:: indisk-skånska stjärnor - anno 2015 ::

yllebroderiFår jag lov att presentera jynnet; Indisk-skånska stjärnor - anno 2015. Det är svårt att beskriva känslan av att bli färdig med en dyna. Det är liksom magiskt när man sytt sidsömmarna och får vända rätsidan ut för första gången och ser broderiet "beskuret". Det är en jäkligt häftig känsla och det liksom pirrar i magen av lycka när dynan är klar. Jag är riktigt nöjd och lycklig för den här dynan, den är definitivt min favorit av de fyra kolambroderier som jag gjort. Ja kanske till och med min favorit av alla dynor som jag formgett själv.

yllebroderi

Dynan är broderad med stora ytor bottensöm, både trädd och hopdragen bottensöm, precis som jynnen ofta var i nordvästra Skåne under yllebroderiets glansdagar under 1800-talet. I webbutiken på Skånes Hemslöjd kan du köpa och läsa om skånskt yllebroderi. Andra stygn i broderiet är ensidig plattsöm, schattérsöm, stjälksöm och knutar. Att brodera på vitt kläde är inte särskilt typiskt för allmogetextilier, men jag valde det för att jag tycker om hur färgerna framträder klarare mot det vita jämfört med mot svart kläde.

yllebroderi


yllebroderi
Den stora gula blomman är broderad med trädd bottensöm och den röd-blå blomman med ensidig plattsöm.

Det roliga med kolambroderiprojektet, som jag hållit på med i lite mindre än ett år, är att jag använt mig av ett nytt formspråk. Att kombinera och leta efter gemensamma nämnare i de indiska kolam-mönstren och de skånska broderierna har lett till att jag utforskat nya sätt att jobba på. Det har varit väldigt roligt och även en nyttig övning för mig. Det känns som att det kommer att påverka hur jag tänker när jag ritar mönster även i framtiden.

Här kan du läsa tidigare inlägg om broderiet. 

yllebroderi
Stjärnan är broderad med hopdragen bottensöm, schattérsöm och ensidig plattsöm
yllebroderi
Bollar i hörnen

yllebroderi

yllebroderi
Ett randigt, gammalt bolstervar på baksidan

11 kommentarer :

 1. Den är så fin! Och som du skriver så gillar även jag hur den vita vadmalen får färgerna att framträda.

  SvaraRadera
 2. nej,hur vacker det är!!hälsningar fran tyskland,susi

  SvaraRadera
 3. Alltså, du gör så mycket snyggt! Jag blir så inspirerad och imponerad. Har köpt kläde för att klä om en sypuff där jag tänkt ha broderi på ovansidan. Fast jag funderar på att använda pärlgarn i stället för ullgarn på grund av slitstyrkan. Tur att det är lite längre ledighet snart så kanske jag hinner starta upp det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Iréne! Det låter som ett jätteroligt projekt, jag kan tipsa om att inte välja stygn som ligger för mycket 'ovanpå' tyget. Läggsöm och knutar är tex inte så bra eftersom de slits lättare.

   Radera
 4. Helt otrolig! Förstår att du är rymt stolt!

  SvaraRadera
 5. Asså.. Det ena broderiet mer fantastiskt än det andra! Om du gav ut en broderibok skulle jag köpa den på studs! Igår broderade jag på en kudde som jag ska ge min bästa kompis :) Pepp!

  SvaraRadera
 6. Absolutely stunning! You must be so proud :-)
  xx

  SvaraRadera
 7. Bolstervar och röda bollar gör broderiet om möjligt ännu bättre!

  SvaraRadera
 8. Vilket hantverk! Fantastiskt fin!

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!