Skånska och jämtländska yllebroderier, moderna, gamla, hemslöjd, kavelfransar, mycket av det goda helt enkelt


Kuddar som pryder sängen hemma hos mig. Den vänstra kudden "Celler" har jag redan bloggat om.

Längst till höger: En modern version av yllebroderi, som jag broderade för flera år sedan. Så vitt jag vet så hade Kulturen i Lund en tävling/utställning med kuddar för flera år sedan och detta är vinnarbidraget, som Skånes Hemslöjd i Landskrona köpte upp och säljer mönstret. Och det är där som jag köpt min materialsats.
I mitten: Jämtländskt yllebroderi som min mamma har broderat åt mig.


KAVELFRANS


BOTTENSÖM

Detta är skånskt yllebroderi, en [ågedyna], för er som inte förstår skånska så kan jag översätta det åt er; åkdyna. De heter åkdynor eftersom man helt sonika åkte, eller snarare satt på dem när man åkte häst och vagn. De är långa och smala för att de ska få plats på vagnsätet. Lekfulla färger, det kan man inte säga emot, och roligt mönster. Orginalet är från 1820. Denna dynan är dock inte så gammal utan kan dateras till anno 2007.

Det syns inte så bra på bilden, men istället för tofsar i hörnen, som skånskt yllebroderi ofta har så har denna kavelfrans runt hela dynan (i samma färger som broderiet) vilket i och för sig är ganska vanligt det med.

Detta är jämtländskt yllebroderi. Jag älskar de röda nyanserna. Jag har fått dynan i present av min mamma som också är broderitokig. Hon är nog värre än vad jag är med sina, hmm minst 16 yllebroderi-kuddar, och därtill alla andra broderier och knypplingar som hon håller på med.

6 kommentarer :

 1. Hej!
  Men oj vad du gör mycket fint!
  Det ser ut som vi gillar väldigt lika samma saker :)

  Jag har påbörjat riktiga pyssel-bloggar flera gånger, men jag är så dålig på att uppdatera dem så de bara rinner ut i sanden. Bloggen som jag gjort nu är inte med egna saker.. det är som en klippbok online där jag sparar allt sånt där mysigt man hittar när man surfar runt, och som alltid har en tendens att trilla bort ur huvudet igen...

  Du är tillagd så jag hittar tillbaka!

  Ha det bra!
  Mia

  SvaraRadera
 2. Hej Mia.

  ja jag hittade din inspirationsblogg, det första jag såg var den stora takkronan av rönnbär. Hur mysig som helst ju. Önskar att jag hade plats för en sån.

  Nu vet jag att jag kan gå till dig om jag har idétorka.
  /elin

  SvaraRadera
 3. Å så fina kuddar! De hos din mamma också. Jag vill också brodera i/med ull. Önskade mig ett kit i födelsedagspresent, men när mamma skulle köpa det åt mig hade de slutat att sälja dem. :-( Men jag får väl ta mig en tur till Skåne i stället. :-)

  SvaraRadera
 4. Stratus:
  Man kan beställa materialsatser från skånes hemslöjd på deras hemsida, fast sortimentet på nätet är bara en bråkdel av vad de har i butiken.

  SvaraRadera
 5. Dessa underbara yllebroderier, vilken skapar och berättarglädje det finns i dem! Härliga!

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!