:: det indisk-skånska broderiet ::


Det känns helt galet att jag under 5 veckor har broderat på mitt indisk-skånska broderi och inte hunnit (orkat) blogga om det. Att jobba så målinriktat och under tidspress som jag gör nu under doktorandtidens slutfas gör att jag inte orkar mycket annat än att jobba och brodera. Ibland känns det till och med jobbigt att umgås med kollegorna på lunchrasten eftersom det inte ryms fler tankar i huvudet. All energi går åt till skrivprocessen. 

Lika systematiskt som när jag skriver vetenskaplig text har jag jobbat med mitt broderi. Som ni ser är det symmetriskt med många upprepande moment; upprepande av samma motiv som jag annars tycker kan bli enahanda att brodera. Men NU, nu när hjärnan behöver broderiet för att återhämta sig har det varit perfekt att få upprepa samma mönster flera gånger om. Det har helt enkelt varit den perfekta avkopplingen och återhämtningen. En kort stund varje morgon broderar jag, för att få en lugn start på dagen. Några timmar (nästan) varje kväll har jag broderat, metodiskt jobbat mig genom hela mönstret. 


På kollaget här ovanför kan ni se var jag hämtat min inspiration. Precis som mina två första kolambroderier kommer mönstren från Indien. De två översta vänstra jynnena kommer från Hemslöjden Skåne. De tre högra bilderna visar indiska kolam som är en slags traditionell gatukonst som kvinnorna tillverkar av rispulver. I mina två första kolambroderier jobbade jag med applikationer, med påfågelsdynan gick jag vidare till rent yllebroderi och nu i mitt fjärde kolambroderi har jag fortsatt med det skånska yllebroderiet och plockat in mycket bottensömmar. Jag är vansinnigt och oproportionerligt glad i mönsterkompositionen och färgerna på den nya dynan och längtar efter att se den monterad.

11 kommentarer :

 1. Kulturmix - det gillar jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det roligt att både blanda och hitta likheter

   Radera
 2. Så fint! Önskar dig lycka till på den stundande disputationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag behöver alla lyckoönskningar jag kan få :p

   Radera
 3. åååååhhhhhhhhhh!!!!!!!! I say no more

  SvaraRadera
 4. Vad vackert! Det är så underbart med färg. Roligt att du lyckas hitta någon form av balans. Kämpa på med avhandlingen och lycka till med den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt när man känner i maggropen att färgerna kommer i balans.

   Radera
 5. Väldigt fin kudde både i färg och form!!! Har, precis som du, känt hur olika hantverk/slöjdformer har olika funktion i olika delar och tider i livet. Jag är väldigt glad över att ha slöjdandet, ibland som en sporre och något utmanande, ibland som terapi och balsam för själen. Lycka till med allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad vore livet utan slöjd? Ärligt talat förstår jag inte hur andra människor utan hantverk klarar sig. Det är precis som du säger att det fyller olika funktioner beroende på humör och tid i livet.

   Radera
 6. Beautiful embroidery!
  xx

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!