:: packglädje ::

broderi


Så mycket roligare det är att packa ner grejer till syjuntan när jag kan lägga alla mina saker i broderade påsar istället för plastpåsar. Marsman är så klart också med. Lyx i vadmal.

:: snart kan jag väva grytlappar ::

såga såga


Väva grytlappar har jag länge velat testa. När jag med mamma och pappa på deras lantställe passade jag på att snickra ihop en vävram. Onödigt komplicerat blev det eftersom brädan var hård ek och krävde förborrning för att träet in skulle spricka. Borrenhålen skulle försänkas och det ena med det tredje, men nu har jag äntligen en vävram, så snart ska jag väva talappar. Kanske blir det årets julklapp! Mamma frågade om jag skulle bli självförsörjande i slöjden. Så klart, sa jag. Man vet aldrig när apokalypsen kommer, och när den gör det så måste man ju ha hemvävda grytlappar.


vävram

:: laga jeans ::


jeans 
Jag köper helst jeans i second hand-butiker eftersom jeans är en sån produkt som är katastrofalt kass för miljön och för arbetarna som ligger bakom produkten. Sen sliter jag dem med hälsan. Nu har flera jeansen fått hål i grenen. Suck, jeans som är så svåra att laga eftersom symaskinstygnen tär så mycket på det utslitna tyget. Nu har jag testat en ny lagningsmetod på mina gamla jeansshorts som jag hoppas ska förlänga livet så att de klarar sig sommaren igenom. Jag la tunt bomullstyg bakom och sydde sen med förstygn fram och tillbaka runt området med hål och där det var tunnslitet. Mycket enklare än att kränga in dem under symaskinen. Nu håller jag tummarna att det ska hålla så att jag kan laga alla mina trasig jeans.


jeans

jeans

:: blommigt ::

Yllebroderi
Lappen som jag frihandsbroderade blev också en liten väska med dragkedja.

Yllebroderi


Kavelfrans är vanligt på skånska åkdynor, men det kan vara klurigt att läsa sig till hur man gör den. Slöjd i Skåne har gjort en video med Eva Berg från butiken som visar hur man gör. 

:: hej tiger ::

igrarTigrar


Yusuke Yonezus tiger har förökat sig. Jag har sytt förvaringsväskor med foder och dragkedja av de broderade lapparna. Jag gillar att ha små väskor till småsaker som annars kommer bort i stora väskan. En väska har jag gett bort till den fina Lotta, hemslöjdskonsulent för barn- och ungdomsverksamheten här i Stockholm. Lotta, du är en klippa. Positiv, beslutsam och med sån handlingskraft. Så jag ville visa min uppskattning med en tiger. 


Tigrar
 
Yllebroderi tiger 
 
Tigrar
Tigrar

Tigrar

Tigrar

:: maskros ::

Maskros
 Maskrosoro

Maskrosen. Blomman som jag älskade att plocka som barn. Jag glömde bort dess storhet, hur vacker den är när man verkligen betraktar den; alla små blad och den lysande gula färgen. Tänk att få återupptäcka den via slöjden, det måste ju vara två år sen vid det här laget som inlägg nummer fyra365slojd.se visade hur man gjorde en oro av maskrosor. Nu kommer jag aldrig att glömma maskrosens storhet.


Maskros

Maskros

Maskros

Maskrosoro



:: eye of the tiger ::

tiger

Det råder tigerfeber. En massa bilder flipprar förbi på Pinterest. Det flödar över av fint, fult, vackert, och mycket som är så där tråkigt tillrättalagt, en hel massa vitt, svart och grafiska mönster. Och plötsligt, en helt underbar tiger av Yusuke Yonezu. Jag blev kär i den på stört och jag hoppas konstnären tycker det är okej att jag använder tigern till broderi, det är ju bara till mig själv, inget som jag kommer att sälja.


Tiger

Den som är orange och blå är mest lik i originalfärgerna, svart garn finns ju inte i yllebroderi så jag använde blå istället. Exakt samma färger som när jag broderade min förra gladtokiga tiger. När den första var klar ville jag genast testa fler färgkombinationer, och jag går redan och klurar på vilka färger nästa tiger ska ha. Underbara tiger!


Tiger

Tiger



:: vårskrik ::

körsbär

Jag tog tåget ner till våren i Skåne, där bokens blad har slagit ut och bokskogarna är självlysande ljusgröna med en matta av vitsippor under. Körsbärsblommorna blommar ikapp och gräset har återfått sin färg. Tillbaka i Stockholm efter Lund och Österlen så hoppas jag vi också får det lika grönt och härligt snabbt. Jag ångrar lite att jag inte gjorde som Ronja, och sprang skrikande rakt ut i skogen. Får ta igen det i veckan när Stockholmsträdens blad slår ut.

