:: utlottning ::

Foto: Britta Johansson

Om man skyndar sig in till Britta Johansson, aka Korsstygnsbolaget, så kan man vinna ett exemplar av hennes nya fina bok. Sista dagen är imorgon!

:: en bångstyrig apa ::

lilla apan

Jag måste först få uttrycka ett jäkligt stort tack till alla fina kommentarer och gilla-tryck som jag fått för fågelparad-dynan. Ni bara smickrar mig och gör mig så omåttligt glad. Det inspirerar till att bara vilja brodera mer och mer, det ska ni veta!

För det andra så måste jag också uttrycka stor beundran för alla bloggare som lyckas fota små barn, särskilt 3-åringar, för att visa sina sydda barnkläder. För det är ju stört omöjligt. Min rara lilla systerson blev lovad en apdräkt i treårspresent. Tyget inhandlades i samma veva som han fyllde år i somras, men sen dröjde det några månader innan jag faktiskt sydde dräkten. Mönstret var redan utklippt och instruktionerna övertydliga, så när jag väl bestämt mig för att sy så gick det hela ovanligt snabbt att få färdigt. Att jag ville ha ett fint foto till bloggen där lillkillen poserar i sin nya apdräkt verkar vara lite för mycket begärt. I en futtig liten microsekund stod han motvilligt stilla, sedan åkte dräkten av. Ett riktigt busfrö!

Mönster: Maskeraddräkt
Tyg: velour och mudd från Stoff och Stil

lilla apan

:: privilegierad ::




Ikväll åker jag till Jönköping för att hålla kurs i Skånskt yllebroderi på Hemslöjden där. Jag känner mig sjukt privilegierad att åka dit ända från Stockholm och lära ut sådant som jag tycker är så roligt. Och så drömmer jag om galet randiga restgarnsraggsockor. Måste bara sticka färdigt sockorna som jag har på stickorna först.


Foto: Ruby Plum

:: fågelparaden anno 2013 ::

fågelparaden

Det kan vara svårt att ge bort ett handarbete som är en kärt. Fågelparaden är mig verkligen kär, men att ge bort det till någon som verkligen uppskattar det, ja då är det faktiskt trippel lycka. Så kändes det i helgen när min syster fick Fågelparad-dynan i födelsedagspresent.

fågelparaden
Hyskarna och hakarna syddes i precis innan jag rusade iväg på födelsedagstillställningen och fotona togs i stor hast, men det finns sån tur är finare bilder på den omonterade dynan här.

fågelparaden

Fågelparaddynan är min tredje egenkomponerade dyna (om man bortser från den rutiga skarvsömsdynan till vänster). Det är kul att se den första dynan jag ritade (den vänstra i fotot nedanför) förra året tillsammans med den tredje och nyaste. Jag tycker själv att jag utvecklats och gått framåt i mönsterkompositionen, det ger en varm känsla i maggropen.


fågelparaden

Dynan är monterad med en öppning baktill (som stängs med hyskar och hakar) för att man ska kunna ta ut innerkudden. Det randiga bakstycket köpte jag för en rätt så billig peng på en stor loppis i Simrishamn i somras. Tyget är ett bolstervar som är vävt med ull i inslaget och lin i varpen, det är något luggslitet och har några små hål här och där och det tycker jag gör det extra charmigt. Gammelheten ger liksom en extra dimension. Även innerkudden köptes på samma loppis. Måtten på dunkudden stämde inte med broderiets så jag tömde fjädrarna i en sopsäck och klippte upp, skarvade och sydde om innerkudden innan fjädrarna fick åka tillbaka ner. Den gamla kudden hade säkert 50-70 år på nacken och det kändes på fjädrarna som hade tappat mycket spänst, men några år till får den tjäna sitt syfte som kudde.


fågelparaden

Tofsarna sydde jag fast på Broderikaféet i torsdags, kvällen fick snabbt benämningen Skrytkaféet eftersom det lustigt nog var flera som hade färdiga yllebroderier med sig. Sakta men säkert erövrar det skånska yllebroderiet Stockholm! Kika in hos Maria, Gun och Hedvig för att se våra yllebroderier.


fågelparaden

:: behovet av ett nytt broderiprojekt ::

 skisser

Jag tappade visst flytet när mina stora projekt tog slut. Istället för handarbete har jag hittat på andra roliga saker på höstkvällarna, men nu kliar det i fingrarna att starta upp något nytt. I korgarna bredvid soffan ligger två stickprojekt. Det är raggsockor och en Stephen West-sjal som jag stickat fel på, trots det enkla mönstret. Men stickningen stillar liksom inte handarbetesbegäret på samma sätt som broderiet gör.

skisser


Tillsammans med söndagsfrukosten togs papper och penna fram. Jag skissar och suddar. Suddar så mycket på det ostadiga bordet att kaffet skvimper över och blöter ner skissen. Tigern känner ni kanske igen? Det broderade jag för ganska exakt ett år sedan. Kan det vara så att lättja är uppfinningsrikedomens moder? För att slippa rita så la hela börsen i kopiatorn på jobbet, och fick en fin tiger som jag klippte ut och använde som mall i skissen. Det är väldigt praktiskt att klippa ut former som man ska upprepa flera gånger på mönstret, framför allt för att få gubbarna eller blommorna lika stora; det tycker jag är svårt på fri hand.

Nästa steg är att ta en svart tunn penna och kopiera över mönstret till transparent arkitektskisspapper.


skisser

skisser

skisser