:: tiger och lejon ::

 
lejon

En statusuppdatering för mitt stora broderi. Jag började så klart med den roligaste delen av broderiet eftersom jag resonerar som Emil Jensen när han säger Ta ut glädjen i förskott, annars kanske det inte blir någon glädje. Tigern och lejonet har varit färdigbroderade ett tag och det har inte hänt så mycket på yllebroderiet de senaste tiden för det har kommit armbandsbroderi och vantstickning emellan. När ett handarbete får ligga orört ett tag så tycker jag lite synd om det. Stackare, nu har jag inte ägnat dig lika mycket tid som stickningen. Det är som att jag måste fördela kärleken lika över alla projekt.

Ha en fin söndag allesammans!   


tiger

tiger

blad

lejon

:: tycker om de enkla mönstren ::


Till kursen sydde jag några nya armband för att ha som inspiration. Jag gläds åt de enkla mönstren. En bladranka, franska knutar och frans. Små broderier som går snabbt att sy och ger tillfredsställelsen av att slutföra något. Fransen har jag nyligen lärt mig av min kompis Lena med den vackra livkjolen som jag lärde känna på folkdräktskursen i somras.  

pulsvärmare

pulsvärmare

armband

Mera enkla mönster. Tre små blommor i plattsöm, blommor av öglestygn utströsslade tillsammans med korsstygn. 

armband

armband
Inget annat än franska knutar. Kan man annat än älska franska knutar.  

armband

armband

Mönster och färgkomposition på en vit-röda-turkosa bladrankan hämtade jag från Lejonborgen.  Sen kunde jag inte låta bli att börja på en till i helt andra färger och med vit kläde istället för svart. Vilken skillnad!

armband

:: armband, pulsvärmare, armsmycken eller muddar ::

armband

Igår hade jag broderikurs på Stockholms Läns Hemslöjdsförening där jag också är med i styrelsen. Det broderades armband, pulsvärmare eller armsmycken för fullt. Jag plockade fram de armband som jag hade från gömmorna hemma och så hade jag broderat jag några nya. Snacka om fokus och koncentration på arbetet i de sex timmar som kursen pågick. Det är alltid lika kul att se hur deltagarna inspireras och sedan omvandlar det till sitt eget broderi. Många fina armband blev det.


kurs
armband
kurs
armband

:: prickfilm ::


Om man inte har en mormor som kan lära en att handarbeta så finns det alltid tiotusentalsfilmer på nätet. Youtubefilmen är helt klart vår tids traditionsbärare. För att sälla mig till den skaran lägger jag upp ett filmklipp om hur det ser ut när jag prickar mönsterpappret till yllebroderier, eller ja till alla broderier.

Du behöver en tapesserinål (ca nr 20), en vinkork att sätta nålen i, transparent skisspapper med broderimönster och wellpapp/sittunderlag att ha under pappret. Hoppas det kan hjälpa er som vill göra egna mönster.

:: tiger lejon blommor gubbar och gummor ::


En glad tiger, ett surt lejon, äppelhalvor, blommor, gubbar och gummor. Jag hoppas att det är ingredienser på ett lyckat yllebroderi för nu bär det av! Mina två senaste ritade mönster har varit ganska stora jynnen. Nu har jag insett att det inte är så praktiskt att bara ha en massa 60x60cm-dynor i soffan och att jag kanske borde variera mig. Mitt nya projekt är därför 40x60 cm, kanske inte en jättestor skillnad kan man tycka, men jag tror att den här kommer ligga fint bakom ryggen medan mina två förra passar bäst vid soffkarmen. Så är tanken, jag hoppas att det blir bra i praktiken också. 




