:: Tant Koftas harlekinmarsma ::

Lottas harlekinmarsma
Lotta, det vill säga Tant Kofta hörde av sig och undrade om vill skulle göra ett byte, garn mot broderi. Det förslaget tackade jag ja till på studs eftersom jag tycker mycket om hennes garner och Deco-koftstickningen gav helt klart mersmak.

Lottas harlekinmarsma
Lotta ville har en marsma och gav mig fria händer med tillägget att hon önskade sig något kul eftersom det finns så mycket allvarligheter i världen ändå. Efter att ha skissat på några olika mönster på fredagskvällen under påskhelgen gick jag och la mig utan att fått till ett mönster som kändes bra. På lördagsmorgonen kom inspirationen på oväntat håll. Kakelplattorna i badrummet på diagonalen fick mig att börja skissa på nytt. Plötsligt satt jag och ritade en lite jonglerande harlekin, då kände jag att det klickade till. Och att en harlekin är kul (Lottas önskemål), han stod ju för underhållningen i commedia dell'arte och var en föregångare till clownen. Hans kläder är så grafiskt tilltalande.  

Lottas harlekinmarsma
Nästa svåra beslut var valet av färger. Jag var först på väg att välja en klassisk färgkombo blå-vit eller röd-vit, men plötsligt smög sig orange in i leken. Orange, som är en av mina favoritfärger kan pigga upp och förändra färgkänslan helt. Det kändes så bra med det orange-blå att det fick bli temat för hela marsman. Jag testade först att klippa ut små romber i vadmal till hela gubbens dräkt, men det blev för klumpigt så en helt broderad dräkt passade mycket bättre för formspelet. 

Det var roligt med ett byte för att jag drevs till att utveckla något nytt utöver mina tigrar, blommor och fåtlar. Under processen blev jag väldigt förtjust i harlekinen så han kommer säkert att dyka upp på mina broderier fler gånger.


Lottas harlekinmarsma

Lottas harlekinmarsma

:: Deco-koftan ::



Kolla, jag har stickat en kofta som jag både sitter bra och som jag tycker är snygg. Eftersom det är första gången som jag är nöjd med en storstickning så klappar jag mig själv nöjt på axeln. Tweedgarnet i merinoull från Tant Kofta är skönt och roligt att sticka i. Dessutom är tweeden tillåtande, det gör liksom inget om man stickar perfekt slätt eftersom garnet har en egen struktur. Tryckknappar ska sys i, men jag har redan använt koftan varje dag denna veckan och gillar den väldans mycket.

Eftersom mönstret var formanpassat med insvängd midja så fick jag anpassa storleken till min ganska raka överkropp. Kompisen Lena som har en likadan kofta och inspirerade till min tipsade mig om att man just kan blanda storlekarna i koftan. Jag tar med mig lärdomen att man lär sig mycket om hur bra koftan sitter genom att titta på andras färdiga stickningar på Ravelry och att det stickningen blir en njutning med ett härligt garn.



Mönster: Deco av Kate Davies
Stickor: 3 mm + 2.75 mm
Garn: 3 hg (6 nystan) Donegal Tweed av Tant Kofta




:: fjäderlika blad ::

stolsdynan yllebroderi
Med tulpaner och blad som påminner om påskfjädrar vill jag önska er en glad påsk. Min påsk är fjäderfri eftersom jag inte äger något påskpynt. Var kommer fjädrarna som vi sätter i påskriset egentligen ifrån? Och när jag läser nyheten om massavlivningen om tuppkycklingar som släppts lagom till vår äggätande högtid så vill jag mår jag illa, får ont i magen och funderar på att sluta äta ägg tills de löst det menlösa dödandet av små liv.

stolsdynan yllebroderi

stolsdynan yllebroderi

:: blommande återbruk ::

Plåtblommor
Det här är plåtblommorna som jag gjorde till helgens basar, med en sådan i blomkrukan finns det blommor i fönstret året om. Det här är slöjd som är så enkel och på samma gång effektfull, det konceptet tilltalar mig. Jag ser väldig mycket fram emot den nya Plåtslöjdsboken från Hemslöjdens förlag som kommer ut om en månad, från den hoppas jag få lära mig lite nya tekniker och få idéer till fler plåtslöjdsprojekt. 

Plåtblommor
 Pinnarna är täljda av björk som jag oljat in efter att de målats med vanlig vattenfärg.

PlåtblommorPlåtblommor

:: yllebroderiblobben ::

yllebroderi

Stora ytor fylls, det tar tid, och det får det lov att göra. Resultatet blir en yllebroderiblobb som utgör mitten på stolsdynan.Vardagarna rullar på fyllda av aktiviteter, jag förstår inte riktigt hur jag lyckats fylla kalendern eftersom jag gillar att ha många tomrum så att man kan bestämma från dag till dag vad jag är sugen på och hur mycket jag orkar. Men snart är det påsk, då finns det tid att brodera!

yllebroderi

:: yllebroderier till påskbasaren ::


I lördags förmiddag så laddade jag med kaffe och gott humör för att sy upp nåldynan och armbandet. Jag hann faktiskt med ganska mycket på min planerade lista. Deco cardigan är avmaskad så nu återstår det inte mycket innan den kan användas.

Ibland är det extra roligt med små broderier eftersom man då ser detaljerna bättre jämfört med när de försvinner in i helheten på en stor dyna. Särskilt nöjd blev jag med nåldynan där knutarna blev pricken över i:et. Materialsatser för nåldyna, armband, plåtblompinneblommor, nålbundet och en hel del annan slöjd kommer vi sälja på lördagens Påskbasar den 12 april kl 11-16 på Idungatan 6 i Stockholm.

:: Marikas marsma ::


Ett favoritinslag i vardagen är syjuntorna som vi har lite då och då. Vi käkar middag ihop och sen handarbetar vi och småpratar hela kvällen. I vintras undrade en kompis om vi inte skulle kunna ha en yllerbroderi-junta, som en mini-kurs bara för en kväll. Jag tog fram några av mina färdigprickade mönster så att vi snabbt skulle komma igång efter middagen.

En av tjejerna bestämde sig för att göra en marsma till sin mamma i födelsedagspresent, och resonerade att en deadline (födelsedagskalaset) är bra att ha för den som inte handarbetar så ofta. 1-2 månader efter yllebroderi-juntan så följde hon och jag upp med en monteringsjunta. Syjuntor det är bra grejer det!




:: om att göra helgplaner ::

So much to do, so little time. I veckan har jag gjort en massa grejer under kvällarna, som styrelsemöte på Hemslöjden och bio, därför har det inte blivit så mycket handarbete. Jag satsar på att ta igen det uppdämda behovet nu i helgen. Överst på listan står materialsatserna som vi ska sälja på Påskpasaren på Hemslöjden här i Stockholm, den 12 april. Själva materialsatserna får jag hjälp att plocka ihop, men än så länge finns bara mönstret i mitt huvud - först ska de broderas upp och så måste jag räkna hur många trådar det går åt av varje färg. Sen vill jag förstås sticka klart min kofta som bara har en knäppslå och en krage kvar. Lite spinnande och broderi hade ju inte heller varit fel att hinna med. Och kanske något museumsbesök, det två utställningar som jag gärna vill se här i Stockholm.

Nu ska jag också komma igång att blogga om det jag slöjdat på sistone, ibland går det lång tid mellan fotografering och överföring av fotona till datorn, och därefter bearbetning av fotona.