:: plåtblommor ::

Jag fick en fråga om hur man gör plåtblommor. Det är väldigt enkelt, särskilt med rätt verktyg. Jag lärde mig att göra blommorna av Gunnar Jeppsson när jag gick Slöjdklubbens handledarutbildning. Hitintills har jag gjort blompinnar, men man kan även göra festträd, kransar, eller gå in och beundra JAG BLOMMARs fantastiskt fina plåtslöjd.

En bild säger mer en tusen ord. Därför måste ju många bilder säga massor med tusen ord.
 verktyg
Jag är inte sponsrad av Classe Ohlson, men de har bra och billiga verktyg. Plus att de ligger centralt i Stockholm så att man kan ta sig dit med cykel istället för att åka till ett byggvaruhus utanför stan. 

Plåtsax (blått handtag) - behövs när du klipper konservburkens kanter, och andra grova grejer. 
Plåtsax (orange handtag) - oumbärlig liten sax som klipper genom det mesta.
spik eller nubb
Hammare 
Tång (gärna utan räfflor)

tång
På tången tejpar jag silvertejp för att räfflorna inte ska repa kapsylerna

Till själva blomman kan man använda kapsyler, kaviar- eller mjukosttuber (vackert guldfärgade inuti), läskburkar, kakformar, skruvkorkar i metall (från glasflaskor), konservburkar (locket och själva burken). Jag är inte den som är den, utan snor gärna (eller frågar snällt) efter kapsyler från fik, restauranger och gräver i återvinningen på jobbet. Lunchrestaurangerna vid jobbet är också himla bra om man vill ha stora konservburkar eller väldigt stora mängder kapsyler (vilket jag ju behövde till Kulturnatten). 

kapsyler och konservburkar
träpinnar Träpinnarna kan du ta från en vedklabbe eller grenar från trädgården. Tälj till den, jag gillar när den är grovt täljd. Ta så raka pinnar som möjligt eftersom det är svårt att slå i spiken om pinnen är böjd.

klipp upp kapsylen
 Klipp upp kapsylen med plåtsaxen inifrån och bänd ut piggarna.

kapsyl

botten på läskburk
Botten på läskburkarna gillar jag att använda. Klipp önskad form med lilla plåtsaxen.

läskburk
 Läskburkar är kul eftersom de ofta har fina färger och är lätta att klippa i.

plåtblomma
En stor plåtburk som det varit olivolja i har fin gul färg, den kommer från en av lunchrestaurangerna vid jobbet. Oftast klipper jag på fri hand, men om man känner sig osäker kan man rita med OH-penna på baksidan och klippa efter strecket.

färdigklippta blommor
Jag klipper ut ett gäng blommor av olika storlekar och färger på en gång och så att jag kan testa olika kombinationer och känna mig fram vad som passar ihop.

plåtblommor

När jag är nöjd med kombinationerna är det dags att göra hål i varje lager av plåt. Det gör jag genom att spika ner i en skräpbräda. Det är bra att ta ett lager i taget för att de inte ska glida så att hålen hamnar kors och tvärs. Använd samma spik som du ska fästa blomman i pinnen med så blir hålet rätt storlek. 

slå hål med spik

omålade blommor
vattenfärgLinoljefärg är grymt att använda, men eftersom jag inte målar så ofta så äger jag inga sådana färger. Det finns dock ett finfint budgetalternativ som jag nöjer mig med, nämligen att måla med vattenfärg och sedan försegla färgen med linolja. Det tar cirka två dagar för linoljan att torka.

målade pinnarplåtblomma
plåtblommor
14 kommentarer :

 1. Åh! Tack! Vad kul det verkar! Blir sugen att testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det, hur kul som helst, och fint i blomkrukan!

   Radera
 2. Åhhhh jag är redan på väg till claes Ohlssons för att fixa verktygslådan tack för fin bildserie

  SvaraRadera
 3. Hmmm... fick plötsligt ett begär efter en plåtsaxar. Claes Ohlson ligger 5 min promenad från jobbet. Kanske blir en promenad dit i em :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja för tusan, det tycker jag! Typiskt bra sysselsättning på första maj

   Radera
 4. Det är så himla fina dina blommor och jag har testat att göra några själv. Men jag undrar hur du gör för att de inte ska bli så vassa i kanterna när du klippt i konservburkar och läskburkar. Jag skär mej på fingrarna! Är det något man får ta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir kanterna vassa, kanske du kan slipa dem med smärjelduk? Jag brukar faktiskt inte skära mig så ofta, kanske lär man sig vara försiktig.

   Radera
 5. Det blev ett besök hos Classe :) Får se om det blir något slöjdas i morgon. Ska ordna barnkalas för Stora E som blivit 10.

  SvaraRadera
 6. Fina blommor, och trevligt med återvinning!

  SvaraRadera
 7. Toppenfina blommor och bra beskrivning, ska skaffa plåtsax och testa:))
  Karina

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!