:: den stora flätade garnkorgen ::

flätad korg
Sen jag flyttade och blev sambo har det rått brist på organisation bland alla handarbetesgrejer. Vi har satt upp hyllor för förvaring och en hel del grejer har lagts på plats i plastbackar men inte allt. Framför allt saknade jag bra förvaring till de grejerna som jag använder ofta och helst vill ha nära till hands i vardagsrummet. Sista veckan på semestern lyxade jag till det och köpte jag tre nya fina korgar på Afroart. Genast när jag kom hem med de fina korgarna blev jag inspirerad att fläta en egen korg som mina handspunna garner skulle få bo i.

korgar


Tidigare hade jag bara flätat små korgar eller korgar med låg kant så det var något helt nytt för mig att fläta i så här stort format. För små korgar behöver man inte skarva remsorna men det måste man göra för en så här stor korg. Förutom att det var väldigt många remsor att hålla reda på så var skarvningen av remsor den största utmaningen eftersom det gjorde det svårt att spänna ihop allt.

Stringhyllan där korgen är tänkt att stå är 30 cm djup så jag måttade antal remsor i botten för att få en kvadratisk botten med måtten 30x30 cm. Remsorna klipptes av gamla jordartskartor, 4 cm breda och veks på mitten. Bara klippning och vikning av remsor tog säkert 2 timmar, själva flätningen tog flera några timmar och sist nedflätningen av kanten ytterligare några timmar. När korgen väl var färdig penslade jag den med trälim uppblandat med vatten för att den skulle få ordentlig stadga. Ganska mycket arbete med andra ord så jag höll på i tre dagar innan garnerna äntligen kunde flytta in. Nu är korgen redan praktiskt taget full så jag borde börja sticka av garnet som jag spunnit.

Här har jag gjort en beskrivning på hur man flätar korgar om du är sugen på att testa.

Eftersom Alicia med flera precis dragit igång Monthly makers med tema papper så blir detta mitt bidrag till denna månads utmaning. 

flätad korg

flätad korg

flätad korg


flätad korg

15 kommentarer :

 1. Både korg och garner är ju grymt snygga! Ska själv ta och fota mitt Monthly Makers-bidrag nu.
  Tack för igår förresten! Fortsatte brodera lite både igår kväll och imorse, är så nyfiken på hur det kommer att gå med monteringen, så jag vill liksom bara komma fram dit. :)

  SvaraRadera
 2. Veldig fint! Kjekt med XL kurv.
  Hvordan skarver du? Det blir aldri stødig nok og river lett i min erfaring. Er spent på dinteknikk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skarvade på enklast möjliga sätt - att lägga remsorna omlott en bit, dock utan lim. Om jag hade limmat ihop remsorna när jag skarvade hade det nog varit lättare.

   Radera
 3. Suuuuper! Jag skulle också behöva en korg att förvara "pågående projekt" i (några av de tio-tjugo stycken i alla fall). Har inte ens tänkt på att en kan fläta en egen av papper! Astrobra!

  SvaraRadera
 4. Fiffigt och fint!
  Det är mycket man kan göra med kartor...

  SvaraRadera
 5. Jättesnygg! Gillar kartor och en korg av kartor dubbelgillar jag.

  SvaraRadera
 6. Jag saknar också bra förvaring, jag har ALLT i en kista, men det är inte så lättillgängligt och därför drar jag mig lite för att börja rota i den. Den här lösningen var ju både jättesnygg och praktiskt! Så bra!

  SvaraRadera
 7. Snygg snygg snygg! Men var får man tag i såna mängder med kartor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag jobbar på en institution för naturgeografi så jag fick dem när en kollega rensade ut gamla grejer på sitt kontor

   Radera
 8. Råhäftig! Dessutom skrattade jag högt åt broderiet längst ner :)

  SvaraRadera
 9. Vet inte om jag någonsin skulle orka ta mig igenom det här projektet (på grund av världens mest klumpiga fingrar) men jag är mäkta imponerad av din insats. Så fint och så himla fiffigt att använda så billiugt material till att skapa så bra förvaring :)

  SvaraRadera
 10. Men hallå, vilken sjukt snygg korg!
  Fantastiskt fin!

  SvaraRadera
 11. Korgar behöver man många! Extra kul måste det vara att göra den själv.

  SvaraRadera
 12. Hej Elin!
  Söndagen den 15/11 kommer jag och Anna María från Monthly Makers att hålla i en föreläsning och varsin workshop på Folkuniversitetet i Stockholm om vad Monthly Makers är och innebär, återbruk, redesign, DIY och kreativt bloggande i allmänhet! Till föreläsningen vill vi ha lite bilder från er som deltagit under året att visa på projektorduk, och jag undrar om vi kan få lov att använda den 4:e bilden uppifrån i detta inlägg till det? En länk till din blogg kommer läggas ovanpå bilden så källan blir tydlig.
  Om du vill ge oss lov till detta, snälla skicka en högupplöst version av bilden till alicia(a)sivertsson.se så snart som möjligt.

  Vill du läsa mer om föreläsningen - kolla följande länk: http://www.folkuniversitetet.se/Kurser--Utbildningar/Kommunikation-Skrivande-Media/Sociala-medier/Stockholm/sprangbradan---forelasning/

  Stort tack på förhand :)
  Alicia, Monthly Makers

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!