånskt yllebroderi. Kursen gick i Degeberga i Skåne för många år sedan och innehöll en något medfaren kopia på mönster och ett foto på den färdiga dynan. Yllebroderiet på fotot hade dova, urblekta färger. Så såg materialsatser på yllebroderier ut innan bland annat Eva Berg på Hemslöjden i Skåne inventerade gamla dynor och tittade på dynornas (oblekta) baksidor. Först då syntes dynornas ursprungsfärger. Numer är alla Skånska yllebroderier färgglada, och i linje med det så plockade jag ihop Brage- och Fårögarner från mitt förråd. Nu ska det bara skrivas en engelsk stygnguide sen är det redo att åka till andra sidan jorden.

:: broderi på Kristianstadsslätten ::


Om man tar en kväll, en karta över Kristianstadsslätten, lite grönt pärlgarn och en fågel från Korsstygnsbolaget så får man en finfin födelsedagspresent att ge bort till en Kristianstadstjej som nu bor i Stockholm.

tavla

tavla


 
Det svåra börjar när man ska fotografera tavlan, helt omöjligt att få ett enda estetiskt snyggt foto, därav denna kavalkad. Eftersom det är svårt att välja vilken fågel som ska broderas kan man ju alltid göra flera, så kunde en få bli till kort.



kort

kort

paket

:: tant-dockor ::

mönster

tyg

Sytt och broderat från Karin Holmbergs nya bok. Jättesöta tant-dockor som jag föll för direkt. Det kommer snart en massa nya bäbisar i min omgivning och varför inte tantifiera bäbisarna redan från första dagen, och varför sy en docka när man kan sy tre tant-dockor på en gång. Givet liksom! Karin är ju så duktig på att teckna och rita fina figurer, något som jag själv aldrig varit särskilt duktig på, så jag använde glatt hennes stajl på ansiktet.

tantdockorna

Tanken var att jag skulle få till en tant Grön, tant Gul och tant Blå som en parafras på Elsa Beskows bok, men det funkade inte riktigt med tygerna som jag hade hemma. Men det var roligt att leka Mix-Max och byta plats på kroppar och ben innan jag fått till en färgkombination som jag tyckte passade.

tantdockorna

huvud

kropp

:: blåbärsgott ::

smoothie

Jag lyxar till lördagsfrukosten med en smoothie. Egenhändigt plockade blåbär, en liten ekologisk banan, mjölk och apelsinjuice efter behag. Oj oj så gott det blir.

:: projekt måla lampa ::

lampan
Ett icke slöjdrelaterat projekt smyger sig in här på bloggen. På semesterns sista dagar fick jag för mig att jag behövde en förnyelse i vardagen inför höstterminens start. En sen kväll började jag därför möblera om här hemma (så mycket man nu kan möblera om i en etta) och så fick jag för mig att lampan som bara stod i vägen skulle få ny färg. Med risk för att alla teak-älskare ska få gåshud så fick alltså lampan ett lager färg.
skärmen
Efter ett besök i färgbutiken och ett på IKEA fick jag en helt ny lampa. Den gamla röda lampskärmen hör egentligen inte alls ihop med foten, de köptes separat på en second hand-butik i Gnosjö (av alla ställen). Det känns faktiskt som att den nya mindre skärmen passar bättre i storlek. Svart kan ju tyckas som ett ganska trist färgval när alla andra målar sina möbler i knalliga färger. Fast jag tänkte att det är snyggt ihop med mässingfärgen och för att jag redan har hyfsat mycket färg hemma så jag ville ha något som inte stack ut för mycket.
foten

:: vinnaren til boken ::

korg

lapp

Jisses vad många lappar jag fick skriva, en hel korg full, det hade jag inte räknat med när jag la ut utlottningen. Kul att det var så många som ville vara med. Brodera på Ylle från Hemslöjdens förlag skickar jag till Ingrid. Jag hoppas att du får ny inspiration och att det blir mycket yllebroderi hemma hos dig!

:: böcker ::

barnkläder

Det känns som att det strömmar in böcker till med nål och tråd-redaktionen. Alltså jag. Och jag känner mig hemskt viktig som får den äran att få böcker direkt från förlaget. Natur och Kultur har skickat Inger Öbergs nya mönsterkonstruktionsbok för barnkläder och Karin Holmbergs nya bok.
Jag hade Ingers bok i mönsterkonstruktion när jag läste på Textilakademin i Värnamo, så den borde inte vara så svår för mig att sy ifrån. Det är liksom mönsterkonstruktion “light” för oss som inte kan eller orkar göra egna mönster helt från grunden. Himla praktiskt. Jag har dessutom precis varit och shoppat tyg för att sy lite barnkläder till en bäbis som snart kommer till världen. Bra tajming!

karin holmberg

Karins nya bok är finfin. Jag gillar särskilt hennes skisser och alla de snygga fotografierna. Jag har faktiskt redan sytt från boken, men vad vill jag inte avslöja än. Det får ett eget inlägg senare.
Imorgon är sista dagen för utlottningen!!

karin holmberg

:: Utlottning: Brodera på ylle! ::

Foto: Thomas Harrysson
Äntligen är den här! Något annat kan man väl inte säga, jag tror att vi är många som har väntat på den här Brodera på ylle! Som vän till Eva, en av författarna, tycker jag förstås att det är extra roligt.  Sent igår kväll, trött efter första arbetsdagen efter semestern, öppnade jag boken för första gången och blev bara så himla glad. Den är precis så sprudlande och inspirerande som jag hoppats på. Den innehåller fakta om material och kloka rekommendationer om hur du ska gå till väga. Bra grejer helt enkelt.

Jag gillar att det är fyra brodöser med olika stilar som gått samman för att skriva en bok. Deras olika stilar syns tydligt i motiven och typen av broderi. Det visar liksom hur olika man kan brodera och hur ens personliga stil gör avtryck, sånt gillar jag. Jag vet redan att jag vill börja med; livbandet!

Direkt från Hemslöjdens förlag har jag fått en bok att lotta ut. Så här skriver de om boken.

"Med pärlor, paljetter, små bitar av vadmal, band, spetsar och knappar, tillsammans med stygn i regnbågens alla färger, tar smycken, bälten, väskor, kuddar, dynor, vantar och muddar form. Du får lära dig grunderna om stygn och material, metoder för hur du överför mönster till tyg, hur du monterar ditt arbete och gör vackra avslutningar.

Modellerna i boken är framtagna av tre skickliga brodöser: Eva Berg, Carina Olsson och Anna Wengdin. Här finns också berättelser om traditioner och föremål av Annhelén Olsson." 


Utlottningen! 

För att få en lott i utlottningen lämnar du en kommentar här. För två lotter tipsar du också om utlottningen på din blogg. Skriv gärna om du väljer en eller två lotter så blir det enklare för mig. Ange mejladress om du inte har en blogg.

Lämna din kommentar innan söndagen den 9 september kl 22.

Må så gott och lycka till!
/Elin

Livband av Eva Berg  ::   Foto: Thomas Harrysson

Brudkudde av Anna Wengdin  ::   Foto: Thomas Harrysson