:: Abisko i augusti ::

Forskningsstationen och lapporten
Forskningsstationen till vänster och lapporten till höger

Nu är jag i Abisko igen sen i lördags. Första dagen ute i fält var underbar, jag gick upp längs en jokk för att ta vattenprover med jämna mellanrum. Vädret var kanon och jag hittade till och med lite hjortron så här sent på säsongen, som jag kunde koka två burkar sylt på. Efter det har arbetet gått sämre. Eller, arbetet som jag gör nu går bra men jag har snarare upptäckt fel som jag gjort och att några av dataloggrarna som jag placerat ut i början på sommaren inte loggat som den skulle. Det är jäkligt tråkigt och jag känner mej nere för att viktig data gått förlorad. Det är kanske inte så konstigt att saker och ting går snett någon gång, men jag har alltid haft det så bra här upp i Abisko vilket nog gör att det känns extra tungt.


StjärnbräckaDen vackra lilla stjärnbräckan (Saxifraga stellaris)


Stordalen

Stordalen, en palsmyr med permafrost utanför Abisko där massor av forskare från hela världen jobbar med klimatexperiment inom växtekologi, metan- och koldioxidflöden från marken och vattendragen. 

 Hjortron

Torneträsk

11 kommentarer :

 1. Fjällen är fantastiska! Vilken lycka att få vara där, även om det var otur med dataloggarna. Lycka till önskar jag lite avundsjukt :)

  SvaraRadera
 2. Åhh i Abisko var jag för många, många år sedan. Det var när de byggde vägen och hade precis kommit till Abisko. Då fick man ta tåget varje morgon till Riksgränsen där vi åkte skidor på sommaren. Vi bodde på Abisko fjällstation. Är det det huset man ser på bilden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå, vad spännande, det måste varit omkring 1989, det var då vägen byggdes har jag för mig. Det är forskningsstationen som man ser på bilden, den ligger mittemellan byn och turiststationen.

   Radera
 3. Så fina bilder! Förstår att du är besviken, men, i det stora hela ser du ut att vara på en underbar plats där energin säkert återvänder snabbt efter nederlag.

  SvaraRadera
 4. På det øverste bildet ser man en u-dal midt i fjellkjeden, er det ikke den som kaller for Lapp-porten? Har vært flere ganger i Abisko.

  SvaraRadera
 5. Näääämen! Attans om jag vetat att du varit där hade vi kunnat ta en fika!! Vi har bilat till Bodö, färja över till Lofoten och via Narvik till Kiruna och åter gården. Så i Abisko var vi i igår - fredag! Vi fikade i Riksgränsen så det hade blivit bra med Abisko i stället!

  Förstår att det känns tråkigt det där med loggarna, men människan/tekniken är inte helt felfri!

  Är kvar en vecka till här i norr.

  SvaraRadera
 6. Det var länge sedan jag var vid lapporten,typ 18 år sedan . Min man var med i ett bergslopp. Orientering, övernattning och de sprang i lag två och två. Det var nåt slags maraton. Hur som helst så var jag höggravid med min äldsta dotter och jag minns att även om jag inte kunde ta mig så långt med magen så blev jag hänförd av naturen. Jag har ofta kommit tillbaka hit i tanken .Tråkigt med loggarna , men antar precis som du säger att det liksom ingår" i forskningen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha vad kul. Nuförtiden heter det BAMM - Björkliden Arctic Mountain Marathon. Det finns några olika klasser typ 30,50 km osv och man springer orientering i två dagar över fjället.

   Radera

Tack för din fina kommentar!