:: Broderi för alla i Slöjdrummet - jag berättar om mina broderier ::

fågeldynan i skarvsöm

Vet ni vad. Jag sitter just nu och jobbar på en presentation som jag ska ha på tisdag eftersom jag blivit inbjuden av Slöjd Stockholm att berätta om mina broderier och hålla i en prova-på-broderi därefter. Jag har funderat mycket runtikring vad jag har att förmedla eftersom det är första gången någonsin som jag håller i en sådan här presentation, så det är lite pirrigt faktiskt. Ju mer jag funderade desto mer tomt blev det i huvudet på idéer så i veckan tog jag hjälp på instagram om vad de skulle vara intresserade av att höra om så nu har jag många bra uppslag. 

fågeldynan i skarvsöm

Under morgonen har jag gått igenom flera års fotografier för att välja bilder till inspirationskvällen och det var jättesvårt att begränsa sig eftersom jag fick ännu fler idéer om vad jag ska prata om. 

Än så länge skissar jag på upplägget och har några rubriker som förmodligen kommer med: 
- Om att härmapa för att lära sig och få inspiration & När det är lättare att välja sin egen väg än att försöka härma 
- Om att rita mönster
- Om att hitta inspiration 
- Om att tappa inspirationen
- När övning ger färdighet och hur jag började brodera

Prova-på: Efter min presentation spenderas resten av kvällen med broderi. Jag visar hur man syr små fåglar på lappar som kan sammanfogas med skarvsöm.
  
fågeldynan i skarvsömBRODERI FÖR ALLA I SLÖJDRUMMETI Slöjdrummet träffas vi som tycker om att brodera, vi inspirerar varandra, pratar material och tipsar om det senaste kring broderi och så klart finns möjligheter till att fika. Broderiträffarna är till både för dig som kan brodera och för dig som vill ha lite hjälp i starten.
Under våren kommer varje träff bjuda på ett tema, ibland med en föreläsning och handledning i olika broderitekniker.

29 Mars - Vi syr kedjestygn med Siv Zettergren på 15x15 cm
12 april - Alla tar med ett eget broderi och har en gemensam miniutställning
26 april - Carina Olsson bjuder på inspiration, berättar om sina broderier och vi får ”prova på”
10 maj - Ylleintarsia med Maria Nejman och Amica Sundström, föreläsning om historiska broderier och ”prova på”. Material och föreläsningsavgift tillkommer.
24 maj  - Elin Jantze inspirerar och berättar om sina broderier och vi ”provar på”
7 Juni - Färga broderigarn med Kicki Trodin från Ateljé Huskroken. Ett färdigt ”kit” med  två           kvaliteter av silke, ull och färg ingår i materialkostnaden.

Plats:
Slöjdrummet, Stockholms läns museum, Järnvägsgatan 23, Nacka.
Start och tid:
Tisdagar ojämna veckor kl. 17-20.
Pris:
Ingen förhandsanmälan, fritt inträde utom vid föreläsningar, alla är välkomna! Föreläsningen historiska broderier med Maria och Amica kostar 50 kr. Materialavgifter tillkommer lite olika beroende på tillfälle. För dig som är nybörjare och inte hunnit skaffa ett eget broderi ännu finns gratis prova på-material att börja med. Material och föreläsning betalas på plats.  Fika finns till självkostnadspris.

:: verum hälsofil goes yllebroderi - den färdiga dynan ::

verum hälsofil goes yllebroderi
Kolla, nu är det helt klar; mitt verumbroderi. Eller nja faktiskt inte riktigt färdig eftersom jag ännu inte sytt dit mitt namn, årtal och så vill jag så klart brodera in illustratören Maja Stens namn. Måste klura lite till på hur jag ska lösa det. Maja Stens uttryck, form och färg är precis så som jag älskar och det tycker jag märks för visst passar den in i kuddsamlingen i min soffa!

Dynan har faktiskt varit klar ett tag men jag har dragit mig lite för att blogga om den eftersom jag ville vara på rätt sorts humör för att skriva om den. Jag blir lite ledsen när jag ser tillbaka på en del blogginlägg om alster som jag är jättenöjd med. Varför är jag ledsen? Jo för att jag skrivit så lite. Varför bredde jag inte på och beskrev mycket mer om det jag skapat. Ibland tänker jag att jag ska gå tillbaka och fylla på med mer uttömmande beskrivningar om hur jag tänkt och gjort. Just därför ville jag vara på rätt humör för att beskriva allt sådant som jag saknar i en del av mina inlägg.

