:: Heliga cirklar & Tusen trådar - Utställning ::

Foto: Kärsti Stiege

Det är med en pirrig känsla i magen som jag vill hälsa er alla varmt välkomna på vernissage på en utställning på Nacka konsthall (Dieselverkstaden) den 13 juni kl 14.

Heliga cirklar & Tusen trådar 

Kärsti Stiege har under flera resor i södra Indien fotodokumenterat Kolams. En traditionell och fascinerande förgänglighetskonst, där kvinnor tidigt varje morgon skapar cirkelformade färggranna mönster med rismjöl eller färgpulver på marken framför sina hem. Tanken är att bjuda in de goda gudarna och bringa lycka och framgång till familjen. Under dagen löses de vackra mönstren upp när bybor, kor och cyklar passerar över. På kvällen när solen åter sänker sig över byn återstår bara några vaga färgfläckar – allt i förgänglighetens tecken. Dessa fotografier, fotocollage samt en film utgör basen för utställningen. Under arbetets gång upplevde Kärsti att mönstren liknade och hade samma symboler som många av de traditionella svenska mönsterskatterna.
Konstformen Kolam och den svenska hemslöjden kändes för mig som en förening av nutid och dåtid, tradition, skaparlust, fantasi och teknik med naturen som inspirationskälla, säger Kärsti. Utifrån den tanken bjöd hon in fyra svenska konstnärer att delta i utställningen; Elin Jantze, Hedvig Egerö, Teresa Oscarsson och Gustaf von Arbin.
Mer info hittar du hos Nacka konsthall
Utställningen pågår 13 juni till 31 augusti på Nacka konsthall i Dieselverkstaden i Sickla


Ett och ett halvt år har gått sedan Hedvig och jag blev engagerade i projektet via vår broderikompis Annika (som i sin tur hade blivit kontaktad av Kärsti Stiege). På utställningen kommer man förutom Kärstis alla fotografier att kunna se de fyra dynor som jag broderat till utställningen med inspiration från de indiska kolammönstren. Jag uppskattar att broderierna tagit omkring 100 timmar per kudde så det är mycket arbete bakom dem och det har varit både roligt att tänka i nya mönsterbanor, färger och former och att lösa problemen som uppstår i hur man överför ett mönster som är skapat i pulver till textil. Målet har hela tiden varit att fånga det indiska och att samtidigt ta in det traditionella svenska/skånska sättet att jobba med textilier. På instagram har man kunnat följa mina och Hedvigs broderier under hashtagen kolambroderi.

Foto: Kärsti Stiege


3 kommentarer :

  1. Så kul det ska bli att få se utställningen :-)
    /Lena

    SvaraRadera
  2. Räknar med att se utställningen! Hade gärna varit med på kursen också, men tyvärr är kommunikationerna med Stockholm inte så bra under veckosluten.

    SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.