Mycket tågtid, mycket broderi. Dock inget bandgrindsvävande än, men tack för alla boktips de ska absolut följas upp.

bok

utsikten
Pelaravenbok



:: bandgrind ::

bandgrind


Först, tusen och åter tusen tack för alla fina kommentarer om fågeldynan. Det är härligt att få så mycket pepp och det gör mig väldans glad. Inte så sällan tycker jag att det känns väldigt ego att ha en blogg. Att vara ego tror jag ingen tycker är en eftersträvansvärd egenskap. Jantelagen gör sig påmind. Samtidigt är det ju just det, för det är så härligt att läsa alla fina ord, så ibland när jag behöver muntras upp så kan jag läsa gamla kommentarer, och så får jag en ego-boost och så känner jag mig bra igen. Jante, bra eller dåligt?

Nu till något annat. Jag har länge gått och tänkt bandgrindstankar. Att snickra ihop en själv verkar inte så svårt, men jag har inte kommit till skott. Jag har köpt Börja väv! en barnbok med instruktioner, och kollat in bandvävböcker på bibblan, men längre än så har jag inte kommit. Kanske var det lika bra, för i helgen är jag hemma hos föräldrarna och när mamma och jag pratar handarbete (vilket vi gör mycket!) så börjar vi prata bandgrindar och hux flux så tar hon fram två stycken ur gömmorna. Vilken flax!

Jag har försökt att hitta vävsedlar på nätet för bandgrindar för att komma igång redan i helgen, men det verkar finnas mest mönster för brickväv (som jag också vill lära mig). Nåja, randigt ska jag ju kunna väva utan mönster i alla fall.

Trevlig helg från Skåne på er alla!


bandgrind

:: fågeldynan ::

Fågeldynan

Jag hade kunnat ta 49 foton, en av varje fågel, för att få visa er alla knäppgökar som jag har broderat. Varenda fågel är unik och de har varit ett ruskigt kul projekt, bortsett från när jag alldeles i sluttampen slarvade bort en rad med 7 ihopskarvade fåglar. Då var jag inte så värst glad, men jag återfick modet när nya glada fåglar hoppade fram under nålen. 


Fågeldynan

Fågeldynan

Det är förvånansvärt svårt att fotografera kläde och vadmal, särskilt med de klara färgerna i kontrast. Därför syns det inte så tydlig, men lapparna är sammanfogade med skarvsöm, det är när man lägger en tygremsa (vadmal) mellan lapparna och sedan klipper ner den så att bara en liten bit sticker upp. Förr i tiden, i fattiga bondhem, så var skarvsöm ett dekorativt sätt att återvända små bitar tyg på ett praktiskt sätt.  


Fågeldynan

Fågeldynan

Fågeldynan
Varje lapp är 7x7cm och den färdiga dynan består av 7x7 lappar så den blev precis lagom till en innerkudde med måtten 50x50cm. Fjäder eller dun ska det vara förstås, bara tanken på att stoppa en vaddkudde inuti får mig att må lite dåligt inombords.

Det kändes givet att dynan skulle få bollar i hörnen. Självklart på något sätt. Hörnbollarna är stoppade med småbitar av kläde och kardad ull som jag hade liggandes hemma. 

Fågeldynan


Fågeldynan

Det var knappt så att mina initialer fick plats, de fick sys i lingarn istället för ull så att de kunde sys så pass smått att initialer och årtal rymdes i ett hörn. 

Så småningom tänkte jag lägga ut mönstret på fåglarna så att ni som vill kan brodera egna fåglar! För nu när dynan är klar så har jag har ritat av alla fåglarna och skannat in dem, det återstår att rita in stygn och liknande, sen är det klart. Nu ska jag mysa i soffan tillsammans med alla mina yllefåglar.


Fågeldynan

Fågeldynan

Fågeldynan

:: i tomrummet efter ::

Yllebroderi

I tomrummet efter två färdiga broderier som väntar på att monteras till dynor så fanns det plötsligt utrymme för mer broderi. Jag skissade lite åt gången med textilpenna (sån som försvinner bara man tittar på den). Det var verkligen roligt, så här spontant har jag inte broderat yllebroderi många gånger. 

Yllebroderi

Yllebroderi

:: mordor ::

Mordor

Att sticka färdigt en ullsjal och blocka den lagom till första maj, och kunna använda den direkt för att det är så pass svalt ute (och inne) måste vara något av en bedrift. Den ursprungliga tanken, ju större desto bättre visade sig ingen vidare. Jag stickade den 60 ränder istället för 40, som det stod i mönstret, det var först när jag hade maskat av den som det stor klart att den var 2,5 meter lång. Lite väl mycket för en sjal, så jag tog snabbt upp de extra varven och fick en lagom stor sjal.


mordor
Mordor

Sjalen invigdes idag och modellen känns himla användbar, lagom robust och utan krusiduller. Och så  gillar jag att den är rundad i formen. Det är också mysigt när man kan gosa in näsan i sjalen och känna en svag doft av ulligt får. Då vet man att det är äkta vara.

Mönster: Mordor
Stickor: 3,5 mm
Garn: Kauni (2-trådigt, självrandande) och okänt 2-trådigt mörkgrått ullgarn

Mordor