:: två lodjur ::

Verum hälsoyoghurt blir yllebroderi

Roliga broderier är farliga. De vill nämligen bli broderade alldeles för snabbt med stor risk att bli klara och att det roliga då tar slut för snabbt. Vilken paradox. Verum hälsoyoghurt-reklambroderiet har växt rekordsnabbt. Så här mycket hade jag hunnit brodera på bara en vecka. Kolla in förra inlägget för mer info om var motivet har sitt ursprung. 

Verum hälsoyoghurt blir yllebroderi

Det är en rolig utmaning att överföra en bild till broderi och det krävs att man löser problem som konturlinjer med mera. Jag har till exempel jobbat med att lägga stygnen så att de följer lodjurens form och päls. Några gånger sprättade jag upp kindpälsen/manen för att få till pälsens zigzagmönster utan att sy mörka konturer.  Måste säga att jag tycker att det blev rätt bra till slut nu när jag ser det med distans på foto. En annan grej som var extra svårt att var att lodjurens tassar ligger om kors. Om man tittar noggrant så ser man att jag broderat så att lodjurens pälsar möts.

:: yllebroderikursen i Linköping ::


Här kommer några snabba mobilbilder från yllebroderikursen jag höll på Hemslöjden i Linköping i helgen. Medan jag dukade upp bordet med ylle och butikschefen Eva hade fixat en hel kakbuffé som vi mumsade på hela helgen. 


Yllebrodöserna fick öva på att pricka och trycka upp mönster, sy sparsamt med ensidig plattsöm, bottensöm och lite annat smått och gott. Av mönstren som jag tog fram i somras var kotten (eller vad det nu föreställer) och hjorten de populära motiven att brodera.


Glada och väldigt duktiga yllebrodöser efter en hel helg på Hemslöjden i Östergötland, Linköping. Några av kursdeltagarna hade hittat kursen via mitt instagramkonto och det är alltid kul att träffa och få ansikten på instagrammare på riktigt. Josefin var en av dem. Tack för en jättetrevlig helg Linköping!


:: mitt lilla Ylle ::

Mitt lilla ylle

På tåget ner till Linköping där jag höll kurs i helgen började jag sticka på Mitt lilla Ylle. Det ska bli en liten tröja i mjukaste mohair tweed till min brorson som snart fyller två år. Några kvällars stickande och jag har kommit så här långt. Jag misstänker att den kommer bli ganska stor på honom men bättre för stor än för liten, förr eller senare växer han ju i den. Det går ruskigt snabbt att sticka med stickor 4mm och det är otroligt mysigt att sticka med så mjukt garn som bara flyter fram över stickorna.

Garn: Mohair tweed från Magasin Duett
Mönster: Mitt lilla Ylle av Kristin Virén
Stickor:  3,5mm och 4mm

:: fårfest i Kil ::

Fårfest i kil

Sent omsider kommer här ett blogginlägg om Fårfest i Kil som jag var på första helgen i Mars. Maria och jag körde dit tillsammans eftersom vi båda hade kurs och även ville passa på och festa i Kil. Ett mastodontinlägg blir det eftersom det är svårt att göra en kort sammanfattning av denna jätteroliga tillställning. 

Fårfest i kil

I entrén på skolan där fårfesten hålls möttes vi direkt av garnfrossa hos Tant Kofta och Magasin Duett som verkligen fått bästa läget på hela festen.

Fårfest i kil

Fårfest i kil

Fårfest i kil


Fårfest i kil


Fårfest i kil

Fårfest i kil

Konstig känsla att gå runt i gympasalar, omklädningsrum och kemisalar och samtidigt imponerande hur många utställare som var där.

Fårfest i kil

Linnéa var där med hennes alla stickade pulsvärmare, evighetssjalar, vantar och koftor. De är så himlarns fina! I slutet på vintern köpte jag en kofta av henne. Den har perfekt passform och sitter som en smäck. Jag använder den flitigt och den är liksom nätt och rejäl på samma gång. Jag kan varmt rekommendera Linnéas koftor!

