:: kolamvernissage ::

kolamutställningen

Det var sommarens första varma helg men inne i Dieselverkstaden, där Heliga cirklar och tusen trådar hade vernissage i lördags så var det svalt och skönt. Yllebroderi goes kolam, jäkligt spännande kombo! Det var så himla fint att se mina broderade dynor tillsammans med Kärsti Stieges foton, där inspirationen hämtats ifrån, att jag blev alldeles varm om hjärtat. Det är som att alla mönster i folkkonsten i hela världen är sammanflätade och att det inte går att fläta upp dem.

Jätteroligt att flera textilkompisar kom på vernissagen, det blev jag himla glad för!

kolamutställningen

Mina fyra dynor, där den översta och t.v. är broderade med applikationer i kläde och lingarn. Påfågeldynan t.h. och den stora gula blomman nederst är broderade med samma stygntekniker som i skånskt yllebroderi.

kolamutställningen

Att fotografera en fotoutställning var minsann inte det lättaste men jag hoppas att ni ser och känner lite av helhetsbilden som Kärsti byggt upp i utställningen. Det var allt från små buddastatyer, blomsterkolams, virkade dukar till det färgade rispulvret som används för att göra kolams. Till och med en riktig kolam fanns på golvet.

kolamutställningen

kolamutställningen

Hedvigs broderier var inspirerade av bygdebroderier och kolam, till höger ser ni svartstick.

Utställningen håller på i Nacka konsthall ända till 30 augusti, sen ska den visas för skåningar i nya Slöjdhuset i Landskrona. Fler vernissagebilder finns på Dieselverkstadens facebooksida.

kolamutställningen

kolamutställningen

:: nationella slöjddagen ::

Nationella slöjddagen

Tidigare i våras fick jag plötsligt idén om en slöjddag huvudet som inte gick att släppa, och ganska snabbt utan särskilt mycket eftertanke så satte jag den i verket - bokade bostadsrättsföreningens lokal och bjöd in slöjdiga kompisar. Idén var en slöjddag. En dag att slöjda tillsammans, man skulle ges tillfälle att prova på olika slöjdtekniker, att dela sin gemensamma passion för handens arbete och förhoppningsvis ge varandra idéer, kunskap och inspiration. Igår var dagen, som jag valde att kalla Nationella slöjddagen, då allt gick av stapeln. Att slöjda så här tillsammans blev verkligen så trevligt som jag hoppats på.

Nationella slöjddagen


Nationella slöjddagen
Fyra bord med olika teman (papper, plåt, broderi och tvåändsstickning) och så en täljcirkel. Några hållpunkter med prova-på-slöjd blev det. Jag visade hur man flätar korgar i papper. Lena hade förberett en stor korg med mössor, sockor, vantar och provlappa och visade tvåändsstickning; den långsamma vackra stickkonsten som jag äntligen fick chansen att lära mig.   


Nationella slöjddagen

Nationella slöjddagen

Nationella slöjddagen

Många fastnade för att tälja och det skapades krympburkar och krokar bland nybörjarna. Bara två skärsår blev det, lite blod hör ju till första gången man täljer. Att få tag på färskt virke inför slöjddagen var det som skapat mest huvudbry för mig. Jag har haft min täljhäst i några år nu men den används nästan aldrig just för att jag inte har något färskt trä. I god tid innan slöjddagen så kontaktade jag parkförvaltningen som glatt gav mig tillåtelse att hämta trä i närområdet när de fällt träd. Varje gång jag var ute tittade jag mig runt omkring och plötsligt så låg det stora högar med nedsågad al som jag kunde plocka med mig hem. Så himla bra!

Tack Linnea, Lena, Karin, Maria, Hanna och alla andra som kom!

