:: plåtblommor ::

Jag fick en fråga om hur man gör plåtblommor. Det är väldigt enkelt, särskilt med rätt verktyg. Jag lärde mig att göra blommorna av Gunnar Jeppsson när jag gick Slöjdklubbens handledarutbildning. Hitintills har jag gjort blompinnar, men man kan även göra festträd, kransar, eller gå in och beundra JAG BLOMMARs fantastiskt fina plåtslöjd.

En bild säger mer en tusen ord. Därför måste ju många bilder säga massor med tusen ord.
 verktyg
Jag är inte sponsrad av Classe Ohlson, men de har bra och billiga verktyg. Plus att de ligger centralt i Stockholm så att man kan ta sig dit med cykel istället för att åka till ett byggvaruhus utanför stan. 

Plåtsax (blått handtag) - behövs när du klipper konservburkens kanter, och andra grova grejer. 
Plåtsax (orange handtag) - oumbärlig liten sax som klipper genom det mesta.
spik eller nubb
Hammare 
Tång (gärna utan räfflor)

tång
På tången tejpar jag silvertejp för att räfflorna inte ska repa kapsylerna

Till själva blomman kan man använda kapsyler, kaviar- eller mjukosttuber (vackert guldfärgade inuti), läskburkar, kakformar, skruvkorkar i metall (från glasflaskor), konservburkar (locket och själva burken). Jag är inte den som är den, utan snor gärna (eller frågar snällt) efter kapsyler från fik, restauranger och gräver i återvinningen på jobbet. Lunchrestaurangerna vid jobbet är också himla bra om man vill ha stora konservburkar eller väldigt stora mängder kapsyler (vilket jag ju behövde till Kulturnatten). 

kapsyler och konservburkar
träpinnar Träpinnarna kan du ta från en vedklabbe eller grenar från trädgården. Tälj till den, jag gillar när den är grovt täljd. Ta så raka pinnar som möjligt eftersom det är svårt att slå i spiken om pinnen är böjd.

klipp upp kapsylen
 Klipp upp kapsylen med plåtsaxen inifrån och bänd ut piggarna.

kapsyl

botten på läskburk
Botten på läskburkarna gillar jag att använda. Klipp önskad form med lilla plåtsaxen.

läskburk
 Läskburkar är kul eftersom de ofta har fina färger och är lätta att klippa i.

plåtblomma
En stor plåtburk som det varit olivolja i har fin gul färg, den kommer från en av lunchrestaurangerna vid jobbet. Oftast klipper jag på fri hand, men om man känner sig osäker kan man rita med OH-penna på baksidan och klippa efter strecket.

färdigklippta blommor
Jag klipper ut ett gäng blommor av olika storlekar och färger på en gång och så att jag kan testa olika kombinationer och känna mig fram vad som passar ihop.

plåtblommor

När jag är nöjd med kombinationerna är det dags att göra hål i varje lager av plåt. Det gör jag genom att spika ner i en skräpbräda. Det är bra att ta ett lager i taget för att de inte ska glida så att hålen hamnar kors och tvärs. Använd samma spik som du ska fästa blomman i pinnen med så blir hålet rätt storlek. 

slå hål med spik

omålade blommor
vattenfärg







Linoljefärg är grymt att använda, men eftersom jag inte målar så ofta så äger jag inga sådana färger. Det finns dock ett finfint budgetalternativ som jag nöjer mig med, nämligen att måla med vattenfärg och sedan försegla färgen med linolja. Det tar cirka två dagar för linoljan att torka.

målade pinnar



plåtblomma
plåtblommor
















:: yllefåglar ::

yllefågel


Jag yllar glada yllerop! Snart är alla lappar försedda med en liten yllefågel, bara sex lappar kvar att brodera. Dynan ska bli 7x7 rutor stor och jag har redan börjat sy ihop de färdiga lapparna med skarvsöm.

en sömning ylle krumelur,
bör ofta ta en yllelur,
ylle ylle ylle på er ylledjur


yllefågel


yllefågel


yllefågel

:: Kulturnatten som varit ::

Slöjdhuset
Kulturnatten blev riktigt lyckad, många barn, unga och vuxna kom förbi antingen bara för att de nyfiket ville kika på vad vi gjorde, för att sitta ner och slöjda, eller för att prata minnen och framtid. Vi slöjdare hade jätteroligt och besökarna verkade också verkligt glada och nöjda. Vi uppskattade antalet besökare till 400 och tiden bara rann iväg, det hade gått 5 timmar innan jag tittade på klockan första gången.
Smide
Efter några hektiska slöjdveckor med möten, kurser, broderikafé och kulturnatt om vartannat ser jag fram emot några lugna veckor framöver så att jag kan fokusera på jobb, träning, handarbete i soffan och allmän vardag. Kanske blir det lite lugnare här på bloggen också. Glad tisdag på er!
Broderi i gula rummet
Plåtslöjd i drakrummet
Smide

:: dräktsmycken ::

Dräktsmycke

Jag har shoppat två dräktsmycken på Tradera och är ruskigt glad för mina inköp. Då och då brukar jag gå in och kolla på dräktsmycken eftersom jag tycker att de är så himla vackra. Just dessa två fastnade jag extra mycket för och kunde till min lycka köpa dem för inte särskilt stora pengar. De är ganska stora och till min stora glädje så rasslar hängena när man rör sig. Nu kan jag vara fin varje dag.

