:: danska enhörningar ::

mönster

I fredags bestämde jag mig för att det gått alldeles för länge sedan jag broderade yllebroderi. Det har liksom känts som att det är något som saknats i livet nu under en lång tid, tänk att man kan sakna ett handarbete så mycket. Att klä in en stol i broderi är en idé som legat och grott i många år och det kändes som rätt tid att börja på det projektet nu. Att soffan här hemma är dessutom rätt så full med kuddar redan gör att jag känner mig både lite strategiskt och fiffigt på samma gång.


Som vanligt inspireras jag av gamla broderier, denna gången har jag otalet gånger bläddrat fram och tillbaka i Yllebroderier, som är en aldrig sinande inspirationskälla med alla sina vackra bilder. På en liten bild råkade jag få syn på en prickig enhörning och jag kände direkt att den måste jag rita av. En prickig dansk enhörning från Själland daterad 1786, hör ni vad härligt det är?! De broderade knutarna är ju inte så hållbara för slitage, därför placerade jag de små underverken på ryggdynan.  Grönt ylle har jag aldrig broderat yllebroderi på förut men jag måste säga att det gör sig riktigt bra. Tyget, som är gjort för möbler och som min mamma fyndat på någon utförsäljning, är ganska tjockt, mycket tjockare än kläde som man brukar använda så jag får ta i med fingermusklerna när jag gör knutarna eftersom man då måste igenom både det tjocka tyget och ett lager klyvsöm.

Om du vill ägna dig en hel helg åt stygn kan jag tipsa om att det fortfarande finns platser kvar på min helgkurs i skånskt yllebroderi som går av stapeln till helgen. 


4 kommentarer :

 1. Kommer bli riktigt coolt! Kanske blir det en finstol, som är för fin för att sitta i ;P

  SvaraRadera
  Svar
  1. hrm, ja jo det finns ju en risk. Fast idag används stolen bara till att slänga kläder på så nu måste jag hitta en ny plats för det, hehe

   Radera
 2. Så himla snyggt det kommer att bli!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag hoppas på det, allt måste ju vara bättre än det brunrandiga tyget som mest påminner om murrig kontorsmiljö på 60-70-talet

   Radera

Tack för din fina kommentar!