:: nålbundna vantar ::

nålbundna vantar

Kolla kolla! Detta är mina första nålbundna vantar och en dröm är på väg att gå i uppfyllelse. I många år har jag som sagt drömt om ett par nålbundna vantar med yllebroderi på och nu är den på väg att bli verklighet. Garnet beställdes från Wålstedts i november förra året och jag började nålbinda under vintern men sen kom en doktorsavhandling emellan så de fick länge ligga i garnkorgen och nu i sommar har jag haft tid att göra klart dem.

nålbundna vantar

Jag valde att använda dalbystygnet, samma stygn som de värmländska dalbyvantarna eftersom de ger en rätt så platt yta som lämpar sig bra för broderier. Man brukar säga att nålbindning är en långsam teknik men med det fylliga garnet som Wålstedts tagit fram speciellt för nålbindning tycker jag att varje ganska tjocka varv ganska snabbt bygger upp en vante.

nålbundna vantar

Trots att jag gjorde en ganska snäll valkning, mestadels på insidan, så blev vanten mycket stadigare och de värsta ojämnheterna är borta. Nu återstår att komma på hur jag ska dekorera vanten och fundera på vilken slags kavelfrans som ska pryda nederkanten. Jag har nämligen läst och tittat på bilder i flera nålbindningsböcker men inte hittat vilken kavelfransmetod de använder förr.

nålbundna vantar

nålbundna vantar

7 kommentarer :

 1. Så fina vantarna är. Jag snabbtittade i boken Vinterblomster, Nålbundna vantar från Dalby, Där finns flera varianter på frans. Vi kan ses vid tillfälle och titta på hur de har gjort frans traditionellt.
  /Lena

  SvaraRadera
 2. Så fina redan, och med broderi på kommer de bli än mer fantastiska. Vilket tålamod! Och pallen i tidgare inlägg ser helt otroligt fin ut. Bra gjort

  SvaraRadera
 3. Fina! Jag har nålbindning på min lista över saker att lära mej. De kommer att bli jättefina med broderier på. Väldigt fin form på vantarna.

  SvaraRadera
 4. Grattis till dina första ;) finfina blev dom ju , vänta nu inte för länge till nästa par så det blir som det blev för mig ...jag glömde bort hur man började! Fniss

  SvaraRadera
 5. Imponerad! Fantastiskt stiligt första par nålbundna vantar.
  Sitter med fjällängtan och önskar er fantastiska dagar i Jotunheimen! Och hoppas på bilder på bloggen :)

  SvaraRadera
 6. Wow, va fint :)
  Jag är så impad av den tekniken. Har själv bara provat på lite lite, men önskar och hoppas att det ska blir mer nån gång.
  Grattis till fina vantar, det blir spännande att se fortsättningen för dem..

  SvaraRadera
 7. länge sedan man såg sådana vantar

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!