:: lejonborgen del I ::

lejonborgen

Så här ser det ut när jag fört över mönstret från det transparenta skisspappret till klädet. De små hålen i pappret fungerar som en schablon och ger prickade linjer som jag broderar efter. Precis som på ett broderi som du köper i affären. Överföringen gick smidigt och smärtfritt, men det var allt lite pirrigt innan jag lyfte bort pappret för att se hur trycket blivit.

lejonborgen

lejonborgen

Av ren nyfikenhet så kollade jag runt på nätet för att se om jag kunde hitta bilder på åkdynan där jag tagit mönstret på lejonborgen ifrån. Det blev vinst på en gång! Både på Digitalt museum och på Kulturens online-arkiv så hittade jag bilder. Tänk vad grymt det är att kunna sitta hemma i soffan och leta i våra museers arkiv. Två av dynorna har dessutom nästan exakt likadana lejon som jag ska brodera, den tredje flamskdynan har en jättekul variant på lejon som jag aldrig sett förut. Himla snyggt med den kornblå bakgrunden! Alla tre dynorna är kantade med kavelfrans så det får nog bli det på min dyna med.

Jag hade redan tänkt att min borg skulle gå i rött, så det var himla kul att se färgbilder de röda lejonborgarna på de gamla dynorna. Det blir så otroligt mycket lättare för mig att välja färg när jag ser exempel på färgställningar framför mig. Igår kväll satte jag nålen i tyget för första gången, det var en riktigt härlig känsla må ni tro.

AntikV-Engzell-lejonborgen
Detalj från agedyna med motivet Lejonborgen, två varulalejon flankerarborgen som omges av träd, blommor och fåglar, från 1700-talets senare del. Foto: Anders Norrsell. Källa: Antikvärlden

digitalmuseum-lejonborgen
Åkdyna i flamskväv, oblekt linvarp, botteninslag av svart ullgarn. Motiv ""Lejonborgen" med 2 heraldiska lejon kring en borg eller slott med torn och tinnar, kring detta strödda blommor och flygande fåglar, omramat av en blå sicksackbård, mönstret är i övervägande rött med klart gult, grönt och vitt samt något blått.I kanten insydd yllefrans i broderiets färger. Understycke av röd vadmal.
Produktion: 1790, Tillverkare: Olsdotter, Bengta
Tillverkningsort: Skåne, Skytts hd, Anderslöv
Foto och källa: Digitalmuseum

kulturen-lejonborgen
Lejonborgen. Slott flankerat av två lejon. På var sida träd med fåglar och blommor. Baksida med röd vadmal. Kavelfrans 2 cm. Förvärv till museet: 1883. Foto och källa: Kulturen

9 kommentarer :

  1. Jag fattar fortfarande inte riktigt hur du gör när du för över från papper till klädet.. Vad använder du för "färg"? Vore så kul att få hjälp :-)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. hmm, det är inte så lätt att beskriva alltid. Kolla på Karins blogg, hon har bra bilder (jag har samma princip men använder papper istället för plast):
      http://www.karinholmberg.se/2012/05/trakjobb.html
      http://www.karinholmberg.se/2010/10/sondagen-ar-vilodagen.html

      Radera
  2. Det där kommer bli kanonfint. Den där lejonborgen är häftig!

    SvaraRadera
  3. Oj vad spännande det ska bli att följa lejonborgens framväxt!
    Och ja, visst var det en fin kopp? Det är ett sådant där trevligt ställe som har en massa udda kaffekoppar, så att man kan välja sig en snygg.

    SvaraRadera
  4. Wow asså! Detta ska verkligen bli kul att följa :) Tar och kikar in på länkarna i ovan kommentar. Ska göra ett lite större broderi för första gången så kan behöva lite tips! :)

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Kommer ju att bli hur fint som helst! Och känner jag dig så är det "snart" klart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha, ja vi får väl se hur snabbt det går. Just nu har jag inte så mycket annat på g, så jag kan ägna mycket tid åt lejonborgen :)

      Radera
  7. great project! curious how it will look like after you embroidered it!

    SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.