:: lopi ::

lopi

Mera arvegods från min farmor. Någon gång för många år sen så köpte min farmor jättemycket lopi-garn; 14 nystan vitt, 5 nystan mörkbrunt och 4 nysta brunt. Farmor handarbetade mycket när hon var yngre, men under de nästan 29 åren som jag kände henne så såg jag henne inte många gånger med ett handarbete i händerna. Med det i åtanke och modellernas frisyrer på beskrivningen så förmodligen gissar jag att garnet har mer än 30 år på nacken.  Enligt mönstret ska det räcka till två islandströjor så jag och min syster som också gillar att sticka delade på garnhögen. Jag tror att farmor skulle bli glad av att vi stickar färdigt de koftor som hon inte kom till skott att göra.

islandströja

lopi

:: jorden ::

jordglob

Jag glömde i vanlig ordning bort Earth Hour i lördags. Faktiskt råkade jag göra precis tvärtom eftersom mina föräldrar kom på besök i helgen och hade med sig jordgloben i glas som jag ärvt efter farmor (samma farmor med trosorna från Östtyskland). Glödlampan var trasig och stickkontakten var ojordad men när de båda sakerna var åtgärdade så fick jordgloben stå och lysa hela kvällen. Otroligt mysigt och stämningsfullt på alla sätt, fast lite knasigt att har jordgloben tänd just den kvällen när hela jorden skulle vara släkt.

jordglob

:: Lejonborgen och yllebroderi ::

yllebroderi

Yllebroderandet på lejonborgen skrider framåt. Jag broderar mest på det på helgerna eftersom jag oftast är för trött för att välja färger och stygn på vardagskvällarna. Det är himla roligt att brodera något som jag ritat själv, och samtidigt ovant. I yllebroderiet är jag van att brodera andra brodösers mönster och behöver inte tänka på vilket stygn eller vilken färg jag ska välja. Även om jag använt typiska former och färger från gamla yllebroderier så blir det ändå tydligt att det är mitt broderi. Det är det som är ovant.  Jag har hunnit brodera ganska mycket sedan jag tog bilderna. Kan det gå för snabbt?, jag vill både äta kakan och ha den kvar!

yllebroderi 

yllebroderi

:: klädnypor ::

DSC03292
Klädnypor är oslagbara till att ha i köket. I mitt kök så finns de på påsar i skåpen, lådorna och frysen. Jag målar dem med akrylfärg och gör roliga och enkla mönster på dem, så det piggar verkligen upp när man ska plocka fram broccoli ur frysen. Min svåger fyllde år nyligen och så ville jag gärna ha nya klädnypor, så tänkte jag att jag slår två flugor i en smäll och målar en stor omgång så att både han och jag skulle få ett gäng klädnypor var.
DSC03294
DSC03295
DSC03297

:: stjärna stjärna ::

mobilfodral

Det gäller att montera ihop alla små broderier som kommer till världen. En liten lapp med en rosa-orange stjärna blev ett mobilfodral med en jäkla massa frans. Oproportionerlig kul kavelfrans. Romberna i stjärnan är klippta på fri hand så det blev litta snett och vint, men det kändes som att det inte gjorde någonting.

Min mobiltelefon gled ur (ett annat) mobilfodral och studsade ner för halva stentrappan för några dar sen. Kras sa det i glaset och skärmen blev svart, så hade jag ingen smartphone längre. Mindre än ett år hade jag varit smartphone-ägare, men oj så snabbt man vänjer sig. Jag får helt enkelt punga ut några tusenlappar och köpa en ny, för de verkar ju rätt hopplöst att laga telefoner.

mobilfodral

mobilfodral

:: work in progress ::

elefant

elefant

Om man lägger till bollar, fransar, band och annat rysch-pysch i fantasin så kan man ana sig till två påsar med dragkedja och ett mobilfodral. Snart så!

Trevlig helg på er!

fågel

fågel

hjärta

hjärta

:: lejonborgen del 2 ::

lejon

Lejonen på mitt nya yllebroderi har kommit till liv och visar sina vassa tänder. De är ganska skräckinjagande trots sina nos- och öronlösa huvuden. Jag broderad först ett helt lejon i plattsöm men tyckte att uttrycket blev helt fel så jag sprättade bort och sydde istället med klyvsöm. Mycket bättre! Det blev mycket klyvsöm i borgen också, och en del schattérsöm.

Det känns som en bra start!

lejonborgenlejonborgen

:: hemslöjden i Jönköping ::

Jönköping

I helgen höll jag kurs i skånskt yllebroderi på hemslöjden i Jönköping. Det är spännande att komma till olika hemslöjdslokaler och se all fin slöjd som finns samlad. Jönköpings hemslöjd ligger i gamla regemente- A6 och sjukhusområdet. En härlig byggnad med mycket ljus som flödade in på brodöserna. De var himla duktiga och hann brodera ovanligt mycket på sina fåglar, blommor och hästar.

skarvsöm


skarvsöm

Medan kursdeltagarna flitigt broderade så passade jag på att fråga dem om småländsk textil slöjd. Jag lärde mig att smålänningarna var fattiga jämfört med skåningarna, vilket också avspeglar sig i textilierna. I Skåne vävdes och broderades det i överflöd bland de som hade råd på gårdarna medan man i Småland lappade ihop klädet till dynor med skarvsöm. Jag fick också lära mig att det var manliga skräddare som, till att börja med, sydde skarvsömsdynor eftersom de gjordes av rester som blev över vid dräktsömnad. Så småningom tog kvinnorna vid.

Vi diskuterade även kvalitet på kläde och hur olika den kan vara beroende på var man köper den och någon konstaterade att den blivit sämre de senaste 10-15 åren. De här dynorna är inspirerade av gamla dynor men jag minns tyvärr inte vad sömmerskan heter. Jag blev glad över att få prata skarvsöm eftersom jag ska montera ihop mina fåglar med skarvsöm.

skarvsöm


skarvsöm
vante

 
På Broderikaféet är det flera som broderar på stickat, bland annat Maria har gått kurs i dala floda-broderi och det har blivit en del snack om hur man för över mönstret på bästa sätt. Man kan ju klippa ut blommorna i papper, rita upp med olika sorters pennor och så.  Ylva beskrev nyligen hur hon ritar upp mönstret på chiffong och sedan syr in det. En tjej på kursen hade med sig ett par vantar vars mönster hon köpt på Dala Flodas hemslöjd. Hennes mormor hade för länge sedan broderat ett par likadana vantar och när jag fick se beskrivningen förstod jag att även den har några år på nacken; skriven på skrivmaskin och sedan några årtionden av fotostatkopior. Himla charmigt alltså!

Åter till ämnet. Eftersom vi trycker upp broderimönstret till det skånska yllebroderiet själva så ville hon testa om det gick att trycka även på stickade vantar. Och se där, det gick ju jättebra, så nu vet vi det! Himla kul med kursdeltagare som tar med sig egna projekt och kör på.

vante
vante
vante

Hej då Jönköping.

Jönköping

:: armband med dubbelbokstäfver ::

armband

Ett broderat armband fick inviga dubbelbokstäfverna som jag köpte i höstas. Jag tycker mycket om banden men ha haft lite svårt för att komma på projekt till dem. Armbandet blev lite av ett test, och jag känner att det var bandet som bestämde hur armbandet skulle se ut, inte jag. Applikationer i vadmal på vadmal, guldtråd och band som vanligt, men ändå inte riktigt som mina andra armband. Jag gillar det för det är annorlunda.

Flätsöm mellan hjärtana, det är en söm som jag tycker om!

armband