:: montera ett yllebroderi ::

DSC02097

När man broderat färdigt sitt yllebroderi så har man fortfarande en bit kvar på resan till en färdig dyna. Camilla undrade hur man gör när man monterar så  jag fotade lite när jag monterade min dyna. Flera av momenten i monteringsprocessen har jag lärt mig på Hemslöjdsbutiken i Landskrona, men inte alla. Några moment har jag lärt mig genom att läsa mig till dem och andra genom att titta på dynor. Det jag vill ha sagt är att det säkert finns variationer på hur olika personer gör. Så här har jag lärt mig och tolkat de beskrivningar jag läst. I Brodera på ylle finns mer detaljerade beskrivningar och finfina tips på hur monteringen går till.

Baksidan kan du sy antingen som ett helt stycke, dvs att du syr in innerkudden, eller i två delar. Här består baksidan av två delar som knäpps ihop med hyska och hake. Vid öppningen viks tyget dubbelt och den råa kanten täcks med en vadmalsremsa. Framsida och baksida sys ihop med efterstygn i knyppelgarn eller på maskin. Om du syr på maskin gissar jag att bomull är det bästa sytråden (man vet aldrig vad som händer med syntettråden i framtiden). Lämna öppet i hörnen. 

baksida

baksidan

Jag sydde fast en liten extra vadmalsbit vid öppningen eftersom den får utstå en del slitage när man tar ut och sätter in innerkudden. Placera ut några hyskor och hakar så att baksidan sluter lagom tätt. Alltihopa ser rätt grovt ut med synliga sömmar, det var så det var förr.

hyska och hake

Jag bestämde mig för att dekorera dynan med bollar i hörnen eftersom jag aldrig tidigare testat det. För att göra en boll så tar du en kvadrat vadmal eller kläde och tråcklar en cirkel och så drar du åt med hjälp av tråden. Den lilla påsen som bildas fyller du med ull, garn- eller tygbös. Det är också vanligt me tygduskor och garntofsar till hörnen. Bollen stoppas in i hörnet på jynnet och sys fast med små synliga förstygn från utsidan, rakt genom alla tyglager. Nu är dynan klar, tjoho! Dags att stoppa i innerkudden och njuta av hela dynans prakt som du broderat så länge på.

hörnbollar

hörnboll

hörnboll

3 kommentarer :

  1. Tack för beskrivningen. Jag tycker väldigt mycket om det där lite grova utseendet med synliga stygn.

    SvaraRadera
  2. Så fint!!! och vilket arbete. /Anna

    SvaraRadera
  3. Fint, tack så mycket! Jag ska kolla in boken också.

    SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!