Fårfest i kilFårfest i kil

Fårfest i kil

På lördagen hade jag själv en kurs. En intensiv snabbkurs i skånskt yllebroderi på 3 timmar. Vanligtvis ger jag samma kurs under en helg. Därför hade jag förberett genom att trycka upp mönstret på tyget åt deltagarna så att de bara skulle kunna sätta sig ner och brodera direkt. Annars får kursdeltagrna själva föra över och trycka upp mönstret.

Fårfest i kil

Det var roligt att träffa gamla bloggare på kursen. Johanna som hade bloggen Skaparstigen och Knitarina.

Fårfest i kil

Deltagarna var jätteduktiga och de kom verkligen igång snabbt på den lilla tiden vi hade till förfogande.

Fårfest i kil

Till sist. Shoppingen. Alla inköp har visst inte fastnat på bild men här är några av dem. Jag köpte världens finaste fårskinn av fårrasen leister. Jag gick runt och klämde på var och vartannat fårskinn på hela Fårfesten och valde ut just detta för sina vackra lockar och höga glans. Tyvärr är det inte vegetabiliskt garvat och jag skämdes lite när jag köpte det men tänkte att jag nu har en kompis som kommer hålla i resten av livet så det fick vara. 

Fårfest i kil


Supermjukt garn från Magasin Duett. Mer om den lilla tröjan kommer i ett eget blogginlägg.

Fårfest i kil

Mohairsockor kunde jag inte heller motstå, det blev ett par solgula till mig och gröna till Peter.

Fårfest i kil

:: prickiga och randiga djur och glada broderier ::

bältdjur Otomi

Sen jag blev klar med yllebroderiet förra veckan har jag startat upp inte mindre än två nya broderier. De pastelliga glassfärgerna på bältdjuret var inte alls mitt ursprungliga färgval men ganska ofta är färger som är snygga tillsammans när de ligger på bordet inte alls lika bra ihop som broderi. Det blev en del sprättande innan jag landade på denna färgkombo. När det gäller att kombinera färger måste man lita på sin magkänsla. Bäldjuren ska bli en broderad mössa, en favorit i repris från två år tillbaka när jag gjorde den prickigaste mössan i stan.

bältdjur Otomi

Illustration: Maja Sten
Under slutet på vintern hade Verum hälsoyoghurt en reklamkampanj och jag blev helt förälskad i motivet. Jag gjorde research på nätet och hittade att illustratören heter Maja Sten och hon har gjort massor med fint. För en vecka sedan bestämde jag mig för att fråga henne om jag fick använda reklamaffischerna och göra om dem till broderier. Och hon sa ja, tjoho!!


I onsdags kväll skred jag till verket med att rita av, för över mönster till ritfilm, pricka upp och slutligen trycka upp på tyget. I går morse fick jag äntligen sätta nålen i tyget. Förutom ett uppehåll mitt på dagen för en långpromenad och lunch med en kompis så broderade jag hela lördagen. Riktigt skoj och beroendeframkallande broderi, jag kunde inte lägga ifrån mig nålen utan ville hela tiden ta ett stygn till, bara ett stygn till.

Idag måste jag dock lägga ifrån mig nålen ett tag för att förbereda kursen i Skånskt yllebroderi på Hemslöjden i Linköping nästa helg, och för att skriva vidare på en artikel om mitt broderi och bloggande som iHanna bett mig skriva för Broderiakademin.  Har du några frågor eller tankar kring sånt lämna då gärna en kommentar!

Lodjur. Illustration av Maja Sten blir till yllebroderi av mig

:: en bra start på helgen ::

Den heliga familjen

Att inleda helgen med att våtspänna en liten åkdyna är onekligen en bra start. Riktigt finfin om jag får säga det själv. Bannar mig själv för att jag inte kommit till skott att blogga mer om broderiet under resans gång men utan att ta åt mig av mina egna pekpinnar. I februari började jag nämligen på ett nytt jobb med lång pendlingstid och det är först nu som jag börjar ha lite energi på kvällarna igen. Jag försöker fortfarande läsa alla bloggar som jag följer eftersom det är så himla härligt med bloggar men utan att kommentera så ofta. Som för många andra tar instagram över mer och mer när det kommer till att följa processen, så följ mig gärna på instagram.

Den heliga familjen