:: inspiration från brudgummens muddar ::

armmudd

På sistone har jag spenderat mycket tid sökandes efter armmuddar och broderier på Digitaltmuseum.se, det är lite som att hänga på pinterest fast bara med gamla grejer. Det går att fördjupa sig i mönster, ursprung och tekniker, ja det är helt enkelt väldigt härligt att klicka runt bland de museiskatter som någon gång burits av vanliga människor för hundra till tvåhundra år sedan. I många av armmuddarnas beskrivningar står det att de är brudgumsmuddar, alltså sydda för en brudgums dräkt, och om jag förstått det rätt så användes den här typen av armmuddar endast av män.


Foto: Armmuddar från  Nås i Dalarna. "1 par mansmuddar av mörkblå vadmal mönstrade i fritt broderi med tvinnat ullgarn i rött, mellanblått och litet ljusgult lingarn i stjälksöm och plattsöm" Digitalmuseum.se

 armmudd
Med mönster och teknik har jag starkt inspirerats och plockat av olika muddar. Resultatet är ett sammelsurium av vad jag kunnat utläsa från de ganska små bilderna, materialet i form av garn och tyg som jag använt skiljer sig förmodligen från vad man använde förr. Om jag förstått beskrivningarna rätt så kan de mönstrade fransarna både vara sydd kavelfrans eller och vävda flossa, men det är fortfarande lite oklart för mig. Genom att försöka härma mönstren som är sydda med kavel har jag lärt mer om tekniken. Det är vansinnigt roligt! Det skulle var spännande att hålla i ett par för att se hur de är monterade och vad man använt för teknik när man sytt ihop mudden.
armmudd


öglor
armmudd
Som kontrast till att försöket att vara historiskt korrekt gick jag bananas på knalliga i den rosa-orange färgskalan. Fransen till den här mudden började jag på redan i somras, sen fick den ligga och mogna tills jag jag visste vilket motiv som skulle broderas på. Jag tycker om att använda armmuddarna som armband, och då är den här lilla mer praktisk att använda till vardags jämfört med den stora röda.


armmudd
armmudd

4 kommentarer :

  1. Så söta! Jag har läst att det var viktigt förr att täcka händerna i många kyrkliga sammanhang. Kvinnorna slog en duk om psalmboken och hade ofta handskar eller halvvantar. Under vigseln kunde också brudparet hålla varann i hand under en duk eller ha långa ärmar som täckte händerna. Jag skulle tro att högtidsmuddarna är en del av samma tradition.

    SvaraRadera
  2. Jättefina muddar! Roligt med både "gamla" och mer moderna!

    SvaraRadera
  3. I min hemsockens mansdräkt - Ore i Dalarna - användes mudden såvitt jag vet som en prydnad vid tillfällen då det skulle vara extrafint. Till bröllop användes andra fingervantar. Muddarna är enfärgade, tvåändsstickade med enfärgade flossakanter, röda. Såg bra ut där dom stack fram under ärmfållen på den mörkblå långrocken. Jag tycker dina nytolkningar är jättefina.

    SvaraRadera
  4. Helt fantastiskt fina ! Gillar också det digitaltmuseum.se en skattkista

    SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.