:: kavelfrans ::

mobilfodral

Samtidigt som jag broderade stjärn-mobilfodralet till min kompis så gjorde jag ett likadant till mig själv som nu äntligen blivit monterat. Ulrika undrade hur man gör kavelfrans så jag fotograferade steg för steg hur jag gjorde. Med reservation för att det finns kavelfransproffs där ute i världen så visar jag har lärt mig att göra det genom att titta på bilder och även fått berättat för mig hur man gör.

kavelfrans

En träplatta med två borrhål, lagom för en sticka. Vira garn från spetsen på stickorna och in mot träplattan (på så sätt kan du peta av färdig frans och vira mer inåt). Sy kedjestygn med knyppelgarn genom de två lagren av garn.

kavelfrans

kavelfrans

kavelfrans

kavelfrans

Gör fransen några centimetrar längre än det uppmätta tygstycket eftersom fransen drar ihop sig något när du tar bort den från stickorna. Sy fast med efterstygn och klipp sedan upp fransen. För att få fransen tät och fluffig så lägger du den (färdigmonterad) mellan en fuktig/blöt kökshandduk och stryk med ångstrykjärn på. Klipp sen till fransen så att du får önskad rundning och form. Så, nu har du en färdig kavelfrans!

kavelfrans

kavelfrans

12 kommentarer :

 1. Häftigt! Du gör så fina saker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Du gör mig glad med alla dina fina kommentarer :)

   Radera
 2. Takk for denne ideen! Den kan jeg nok bruke til noe, i mine strikkinger!
  Jeg har veldig lyst til å brodere på votter som er tovet, men hele tiden er det anr¨dre ting jeg bare MÅ gjøre.

  Men du inspirerer meg virkelig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det! Passar perfekt på stickade och tovade vantar

   Radera
 3. Men Gud vad intressant! Jag hade inte ens i min vildaste fantasi kunnat lista ut att det är så här de görs! Tack för visningen!

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig förstått hur det går till att göra en kavelfrans. Men nu gör jag, tack! Måste provas någon gång, det blir så snyggt.

  SvaraRadera
 5. Jag har fått det beskrivet fler gånger och sett några enstaka bilder. Tack för en så fin och detaljerad beskrivning. Ska ta och ge mig på en kavelfrans endera dagen. Nu när ändå jag trillat dit lite på yllebroderier ;-)

  Tack för en inspirerande blogg.

  SvaraRadera
 6. Det var ett bra o enkelt sätt att göra frans. Fint blev det. Du är duktig

  SvaraRadera
 7. Intressant! Har aldrig sett hur man gör tidigare...

  SvaraRadera
 8. Elin, did not know this technique. Very interesting.

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!