:: mjuka klappar ::

DSC02659

Jag skrev härom dagen att vi bara ger bort en julklapp i släkten, fast då räknas inte barnen. Hela systersonskaran som nu vuxit till tre pojkar får mjuka klappar under granen. Varma långkalsonger och blöjbyxor i merinoull står kanske inte högst på önskelistan när man är barn, men nu måste man se till vad moster tycker är roligt att göra själv och då blir det så här, fniss.

snö

blöjbyxor

Långkalsongerna och blöjbyxorna är sydda med en fyrkantig förstärkning som sitter på diagonalen i grenen, det var första gången som jag testade den modellen. Jag kan tänka mig att den är slitstarkare än. Det känns som att det är en lite äldre modell, för jag har inte sett den i nyare mönsterböcker. Linnet blev vansinnigt kort så jag sydde på en bred mudd nertill och hoppas på att det ska funka.

DSC02657

När man syr i vanlig trikå brukar man räkna med ungefär 10% stretch. När jag stretchtestade den här merinotrikån så fick jag det till 30% vilket gjorde mig lite tveksam till vilken storlek jag skulle välja. Eftersom det är så himla stretchigt så kommer byxorna förmodligen att töja sig rätt rejält och bli pösiga. Jag har dragit mig för att sy underställ till mig själv i tyget just för att det är så töjbart. Nu väntar jag på en recension från syster för att se hur bra tyget funkar.

Mönster: Nya Barnkläder av Elsbeth Gynther

långkalsonger

:: knappkärlek ::

DSC02561
Snön ligger vit och frosten biter i äpplena. Nu myser nog de allra flesta hemma i soffan, eller kanske spelar ni spel vid köksbordet. Vi skulle bara byta en julklapp i släkten som lottas ut, men jag kunde inte hålla mig utan pysslade ihop julklappar till några i närmsta familjen. Till allra käraste syster slog jag in knappkärlek i form av stickmarkörer. Inspirationen hittade jag hos Metamorphosis.
knappar
stickmarkörer
Vaxad lintråd och gamla udda knappar är allt man behöver. Himla bra grej alltså! Passande present till mellandagarna stickning. En sannerligen god jul önskar jag er alla!
stickmarkörer
DSC02593
stickmarkörer

:: broderikalaset ::

tårtkalas

Broderikaféet fyllde två år i början av december, det firades så klart med pompa och ståt. Lena hade köpt med sig tårtljus. Hurra för oss! I födelsedagspresent så gav jag alla i läxa att brodera ett självporträtt som ska bli till ett stort collage. Jag tror att det kommer bli jättefint, men jag vet inte riktigt vad vi ska ha det stora broderiet till när det är klart. Vi skojade om att sätta upp det på Waynes där broderikaféet håller till, men nja, det kommer ju knappast att hända. Framför allt är det ju kul att ha ett gemensamt projekt, för det har vi pratat om i över ett år.

Självporträtt

Jag började med att kalkera av ett foto av mig själv, och sen föra över till tyg med karbonpapper. Broderiet är gjort i sytråd, mest stjälksöm. Eftersom det gick så snabbt och var himla kul så gjorde jag ett till av bara farten. Det första jag broderade på översta fotot, kändes ganska tillrättalagt, och inte så mycket “jag”. Med en lönnlövskrona på huvudet och lite spretigt hår, så känner jag igen mig mer. Som slutsats kan jag säga att det är kul med självporträtt, men också läskigt. Ser jag verkligen ut sådär? Ska jag verkligen våga lägga upp bilderna på bloggen? Nåja här är nu bilderna, så var snäll mot mig nu (fast det brukar ni ju vara).

Självporträtt

:: ett broderat tack ::

knappar

Jag fick ju fina kort av au coeur d'artycho och då funderade jag på hur man säger tack till en handarbetare på en handarbetares vis. Ett lagom litet projekt, som känns personligt men som inte tar översvallande lång tid. På en kväll broderade jag två fåglar från Korsstygnsbolagets fågelbok (som har en tävling nu). Klippte ut en cirkel runt broderiet och tråcklade i kanten. Sen tog jag en stor ganska ful, klädd knapp och då var det bara att dra åt tråden och och sy fast ett tyglock och en säkerhetsnål på baksidan. Ett broderat tack, tack!

Glad 12-12-12 på er allesammans!

knappar

knappar

knappar

:: glad advent ::

bär
ljus
Tänk nu är det bara två helger och lite till kvar till jul. Vart tog hösten vägen? Nu ska jag tända mitt ljus. Glad advent på er!

:: en mysig mysse till ::

garn o virkning

Det gick så snabbt med den första mössan så jag virkade en till av bara farten. Garnet är det där mysiga som jag köpte i Kanada och som jag stickade color affection av i våras. Dova färger men ändå varma i tonen, som jag tror passar i min kompis i smaken och hennes lille son som föddes i oktober. 

Garn: Berocco Ultra Alpaca
Virknål: 3,5 mm
Mönster: au coeur d’artycho

 virkad mössa

 

virkad mössa



:: en mysse sa Emil ::

mössamössa

Garn: Hjertegarn incawool
Virknål: 4 mm
Mönster: au coeur d’artycho

Det blev faktiskt en mysse! En virkad variant i stil med skalle-Pärs mössa. Extremt töjbar fiffig modell eftersom man virkar i bakre maskbågen. Jag tog ett restgarn, och med mitt ganska tjocka garn så passade den en 2,5-åring och inte upp till 1 år som mönstret angav. Passande nog så träffade jag ett barn i just den åldern i helgen som gick, så han fick raskt mössan i present. Nästa mössa virkas med lite tunnare garn och dito virknål. Snabbvirkad som tusan, så om du behöver en bebispresent så kan jag varmt rekommendera den.