verum hälsofil goes yllebroderi
Yoghurtburkens text broderade jag med lingarn
På många sätt har den här dynan varit lättare att brodera än de gamla yllebroderimönstren. Dels för att det är ganska få färger och få färger gör att man kan köra på. Det blir färre trådar att fästa och större ytor att fylla där man bara kan låta nålen flöda. En annan anledning har också varit att broderiet varit ovanligt mycket lustfyllt, eftersom jag tycker så himla mycket om lodjuren, då gick det liksom extra fort. En stor del av arbetet när jag broderar mönster som jag ritat själv går ut på att välja färger till broderiet. Då väljer jag först ut ett gäng färger som jag vill ha med och sedan balanserar och väljer jag efter hand vilka färger som ska användas. Det tar tid, ganska lång tid faktiskt. I detta verumrbroderiet råkade det vara så att jag hade de perfekta garnfärgerna hemma i stashen som matchade nästan exakt de färgerna som Maja Sten hade i illustrationen.

verum hälsofil goes yllebroderi

Broderiet är ungefär 50x30 cm och hela dynan är ungefär 60x60 cm. Hela broderiet är praktiskt taget gjort med 4 stygntyper: ensidig plattsöm, schattérsöm, klyvsöm, stjälksöm. Det är smått fantastiskt att man kan skapa så mycket variation med så få stygn. Det måste vara därför jag aldrig tröttnar på broderi i allmänhet och yllebroderi i synnerhet. Jag har liksom inget behov av att utforska nya och   komplicerade stygn eftersom jag kommer så långt med de allra vanligaste och mest basic stygnen.

verum hälsofil goes yllebroderi

I ett försök att ta en serie himla tjusiga och våriga foton lades kudden på gräset under häggen, men mest ser det ut som att det just kommit en hagelstorm.

verum hälsofil goes yllebroderi

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg så jobbade jag mycket med att lägga stygnen så att de följer pälsen. Sådana detaljer kan jag ägna mycket tid åt. I skånskt yllebroderi sägs ofta att man inte ska sprätta när något blir knas utan man ska köra på. Det oregelbundna och operfekta är en del av uttrycket. Ibland följer jag det arbetssättet men oftast gör jag nog tvärt emot, det vill säga sprättar när det inte blir som jag tänkt eller att magkänslan säger stopp.

verum hälsofil goes yllebroderi

verum hälsofil goes yllebroderi

Det var svårt att välja baksidestyg. Traditionellt sätt brukar baksidan på gamla skånska dynor vara randiga, mönstrade och återbrukade. Det är fantastiskt fint att använda gamla bolstervar men just till denna kudden passade inget av de gamla bolstervaren så det fick bli senapsgult kläde istället. Innerkudden är Engmo dun som jag köpt på Tygverket i Stockholm. Engmos dun kommer från skandinaviska fåglar och det känns väldigt skönt att veta.

verum hälsofil goes yllebroderi

verum hälsofil goes yllebroderi

Jag är så himla himla nöjd med dynan framför allt för att den var så rolig att göra och den blev liksom bättre i verkligheten än hur den såg ut i huvudet när jag fantiserade om den. Hur coolt är inte det?! TACK Verum för att ni göra så snygga reklamer!

verum hälsofil goes yllebroderi

verum hälsofil goes yllebroderi

verum hälsofil goes yllebroderi

ps. Jag vet. Egentligen är det Verum hälsoyoghurt men hälsofil klingar bättre eftersom jag vant mig vid det efter tv-reklamen så det är roligare att säga.

:: den lilla sjärntröjan ::

stickad stjärntröja

Kommer ni ihåg den lilla vita tröjan som jag började sticka under Fårfest i Kil? Så fort jag fick reda på att en av mina närmsta vänner ska få barn i sommar började jag smida planer på allt som jag skulle kunna göra åt hen. En av idéerna jag fick var att sticka just det här stjärntröjemönstret som jag haft i min mönsterpärm i mer än 10 år. Mönstret kommer från Hemslöjden i Skåne och jag fick det när jag gjorde praktik där under några veckor vintern 2006. Jag bläddrar ganska ofta i mina pärmar för att få inspiration. I pärmarna sparas alla möjliga grejer allt från sömnadsmönster, stickmönster och beskrivningar på olika tekniker. Stjärnmönstret har jag tagit fram och tittat på många gånger eftersom jag tycker det sett så fint ut men det är första gången som jag stickar efter det.

stickad stjärntröja

Just detta stjärntröjemönstret består endast av text och ett diagram på den reliefstickade stjärnan. Inte ens en liten skiss på hur den färdiga tröjan skulle se ut. Egentligen skulle den stickas som separata fram- och bakstycken men jag stickade runt istället så långt det gick tills ärmhålen. När kroppen var färdig så plockade jag upp maskor för ärmarna istället för att sticka dem separat. Tänk vad stickdesigners på senaste tiden har utvecklat sättet man skriver och presenterar mönster!

