:: den bästa hufvudkudden ::

bonad

Får jag lov att presentera mitt första stora korsstygnsprojekt på räknelinne som är en bonad jag gav till min sambo i julklapp. Vi skojar ofta om det här taletsättet en god avföring är den bästa hufvudkudden som jag hittat i en bonadsbok jag har och därför kändes det fint att kunna hänga upp det på väggen. Jag har tidigare skytt korsstygn eftersom jag inte gillar räknemomentet men nu har jag insett att allt handlar om att hitta ett motiv som jag gillar och därför motiverar. Korsstygn gav mersmak och nu vill jag ha en hel vägg med bonader. Typsnittet kommer från en märkbok och fåglarna i ramen kommer från Korsstygnsbolagets fågelbok.

bonad

bonad

:: den rastlösa kreativiteten eller ett nytt broderi blir till ::

rita mönster

Den rastlösa kreativiteten. Den kreativa rastlösheten. Jag har under den senaste månaden försökt skära ner på antalet handarbetesprojekt eftersom det det kändes det blev för många efter alla julklappar och liknande. Under andra halvan av december och i hela januari har jag haft projekt göra-färdigt-innan-jag-börjar-på-något-nytt-stort-projekt. Jag lyckades inte riktigt hålla mig utan har både börjat spunna och virkat av mitt handspunna garn men på det stora hela har jag blivit klar med påfågelsdynan, den prickiga babykoftan, en korsstygnsbonad (kommer snart på bloggen) och flera julklappar. När alla projekt plötsligt var färdiga blev det väldigt tomt, men jag tänkte att det var skönt med en paus och att jag inte behövde dra igång nya aktiviteter direkt. Visst, det var skönt men bara ett tag sen började det klia i fingrarna och jag blev rastlös. I helgen satte jag mig och ritade ett nytt kolambroderi som ska bli indiska mönster i skånsk yllebroderitappning.

Min sjukgymnast sa något väldigt klokt en gång när jag berättade om allt mitt handarbete att - den dagen du slutar handarbeta, då vet du att något är fel. Jag tänker ibland på det hon sa, särskilt nu när jag är i slutet av min doktorandtid och har det stressigt på jobbet. Handarbetet fungerar som avkoppling, jovisst, men det är också mitt sätt att få utlopp för min kreativitet och om det inte finns tid och energi för handarbetet då är det ett tecken på att t.ex. jobbet tar för mycket energi.

rita mönster

yllebroderi