Dräktsmycke
Dräktsmycke
Dräktsmycke
Dräktsmycke

:: Kulturnatt Stockholm på Slöjdhuset ::

Plåtblommor

På lördag är det Kulturnatt i Stockholm. Om man befinner sig i stan tycker jag att man ska komma till Slöjdhuset och Se slöjd, hör slöjd, gör slöjd tillsammans med mig och några andra slöjdare. Det innebär att man kan komma dit och kolla, prata slöjd med kunniga personer eller göra slöjd - smida, plåtslöjda eller brodera. Du kan till exempel berätta hur du vill att det ska vara med slöjden i länet, eller ta reda på hur du hittar aktiviteter, var man köper material och säljer slöjd.

Var: Slöjdhuset, Eastmansvägen 34, Vasaparken
När: Lördag 20 April, kl 18.00 – 24.00

Jag har gjort plåtblommor till inspiration. Det är verkligen kul att göra, man skulle kunna göra hur många som helst faktiskt. Därför är det förutsättning att jag sparat massor med plåtburkar och fått stora burkar och kapsyler från lunchrestaurangen vid jobbet.

Plåtblommor

En annan kul grej är att Stockholms hemslöjdare har gått ihop till ett nätverk med namnet Hemslöjd Stockholm så nu hittar du:
Länshemslöjdskonsulenterna
Föreningen för Svensk Hemslöjd
Stockholms Läns Hemslöjdsförening
på en enda facebook-sida så att det ska bli lättare att ha koll på kurser, föredrag och andra kul grejer, så kolla in Hemslöjd Stockholm.

Plåtblommor

Lejonborgen del 5: slät och fin

lejonborgen

Lejonborgen är färdigbroderad och våtsträckt (så att yllebroderiet ska bli slätt). Nu ska jag fundera på hur hörnen ska prydas och sen montera den och beställa innerkudde med specialmått från Hemslöjden i Landskrona. Tjoho, tjoho!

lejonborgen

lejonborgen

lejonborgen

lejonborgen

lejonborgen

lejonborgen

lejonborgen

lejonborgen

:: randig sjalstickning ::

sjal

För några veckor sen blev jag plötsligt störttrött på broderiet som jag höll på med för stunden och letade fram ett stickmönster som passade garn jag hade hemma. Eftersom jag länge velat ha en ny stor sjal och jag hade siktet inställt på en enkel modell så blev den en Mordor, väldigt likt det som jag fantiserat om. Jag har inte stickat så många sjalar så jag kände mig bekvämast med att köpa ett mönster och inte köra på fri hand. Nästa sjal som jag ska sticka tror jag bestämt att jag vågar göra på fri hand, för det här var ju faktiskt inte så svårt.

sjal

:: tillsammans på rad ::

grannlåtsbroderi

Förra helgens monterade små alster på rad. Bara för att det är så kul att se dem tillsammans. Gubbslem, stjärnan, elefanten och pippifågeln. Glad helg på er!

grannlåtsbroderi

grannlåtsbroderi

:: kavelfrans ::

mobilfodral

Samtidigt som jag broderade stjärn-mobilfodralet till min kompis så gjorde jag ett likadant till mig själv som nu äntligen blivit monterat. Ulrika undrade hur man gör kavelfrans så jag fotograferade steg för steg hur jag gjorde. Med reservation för att det finns kavelfransproffs där ute i världen så visar jag har lärt mig att göra det genom att titta på bilder och även fått berättat för mig hur man gör.

kavelfrans

En träplatta med två borrhål, lagom för en sticka. Vira garn från spetsen på stickorna och in mot träplattan (på så sätt kan du peta av färdig frans och vira mer inåt). Sy kedjestygn med knyppelgarn genom de två lagren av garn.

kavelfrans

kavelfrans

kavelfrans

kavelfrans

Gör fransen några centimetrar längre än det uppmätta tygstycket eftersom fransen drar ihop sig något när du tar bort den från stickorna. Sy fast med efterstygn och klipp sedan upp fransen. För att få fransen tät och fluffig så lägger du den (färdigmonterad) mellan en fuktig/blöt kökshandduk och stryk med ångstrykjärn på. Klipp sen till fransen så att du får önskad rundning och form. Så, nu har du en färdig kavelfrans!

kavelfrans

kavelfrans