stickad stjärntröja

När tröjan var klar hade fanns det ett litet nystan kvar av garnet så jag chansade på att det skulle räcka till en mössa. Och det gjorde det p r e c i s. Fast jag fick göra minskningarna lite snabbare i slutet för att få garnet att räcka. På bilden nedan ser man på mössan hur solkigt det vita garnet blev när man stickade och hur vitt och fint det är efter en handtvätt med ulltvättmedel.

stickad stjärntröja

Jag är supernöjd med reliefstjärnan. Enkelheten tilltalar mig verkligen! Tillsammans med Maria (som var med på Fårfesten i Kil när jag började sticka tröjan) började vi genast tänka ut hur man kunde ta in och göra om reliefmönstret med flera och olika stjärnor i stil med de gamla traditionella tröjmönstren.

stickad stjärntröja

Mina förutfattade meningar om merinogarn har sannerligen gjort lappkast de senaste åren. Tidigare merinogarner som jag har stickat med har varit superprocessade, stumma och livlösa. Man kan verkligen säga att jag helt ändrat åsikt. Efter att ha stickat två koftor i Tant Koftas Soft Donegal tweed, Mitt lilla ylle i mohair tweed från Magasin Duett och nu senast den lilla stjärntröjan i Pop, en tunn 4-trådig merino har jag lärt mig att det finns merinogarner kan se ut på tusen olika sätt.

Garn: Pop från Magasin Duett
Mönster: Stärntröja från Hemslöjden i Skåne och babymössan av Lene Holme Samsøe
Stickor:  2,5 mm

:: Lodjur och yoghurt med jordgubbssmak ::

Yllebroderi med motiv av Maja Sten
Knöligt broderi innan våtspänning

Förra veckan våtspände jag yllebroderiet med lodjuren. Motivet som är ritat av Maja Sten är så himla härligt och lustfyllt. Jag gillar särskilt lodjurens krumma ryggar och de stirriga gröna ögonen för att inte tala om de gulliga små svansarna. Efter att ha kollat runt mer av Majas produktion insåg jag att jag flera gånger köpt presentpapper på IKEA som hon har ritat. Pappret som jag köpte finns inte kvar men nu har hon ritat ett nytt ännu finare, kolla

Jag skrev det redan i första blogginlägget om broderiet men vill upprepa att jag alltså har fått tillstånd från Maja att använda hennes illustration till broderi. Även Verum vet om att jag använder mönstret och jag har fått glada hejarop från dem på instagram, väldans skoj!

Yllebroderi med motiv av Maja Sten
Utspänt broderi som precis ska våtspännas.

Det är ju inte riktigt klokt att jag nu har två färdiga yllebroderier som väntar på att jag ska köpa innerkuddar och montera dem. Den heliga familjen blev ju klar för några veckor sedan. Att pendla drygt tre timmar varje dag verkar inte påverka kreativiteten så mycket. Däremot är jag helt klart mindre benägen till att göra de mindre roliga saker som kräver att jag sätter mig vid datorn på kvällarna. Så förlåt om jag inte svarar på alla era kommentarer eller inte kommenterar så ofta hos er, det är pendlingens fel att jag orkar sitta mindre vid datorn.

:: mitt lilla ylle ::

mitt lilla ylle

En liten stickad tröja som jag började sticka på vägen ner till Linköping är inslagen, postad och ligger nu och väntar på att få öppnas. Mitt lilla ylle, det är ett så perfekt namn på mönster på en barntröja tycker jag. Imorgon fyller min brorson hela 2 år och lagom till vårvärmen, och förhoppningsvis slut på aprilvädret, ska ha han få en tröja som han kan ha till nästa vinter.

mitt lilla ylle

Garnet och modellen är så där perfekt på alla sätt och vis. En helt vanlig tröja som är stickad i mjukaste mohairtweed (med merinoull i). Jag har sett på instagram att Kristin har tankar på att göra om tröjmönstret till ett unisexmönster för vuxna, jippi, för jag vill också ha en sån här tröja till hösten! 

mitt lilla ylle

Efter utomhusfotograferingen kom jag på att jag glömt bort att sy fast hanken i tröjan för att man lättare ska hitta fram och bak och för att det gissningsvis är praktiskt på dagis.

Garn: Mohair tweed från Magasin Duett
Mönster: Mitt lilla Ylle av Kristin Virén
Stickor:  3,5mm och 4mm

mitt lilla ylle