:: mellandagstakter ::

tomtar

Julen är nästan över och mellandagarna tuffar på. Vi är fem vuxna, tre små barn, två katter och ett julträd under samma tak. Det är kärlek och kaos om vartannat. Jag vaknade på söndagsmorgonen med djävulsk nackspärr så jag var mer eller mindre invalid. Nu har smärtan börjat avta och på morgonen kan man nästan ta det lugnt så syster och jag tar fram stickningen, broderiet och kaffekoppen medan katten ligger på garnet och värmer sig. Yllebroderiet är äntligen färdigt, mer om det en annan dag. 

God fortsättning!

katt på garn
julträd
Moa stickar


:: yllebroderiet tar form ::

Tiger och Lejon
Allt fler figurer och blommor växer fram i takt med att de vita prickade linjerna täcks med garn. Färgvalen sker efter hand som jag broderar, både efter magkänsla, helhetsintryck, eller efter lathet av vilken nyans som låg överst i härvan av garn i broderipåsen. Målet är att bli färdig med den innan 2013 blir till 2014 eftersom det faktiskt står årtal på den redan. Jag är dessutom ledig hela julveckan och lite efter nyår, så det är ett rätt realistiskt broderimål att ro hem.

Förutom tigern och lejonet är jag väldigt glad i de små äppelhalvorna, de blev tjusiga och lite lagom äppelkäcka. Surgubben blev kanske lite väl sur, men det var så nålen ville och då fick det bli så. 

Tiger och Lejon


Tiger och Lejon

Tiger och Lejon

:: lägg ett bud på hexagonkudden ::


hexagonbroderihexagonbroderi

Nu kan du buda på min broderade hexagonkudde i projektet Många kuddar små som Hemslöjden i Uppsala organiserat. Lägsta bud är 100 kr och sista dag för budgivning är den 28 februari. Alla pengar skänks till Teskedsorden, som arbetar ”För Tolerans Mot Fanatism”. Läs mer om deras arbete på teskedsorden.se.

Hundra kronor är ju ingenting om man tänker på alla timmar det tagit att sy kudden, så gå in och buda så att min kvinnokraft inte blir förspilld.

Kuddarna kan beskådas i en utställning på hotell Park Inn (Storgatan 30) i Uppsala, den 13 dec-20 jan 2014 och därefter i fönstren hos Länshemslöjdskonsulenterna under februari.


:: matchande randiga raggsockor ::

randiga raggsockor

Under hösten har jag stickat randiga raggsockor i två olika storlekar; ett par 47:or och ett par 37:or. Samma fast olika skulle man kunna säga. Slöjdarnas motsvarighet till matchande träningsoverall? Garnet som är av något no-name-sockgarnsmärke köpte jag på en marknad nere i Simrishamn i somras. Förvånande kass kvalitet. Snopet att de börjar noppa sig som tusan efter bara några tvättar.

Det är första gången som jag stickar tå-upp-sockor, och det var ju inte alls så svårt som jag först trott att lägga upp maskorna. Jag följde uppläggning på bra video som jag hittat via Frisky frog. En nackdel är att avmaskningen måste göras så pass lös (för att överhuvudtaget få på sig sockan) att den blir alldeles sladdrig och ful. Sockorna blev klara för ett ganska bra tag sen, men har ändå inte fastnat på bild med finkameran, så nu får vi hålla tillgodo med mobilbilder tagna i all hast. 

Mönster: Tå-upp-sockor.
Garn: Skitsockgarn men i fina färger
Stickor: 2,5 mm

randiga raggsockor
randiga raggsockor

: kritstrecksrandiga vantar ::

vantar

Jag stickade ett par vantar som egentligen skulle getts bort i julklapp, men eftersom de blev färdiga redan i november så fick han dem redan då. På så sätt tänkte jag att han skulle få användning för dem innan det blev allt för kallt. Sen kan jag inte undanhålla att jag är jättedålig på att ha en hemlig present liggandes hemma, det är ju mycket roligare att ge bort den på en gång.

Lyfta maskor lärde jag mig på en kurs med bokförfattarna för snart två år sen, och då stickade jag genast ett par prickstegsvantar åt mig själv men sen dess har det inte blivit några fler lyfta maskor. Just kristrecksmönstret passar jättebra till vantar eftersom det blir lite tjockare än vanlig stickning och därför varmare. Helt klart rolig stickning. Jag är som bekant förtjust i enkla mönster som är fina eftersom jag inte är så haj på mönsterstickning. Stickningen var lustfylld i ungefär 1,5 vante sen blev det segare och segare eftersom killen har skitstora händer så kändes det som att stickningen aldrig skulle ta slut.

Eftersom kylan nu har kommit med flera stormar under november-december så håller jag på att sy dubbla innervantar i ulltrikå så att säsongen för hemstickade vantar blir lite längre.

mönster: Vantmönster av mig och Kritstrecksmönstret från Flerfärgsstickning med lyfta maskor av Lotta Bengtson och Madelaine Jansson
garn: Tuna eller Kampes och okänt mörkgrått restgarn
stickor: 2.5mm till mudden och 3.5mm till vanten

vantar

vantar