Under våren och sommaren har pojkvännen och jag gått bananas på att göra-själv. Jag har i och för sig alltid gillat att sylta och safta. Nästan varje sommar brukar jag göra fläderblomssaft men i år har jag även gjort rabarbersaft, sått en himla massa basilika och vi har bryggt maskrosvin och eget öl.Vi gjorde ett försök på mousserande fläderblomsvin, men något gick snett i jäsprocessen så vi fick tyvärr hälla ut det vinet. Fläder- och rabarbersaften fryser jag in, och är riktigt läskande att dricka stora glas av nu när det är värsta värmeböljan.
Basilikan har jag skördat fler gånger och den bara fortsätter att växa. Via Pinterest hittade jag tips på hur man ska klippa örter. Basilikans blad växer parvis och när plantan har 4-6 bladpar kan du börja skörda, och man kan klippa av ner till det andra bladparet. Klipp precis ovanför (det andra) bladparet eftersom det har bra växtkraft att skjuta ny stjälk nära blad. Det viktiga är man inte bara knipsar av bladen, utan klipp av hela stjälken.
Basilikan är supergod att ha i sallader och tomatsåser, men den mesta av basilikan har vi gjort pesto av. Olivoljan och pinjenötterna byts ut mot ekologisk rapsolja från Österlen och solrosfrön. Peston har jag sen fryst in i iskuber och när den är helt hård, efter ungefär 2 dagar lägger jag den i en stor burk med smörpapper emellan. Så jäklar bra!
Basilikan har jag skördat fler gånger och den bara fortsätter att växa. Via Pinterest hittade jag tips på hur man ska klippa örter. Basilikans blad växer parvis och när plantan har 4-6 bladpar kan du börja skörda, och man kan klippa av ner till det andra bladparet. Klipp precis ovanför (det andra) bladparet eftersom det har bra växtkraft att skjuta ny stjälk nära blad. Det viktiga är man inte bara knipsar av bladen, utan klipp av hela stjälken.
Basilikan är supergod att ha i sallader och tomatsåser, men den mesta av basilikan har vi gjort pesto av. Olivoljan och pinjenötterna byts ut mot ekologisk rapsolja från Österlen och solrosfrön. Peston har jag sen fryst in i iskuber och när den är helt hård, efter ungefär 2 dagar lägger jag den i en stor burk med smörpapper emellan. Så jäklar bra!
#maskrosvinselfie |
Receptet på maskrosvinet gjorde vi i en kombination av receptet som följer med vinjästsatsen och det här receptet. Öl har vi testat att göra både den enklare bryggvarianten med ölsats och den lite roligare och mer ölbryggeriaktiva extraktbryggning. Igår ställde vi ner både vin och öl i källarförrådet. Det kommer bli en härlig höst när man kan bjuda över vänner, spela brädspel och dricka egenbrygd veteöl. När man väl börjat göra sin egen mat och dryck är det svårt att sluta!