:: hemslöjden i Jönköping ::

Jönköping

I helgen höll jag kurs i skånskt yllebroderi på hemslöjden i Jönköping. Det är spännande att komma till olika hemslöjdslokaler och se all fin slöjd som finns samlad. Jönköpings hemslöjd ligger i gamla regemente- A6 och sjukhusområdet. En härlig byggnad med mycket ljus som flödade in på brodöserna. De var himla duktiga och hann brodera ovanligt mycket på sina fåglar, blommor och hästar.

skarvsöm


skarvsöm

Medan kursdeltagarna flitigt broderade så passade jag på att fråga dem om småländsk textil slöjd. Jag lärde mig att smålänningarna var fattiga jämfört med skåningarna, vilket också avspeglar sig i textilierna. I Skåne vävdes och broderades det i överflöd bland de som hade råd på gårdarna medan man i Småland lappade ihop klädet till dynor med skarvsöm. Jag fick också lära mig att det var manliga skräddare som, till att börja med, sydde skarvsömsdynor eftersom de gjordes av rester som blev över vid dräktsömnad. Så småningom tog kvinnorna vid.

Vi diskuterade även kvalitet på kläde och hur olika den kan vara beroende på var man köper den och någon konstaterade att den blivit sämre de senaste 10-15 åren. De här dynorna är inspirerade av gamla dynor men jag minns tyvärr inte vad sömmerskan heter. Jag blev glad över att få prata skarvsöm eftersom jag ska montera ihop mina fåglar med skarvsöm.

skarvsöm


skarvsöm
vante

 
På Broderikaféet är det flera som broderar på stickat, bland annat Maria har gått kurs i dala floda-broderi och det har blivit en del snack om hur man för över mönstret på bästa sätt. Man kan ju klippa ut blommorna i papper, rita upp med olika sorters pennor och så.  Ylva beskrev nyligen hur hon ritar upp mönstret på chiffong och sedan syr in det. En tjej på kursen hade med sig ett par vantar vars mönster hon köpt på Dala Flodas hemslöjd. Hennes mormor hade för länge sedan broderat ett par likadana vantar och när jag fick se beskrivningen förstod jag att även den har några år på nacken; skriven på skrivmaskin och sedan några årtionden av fotostatkopior. Himla charmigt alltså!

Åter till ämnet. Eftersom vi trycker upp broderimönstret till det skånska yllebroderiet själva så ville hon testa om det gick att trycka även på stickade vantar. Och se där, det gick ju jättebra, så nu vet vi det! Himla kul med kursdeltagare som tar med sig egna projekt och kör på.

vante
vante
vante

Hej då Jönköping.

Jönköping

7 kommentarer :

 1. Himla snygga vantar! Och så lite extra kul att du varit i min hemstad.

  SvaraRadera
 2. Härligt med så mycket inspiration, erfarenheter att utbyta och spännande idéer att testa!

  SvaraRadera
 3. Titta man kunde göra så där, har tänkt på hur det skulle bli men inte gjort. Verkar ju gå hur bra som helst .Fråga vad ärendet för färg du använder, textilfärg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar helt klart funka bra. Precis, det är vanlig vit textilfärg. Jag köper min på panduro, säljs på flaska

   Radera
 4. Ser ut att ha varit en lyckad kurs! Fina kuddar också.

  SvaraRadera
 5. Åh, vantarna! Hjärtstillestånd.

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!