:: det broderade porträttet av Sofia ::

Broderad Sofia

Det är både svårt att köpa födelsedagspresenter och julklappar till familj och vänner som har råd och möjlighet att köpa det som de själva vill ha och behöver. Man köper något bara för att köpa, och med stor sannolikhet så blir det en onödig grej som bara ligger och samlar damm hemma hos mottagaren. Egenhändigt skapade presenter känns mer och mer rätt, personligare och unikt. Med åren har jag blivit modigare. Modigare på att ge bort presenter som jag gjort själv, med det sagt lägger jag till brasklappen att jag fortfarande tycker det är svårt. När jag broderade på denna presenten tog jag faktiskt en bild på mobilen på det påbörjade projektet och skickade den med ett sms för att få ett ärligt svar om hon tyckte om den eller inte. Vilken tur att hon gav den tummen upp och att hennes sambon tyckte porträttet var likt!


Broderad Sofia

Broderad Sofia

När jag bestämt att min kompis Sofia skulle få en broderad påse i 30-årspresent tvekade jag på motivet, skulle verkligen broderade blommor och fåglar passa min coola kompis. Efter en del funderande tog jag fram penna och papper för att skissa.  Ett snötäckt berg fick komma med eftersom Sofia är grym på att åka slalom. Hon jämt snygga kläder, så det vill jag också få med. Sen kunde jag inte låta bli att stoppa in blommor och en fågel.


Broderad Sofia

På förra årets födelsedag fick hon ett presentkort på att följa med mig till Klättercentret där jag klättrar. Nu har hon till min stora glädje tagit grönt kort och börjat klättra. Eftersom man blir väldig torr om händerna av klättringens handtalkande fick hon som bonuspresent en egenhändigt gjord bergamottdoftande bivaxkräm att smörja in händerna med. Och en olivtvål också så klart. 


bivaxkräm och tvål

:: räven ::

fjällräven

När jag jobbade i Abisko i somras så spenderade jag många timmar sittandes på en sten bredvid jokken väntandes på att mätningarna skulle bli klara. Ofta drogs då blicken till det lilla rävmärket i läder som är fastsytt på vandringsbyxorna. Ni förstår nog att det är Fjällräven jag menar. I min ensamhet så konstaterade jag att det är en väldigt fin logga, och någonstans någon gång då bestämde jag mig för att brodera den.

Rött på vitt ska det ju vara. Därför plockade jag fram vitt kläde som blivit över från min tröja och rödaste rött fårö-garn. Hela broderiet är gjort med klyvsöm, ett av mina absoluta favoritstygn och stygnen är lagda så att de förstärker rävens form och så att det ska se ut som päls. Fodret, som tyvärr inte fastnade på bild, är sytt av en gammal rödrutig gardin. 

På tal om rävar så har räven varit veckans snackis Stickpodden. Kul sammanträffande!

fjällräven

fjällräven

:: fredagsditt och datt ::

tiger

Eftersom jag hade rätt många semesterdagar sparade så tyckte jag det var gött att lyxa till det med lite ledigt. Att ta semester en torsdag och fredag för att förlänga helgen kan verkligen rekommenderas. Idag blir det långfrukost, second handbutik och lite ärenden som man annars inte orkar på vardagar efter jobbet. Igår spenderade jag en massa timmar med att pricka upp yllebroderimönstret och hann trycka upp det innan det var dags för Broderikaféet. Så jädrans kul att vara igång med ett nytt projekt, ni vet när det pirrar lite extra i magen för man vet att man har hela härligheten en lång tid framför sig. 
 

sockar

Andra saker man kan göra på mitt-i-veckan-semester är att redigera bloggfoton i Lightroom, fästa raggsockstrådar, fotografera den färdiga tvålen som jag gjorde för ett tag sedan och så ska jag förhoppningsvis hinna quilta färdigt hexagonlapptäcket och montera det. Quilta är för övrigt MYCKET svårare än jag hade föreställt mig, och då hade jag ändå förberett mig på att det skulle vara pilligt. Baksidan av lapptäcket kommer ju inte bli snyggt alltså. Men det är sånt man får leva med. 

Nu ska jag fortsätta njuta av min ledighet genom att sörpla kaffe i soffan och brodera lite mer tiger. Och så klurar jag på bra återbruk- och pysseltips till Metamorphosis utlottning.


tvål