Du ska inte tro att du är något

dala011
Foto: Shai och Viktor (Via Gatukonst.se)
Nationaldagen imorgon. Heja Sverige! Ett riktigt bra land att leva i.
Sverige idag.Yttrandefrihet, dalahästar, nypotatis och allemansrätten. Är det fortfarande jantelagen som råder? Jag känner mig tudelad inför denna radda av regler. Jag menar hur förödmjukande är det inte att Du ska inte tro att du duger till något? Inte särskilt bra för självkänslan, eller hur? Å andra sidan är det väldigt fint att alla ska vara jämställda och vara på samma nivå. Du är med andra ord inte bättre person för att du har ett tjusigare jobb och bör heller inte göra dig rolig på någon annans bekostnad.
1. Du skall inte tro att du är något.
2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
7. Du skall inte tro att du duger till något.
8. Du skall inte skratta åt oss.
9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.
rustareklam
Snälla säg att du skojar Rusta

Något helt annat … Enligt lågpriskedjan Rusta ska man fira nationaldagen bärandes deras Sverigedräkt. Stackars flickor som tvingas bära denna fula dräkt. Det är ju inte så konstigt att Hemslöjden har töntstämpel när den tolkas på detta sätt av företag som Rusta. Sen kan jag inte hjälpa att jag i äkta-svensk-jämställdhets-anda undrar varför det inte finns en lika ful dräkt till små pojkar? Självklart går det att förvalta vårt svenska arv efter allmogen utan att det blir fult  (ovan) eller att bli nämnt i samband  med Sverigedemokraterna (nedan). Fina exempel på det visar Frida Arnqvist Engström med Kurbits.nu upp i en strid ström. Andra bra exempel  är Elin Ivres studie i svart och Emy Littles kläder och prylar.
På självaste Nationaldagen imorgon ska jag gå på Manufakturs workshop på Slöjdhuset i Stockholm och fortsätta diskutera dessa ämnen. Det blir tankar och samtal om sånt som är svenskt och vilka symboler vi använder. Och om det egentligen spelar någon roll. Jag vet inte riktigt hur dagen kommer att se ut, men det ger sig nog. Ses vi där?
Veckans Bard
Veckans Bard (DN, 5 juni 2011)

5 kommentarer :

 1. Sverigedräkten ÄR ju faktiskt väldigt ful.

  SvaraRadera
 2. Vad är det som är svenskt? Vad får vi vara stolta över? Vem bestämmer detta? Jag tycker att midsommarfirandet är mycket svenskare än nationaldagen! Jag är enormt stolt över min häradsdräkt fastän att den är en sammansättning och inte ett äkta arv. Vad symboliserar Sverigedräkten? Jag tycker nog att tanken är god men så vacker är den ju inte det kan jag hålla med om. Oj en så stor fråga!

  SvaraRadera
 3. Nej, visst är den ful den där stackars dräkten? Dessutom en ripoff av en som ett par unga designers gjorde häromåret (de där som även gjorde en frack för bebisar.) Fult av dem på flera sätt. Jag funderar på att sy en egen varian till midsommar, får se om det blir av. Har just bott i Bayern där alla har folkdräkt (allt från piffiga, sexiga dräkter till dyra traditionellt handgjorda) hela tiden när det är fest och det är jättesnyggt och en trevlig tradition, känner att det är synd att det är så fult och töntigt här i Sverige.

  Vad roligt det verkar med brodericafé, det ska jag verkligen fundera på! Har precis flyttat till stan och det skulle vara roligt att träffa lite kreativt syfolk. ;)

  SvaraRadera
 4. Ja, det var ju emy little jag menade så klart. Läser som en kratta.

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!