:: kolambroderi ::

kolambroderi
Tusen tack för alla gratulationer för stipendiet, jag blir jäkligt glad ska ni veta!

Om du har gott minne, alternativt följer mig på instagram, så kommer du kanske ihåg att jag i min nyårskrönika hintade om ett spännande projekt som jag skulle dra igång med i år. Projektet som kommer att utmynna i en utställning på Nacka konsthall nästa sommar går ut på att med valfri textil teknik inspireras av indiska kolam och mandalor. Hedvig och jag blev indragna i projektet av vår broderikompis Annika som i sin tur blev kontaktad av fotografen Kärsti Stiege. Kärsti har under många år dokumenterat hur kvinnor gör kolam i Indien och vill till sin utställning ha med oss textilare för att visa på likheten mellan kolam och de svenska textilierna.

kolambroderiUnder sommaren har jag sytt två kolambroderier. Jag använder arbetsnamnet 'kolambroderi' och har valt att kopiera kolammönster och föra över till applikationer med kläde. Den vita dynan, som jag sydde först, blev jag grymt nöjd med. Det strama mönstret bryts upp med de tusentals små stygnen och flätsömmen mellan applikationerna. Att sy massor med små stygn är väldigt tidskrävande, men jag gillar verkligen uttrycket.

Inför den svarta dynan ville jag testa ett annat uttryck. Eftersom den vita tog så pass lång tid att sy vill jag hitta ett sätt som inte var fullt så tidskrävande. Jag gillar mönstret på den svarta dynan, men av någon anledning så var inte lika rolig att sy som den vita. Lite för stram för min smak.

Nu håller jag redan på att planera mönster till fler dynor i huvudet. Det är väldigt roligt att ha ett så konkret tema att jobba efter. Nästkommande dynor kommer förmodligen att bli yllebroderi, och hitta motiv som är lika för både den svenska och indiska mönsterskatten.

kolambroderikolambroderi

kolambroderi
kolambroderi

7 kommentarer :

 1. Grattis till stipendiet! :) Och vilka fantastiskt fina dynor!!! Gillar verkligen alla de små fina stygnen.

  SvaraRadera
 2. Väldigt vackra bägge två, men jag håller med om att alla småstygnen lyfter den första ett extra snäpp :)!

  SvaraRadera
 3. Ibland gör du så fina saker så jag inte riktigt vet vad jag ska kommentera :)

  SvaraRadera
 4. Ja mina varmaste gratulationer , du om någon ska väl ha ett stipendium . Önskar att jag bodde närmre verkar bli en mysig kväll den 18:e , kuddarna ja va ska man säga man bara dånar ......;)))

  SvaraRadera
 5. Vilket spännande projekt! Jag såg de kolam som de indiska kvinnorna ritade med rismjöl utanför dörren varje morgon när jag var i Tamil Nadu (delstat i södra Indien) för 15 år sedan. Rismjölet försvann förstås under dagen, men nästa morgon gjorde de ett nytt motiv. Det fanns något projekt där kvinnor omvandlade kolammålningarna till textila mönster. Jag borde gå igenom mina diabilder...

  SvaraRadera
 6. Du gör fantastiska broderier ,så du är verkligen värd utmärkelsen!

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!