:: sjömansmässiga grytunderlägg ::

Grytunderlägg av hamparep

December månad har fyllts av glöggdrickande av hemmagjord glögg, gråmulna dagar utan riktigt solljus, middagar med vänner, medeltidsinspirerat julbord och presentslöjdande. Jag ligger visst flera veckor efter i bloggandet, det märker nog ni som följer mig på instagram, men nu alla decemberalster fotograferade och fotona är redigerade.

Eftersom både min systerson och pappa fyller år i december, så har jag knåpat både den ena och den andra presenten. Till pappa har jag bokstavligt talat knåpat presenten eftersom jag gav honom knopiga grytunderlägg. Hamparep införskaffades på Stockholms skeppshandel som ligger på lagom promenad/cykelavstånd hemifrån. Eftersom jag aldrig förr gjort liknande repkonster visste jag inte hur mycket rep som skulle gå åt eller vilken tjocklek som var lämplig. Därför blev det flera promenader till skeppshandeln för att införskaffa rep i olika omgångar och i olika tjocklekar. Min sambo blev också sugen på att göra underlägg och efter en del testande av de olika repsorterna kom vi fram till att 8mm hamparep var bäst. Ungefär 5 m rep gick åt till ett stort grytunderlägg.

Grytunderlägg av hamparep

Den runda 5-ögliga knopen är en valknop eller turk's head knot som den heter på engelska. Den kan man göra både platt eller som en cylinder, tänk scoutsölja eller servettring. Den ovala har jag inte hittat något svenskt namn på men på engelska kallas den ofta ocean plait mat. Det verkar finnas oändligt många namn på en och samma knop, kärt barn har många namn. Dessutom är de olika knoparna väldigt lika varandra eftersom de helt enkelt består av olika många öglor som snos på olika sätt om vartannat. Jag lånade knopböcker på biblioteket men hade störst nytta av att lära mig via olika hemsidor, t.ex. Animated knots och på you tube.

Grytunderlägg av hamparep

:: mobil av strandglas ::

strandglas

Monthly Makers decembertema är glas och jag hade en superb idé att göra en fågelmatare men projektet sprack, bokstavligt talat, när jag försökte ta bort botten på en vinflaska. På julafton kom nytt inspirationsmaterial till mig när jag promenerade på stranden i Kivik, där fanns nämligen massor med slipat strandglas.

strandglasmobil

strandglasmobil

Att jobba med glas kräver ju specialverktyg om man ska borra eller dela. Eftersom jag inte hade några sådana verktyg så valde jag att jobba på enklast möjliga sätt. Med bomullsgarn knöt jag fast glasbitarna och sedan strök jag lite kontaktlim på och runtomkring snöret på ena sidan av glaset.

strandglas

Jag är väldigt sugen på att köpa en glasborr och borra i mitt strandglas, precis som Alicia Sivert har gjort, eftersom jag tror det blir fint att göra strandglasmobiler med hål. Eller så sparar jag min skatt i en fin glasburk. Det får tiden utvisa.

strandglasmobil

strandglasmobil

strandglas


:: det medeltida lejonet och dess guld ::

Dalhemstäcket Lejon
 Dalhemstäcket Lejon

Arbetet med min ruta i rekonstruktionen av Dalhemstäcket (länk till Historiska museets samlingar) - det medeltida intarsiabroderiet -  fortsätter så sakteliga. När intarsian var färdigsydd så våtspände jag rutan eftersom sömmarna hade dragit ihop tyget och det var ojämnt och bubbligt. Tack vare ullens fantastiska egenskaper blev klädet helt slätt. När grundarbetet väl var färdigt blev det äntligen dags för det roliga, nämligen att dekorera med guld! Att sy fast guldskinnsremsorna (gyllenläder) är riktigt roligt och beroendeframkallande. Utan guldet upplevde jag ytan som platt och ganska tråkig. Nu växer lejonet till liv på riktigt med de dekorativa guldskinnsremsorna. Som ni ser på bilden sys guldet fast med läggsöm.

Dalhemstäcket Lejon
Dalhemstäcket Lejon

Det har redan gått åt 8 m remsor och som ni ser på de två bilderna ovanför kvarstår en hel del dekorationer på lejonkroppen så väl som hela lejonets kontur. Remsorna är ungfär 1,8mm breda och kräver varsam hantering för att guldet inte ska skavas av eller skinnet ska veckas. Rutan är hela 55x55cm stor så ni kan nog ana hur maffigt det kommer bli när hela täcket är klart.


Dalhemstäcket Lejon
Dalhemstäcket Lejon

Franska liljor pryder hörnen.

Dalhemstäcket Lejon