:: torka mat ::

torkad mattorkad mat

Jag längtar så väldigt upp på fjället! Jag har varit i Abisko många år men i år har jag inget fältarbete men nu är semestern här och snart ska det fjällvandras. Matlagning är ett stort intresse för mig och att sitta på kalfjället och röra i grytorna när magen skriker efter mat ger en alldeles speciell känsla. Att torka maten själv har kommit både av intresse för att göra-själv, och av nödtvång på grund av det torftiga utbudet vegetarisk mat i friluftsbutikerna. I recepten kan man blanda sina torkade ingredienser med kryddmixer eller varma koppen så får man goda grytor. Några Här är några vegetariska recept som står på vår meny denna fjällvandringen. Jag har hittat recept på nätet som jag gjort om efter egen smak (för en hungrig person på fjället).

Pasta med färssås
2,5 dl snabbmakaroner
1 dl sojafärs
0,5 dl röda linser (kokade och torkade)
1 näve gul lök (torkad)
1/3 buljongtärning
1/3 port varmakoppen tomat och basilika
1 hackad soltorkad tomat
vitlök (färsk)

Tikka masala-gryta
1/3 påse tikka masala kryddblandning
1,5 dl Couscous
1 näve gul lök (torkad)
torkad paprika
torkad broccoli
torkad morot
0,5 dl sojabitar
salta jordnötter

Paella
1 dl ris (kokat och torkat)
1 näve gul lök (torkad)
torkad paprika
gröna ärtor (kokade och torkade)
vitlök (färsk)
1/3 buljongtärning
saffran
0,5 dl sojabitar

Linsgryta
1 dl ris (kokat och torkat)
1 dl röda linser (kokade och torkade)
1/2 buljongtärning
1 påse varmakoppen tomat och basilika
1 näve torkad gul lök
vitlök (färsk)
torkad paprika
torkad morot
1/3 kryddpåse eller t.ex.: spiskummin, curry, koriander (blanda i förväg och förvara i filmburk)

Ett tips är att packa allt som behövs för en middag i påsar som sedan stoppas i en påse. Då behöver man inte rota runt i ryggsäcken efter varje ingrediens när det är hungrigt och matlagningsdags.
-->
morot
torkad mat
broccoli


torkad mat

4 kommentarer :

  1. Tack, Elin! Jag var precis på en längre kajaktur med en vän - och vi hade samma problem. Jag tycker inte alls om varma koppen, men som vegetarian är det svårt att hitta någonting i det torftiga (och tråkiga) utbudet i friluftsbutikerna. Ska definitivt testa dina recept!

    SvaraRadera
  2. Är visserligen inte vegetarian, men när man ska ha med mat för fyra personer så tycker jag att det är mycket smidigare med egenkomponerad mat. Lägger precis sim du alla enskilda ingredienser i fryspåsar och samlar sedan varje rätt i en zippåse. Hur lätt som helst att sedan packa upp påsen som planerades. Har även med en påse med olja, kryddor mm som kan sätta extra piff på måltiden.

    SvaraRadera
  3. Nu blev jag väldigt nyfiken på vilken typ av tork du har? Har funderat på att köpa en ny och din såg fiffig ut med metallgallret. Är det modell du kan rekommendera?

    SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!