:: the neverending story om randiga raggsockor ::

raggsockor
 
Kommer ni ihåg att jag fick 900g sockgarn av Peters mamma? I februari fick min bror och hans fru stickade raggisar i födelsedagspresent så nu är jag uppe i sex par sockor i det garnet och några av nystanen är nästan slut. Par nummer ett, par nummer två är obloggade, par nummer tre och fyra, och i detta inlägget sockor nummer fem och sex.

Att sticka randigt är mitt bästa knep för att lura min själv. Den korta resårstickningen känns evihetslång bara för att den är enfärgad. Med ränderna så ser man hur stickningen växer och det blir som en illusion att det går snabbare.

raggsockor

Note to self: Nästa gång jag ska sticka två par sockor i kort följd ska jag definitivt börja med det större paret. Killars fötter känns obarmhärtigt långa när man just stickat färdigt raggisar till små tjejfötter. 
 
Stickor: 3,5mm, gissningsvis 40 maskor på de grå-vita och och 44-46 maskor på de blå-vita
Garn: Novita, Veljestä, 7 Bröder

:: skinn- och lädersömnad ::


För två helger sedan gick Peter och jag på en skinn- och lädersömnadskurs på Slöjd Stockholm. Kursledaren som heter Johan Davidsson var superduktig och jag blev snabbt taggad på att sy allt möjligt. David hade jag träffat tidigare när han och några andra medeltidsinbitna höll i nålbindning och sländworkshops på Historiska museet.

På kursen jobbade vi med återvunnet skinn och spillbitar från gamla skinnjackor och liknande. Skinnindustrin är ett kapitel för sig när det kommer till miljöförstöring och extremt dåliga arbetsförhållanden så det känns minst sagt sympatiskt att jobba med återbrukat material.



Lustigt nog så visade Emma Frost en marsma på instagram som hon sytt av skinn precis innan jag skulle gå kursen. Instagram, bästa inspirationen! Jag visste jag direkt att det var en sådan jag skulle sy. På digitalmuseum hittade jag några fler inspirationsbilder på sypåsar i skinn som också fick följa med till kursen.


Insidan på marsman är vitt kläde, en röd bit kläde att fästa synålar på och en skinnbit att sätta skär-/skinnålarna på. Jag tycker det är så vackert med det bruna, lite blanka och skrynkliga skinnet mot den rejäla känslan som det vita klädet ger.


Medan jag fortfarande hade andan uppe efter kursen så fortsatte jag helgen därpå med lädersömnad. För något år sedan spanade jag in en liten läderlåda för rakgrejer av Kenton Sorenson Leather (varför ska läder vara ett manligt material?) på pinterest som jag tänkt på ända sedan dess. Den lilla lådan skulle passa perfekt som en verktygslåda för mina nya läderredskap och ett lagom svårt objekt att sy. 

verktygslåda i läder

Efter en del skissande, ritande och reviderande av mallar så kom jag äntligen igång att skära ut lädret och sy. Fyra sidosömmar, ett hål för gevärsknappen och så var den klar. En förmiddag tog arbetet.

verktygslåda i läder
 Obehandlad.

verktygslåda i läder

verktygslåda i läder

Behandlad. Insmord med vegetabilisk läderolja. Tyvärr syns inte skillnaden i färg och yta så bra på bilderna mot den röda bakgrunden men det är verkligen SÅ mycket snyggare med insmort läder. Funktionell och snygg!

Lädret är vegetabiliskt garvat getläder som är köpt på Slöjddetaljer. 

verktygslåda i läder

:: Dalhemstäcket och Skepptunatäcket ::

Dalhemstäcket

För en månad sedan hade vi inlämning av rutorna till Dalhemstäcket och Skepptunatäcket, då såg det ut såhär. Man vet inte hur täckena har använts; kanske som bonad på väggen eller som altarduk i en kyrka. Varje täcke väger dock 2-3 kg och intarsiasömmarna är inte så tåliga för att hänga så det känns rätt troligt att de legat på ett bord. Det faktum att det inte finns någon upp- eller nersida på Dalhemstäcket stödjer den teorin.

Dalhemstäcket

Djuren har de fantasifulla tolkningarna av utseende och vi har spekulerat mycket i varför de ser ut som de gör och varför tvillingdjuren på täckena är så olika varandra. Även bårderna runt djuren skiljer sig mycket åt i detaljnivå.

Under de senaste veckorna har det pågått ett intensivt monteringsarbete som jag tyvärr inte kunnat vara med på men jag har följt arbetet i vår facebookgrupp och jag kan intyga att det blir fan-fucking-tastic. Så j ä k l a mäktigt!!  Vernissaget av dessa båda prakttäcken missar jag tyvärr också eftersom det infaller på påskveckan då jag ska åka till fjällen men jag rekommenderar alla Stockholmsbor att ta sig dit.

Välkomna vernissage av Dalhemstäcket och Skepptunatäcket på Historiska museet i Stockholm den 23 mars kl. 18:00!

Dalhemstäcket
 Lejon (med sin tvillinglejon nedanför)

Dalhemstäcket
Lejon

Dalhemstäcket

Skepptuna
Skepptunatäcket. Någon slags drak-grip, hjort, enhörning och enhörning igen.

Dalhemstäcket
Hjort med treklöver

Dalhemstäcket
Enhörning. Notera ögonskuggan.

Dalhemstäcket