Nationella slöjddagen

Nationella slöjddagen
Nationella slöjddagen

Nationella slöjddagen

:: kanthakudden ::

 kanthakudden
 
Tidigare i våras sydde jag ihop lapptäcket till det som skulle bli den här kudden. Den ursprungliga tanken var att kanthabroderiet med alla dess förstygn skulle bli ett sidoprojekt som jag kunde plocka upp när händerna ville ha ett handarbete men när huvudet var för trött för att tänka. Så var det också i början, men efter ett tag kunde jag inte sluta sy på den. Långa rader fram och tillbaka, fram och tillbaka och till slut var den klar, mycket snabbare än jag hade beräknat. 

kanthakudden

Innerkudden som är 72x72 cm, en gammal ikeakudde, är perfekt att ha att luta sig mot när man läser bok eller löser korsord i sängen.  Jag har länge sneglat och suktat efter vackra kanthabroderade överkast och kuddar (som man syr i Indien och Bangladesh) som säljs i inredningbutiker och broderat både en hexagonkudde och en  vanlig kudde inspirerade från dem. Nu har jag äntligen sytt en kudde till mig själv som är inspirerad av kantha.

kanthakudden

De flesta av tygerna är loppisfyndade stuvbitar, örngott, påslakan eller förkläden men några är nyinköpta. Det var ett jättebra projekt att ta slut på tygbitar som var för så för att sy ett helt plagg eller liknande av. De gamla, mjuktvättade tygerna var lätta och sköna att sy i jämfört med de de gröna och blå tygrutorna med guldtryck som var styva och inte så följsamma. Glad är jag att den gamla tråkiga kudden fått nytt liv och gör sovrummet färgglatt.

kanthakudden
 
kanthakudden

kanthakudden

kanthakudden

:: Filosofie doktor ::

Kartbroderi och avhandling

Sen drygt en vecka tillbaka kan jag titulera mig Dr Elin Jantze, doktor i naturgeografi, och det är så himla härligt känsla att jag har passerat gränsen över till de disputerades land. Under nästan 5 års tid har jag sett mina doktorandkollegor disputera men jag hade nog inte på riktigt fattat att jag också skulle genom hela denna arbetsamma och väldigt tuffa period som det senaste halvåret inneburit. Att arbeta så målinriktat och fokuserat som jag gjorde under de sena vintermånaderna visste jag själv inte att jag var kapabel. Fast det gått 11 dagar sedan disputationen är jag fortfarande lite tagen av både själva disputationsakten, disputationsfesten och det senaste halvårets intensiva arbete med att skriva den sammanfattande kappan och göra färdigt de 4 artiklarna som ingår i avhandlingen.


Kartbroderi och avhandling

Kartbroderi och avhandling



Kartbroderi och avhandling
De som följer mig på instagram har sedan länge fått se provtrycket till det broderade omslaget på avhandlingen, men för er andra så kommer här några nytagna bilder på den numera färdigtryckta avhandlingen och det inramade kartbroderiet som får pryda väggen tillsammans med bonaden som jag gjorde till Peter i julklapp och det grymma porträttet som Kristin har virkat.

Fler bilder på det omonterade broderiet hittar du här

Kartbroderi och avhandling

Början på den broderade bonadsväggen

Originalkartan heter Översiktskartan och kommer från Lantmäteriet, I2014/00691

Uppdatering: Det kan vara bra att veta att kartor skyddas av upphovsrätt. Om du vill publicera din broderade karta  måste du därför ansöka om tillstånd för att publicera dina kartor för andra. Vill du publicera eller sprida en karta som bygger på Lantmäteriets material? Så söker du medgivande. 
Stockholms Universitet har avtal med Lantmäteriet och därför fick jag som doktorand tillstånd att återskapa kartan.

:: kolambroderi - kurs ::


Samma helg som vernissagen på Tusen trådar & Heliga cirklar ger jag en broderikurs. Det blir broderier i lite mindre format om man jämför med mina dynor men man har chansen att utsmycka och leka desto mer med nål och tråd.

Med inspiration från traditionella indiska kolammönstren i utställningen Tusen trådar & Heliga cirklar på Nacka konsthall trycker vi schablon- och blocktryck som vi sedan broderar på. En inspirationskurs för dig som vill öva på att hitta nya uttryck genom att experimentera med olika stygn, mönster och färger. Kursen passar både dig som nybörjare och dig som har tidigare erfarenhet av att brodera.

Plats: Slöjdrummet, Slöjd Stockholm
Tid: 13-14 juni, kl 10-15:15 
Anmälan görs hos Slöjd Sthlm

Hoppas vi ses i på Dieselverkstaden!