:: farmors gamla garn blir islandströja ::

alafoss lopi

Ända sen Maria för ganska länge sen började sticka sina islandströjor som hon anpassar efter eget tycke för färg och passform har jag varit sugen på att sticka en islandströja jag med. Sedan mer än två år har arvegodset från farmor legat bortglömt alafossgarn undanstoppat i min spånkorg. Det var inte alls meningen att de skulle glömmas bort för jag var superpepp redan då på att sticka, det bara blev så.

Jag googlade och googlade och sökte igenom Ravelry för att förstå varför jag inte hittade något mönster till Lopis garn Hespulopi, tills jag kom på att titta på antalet meter garn per 100g. Då insåg jag att garnet Hespulopi någon gång sen 80-talet bytt namn till Álafosslopi. Av någon oförklarlig anledning är ändå mina gamla garner (vitt, brunt och mörkbrunt) liite tjockare trots att de har samma metertal per 100g.

alafoss lopi

De båda bruna nyanserna har fått åka tillbaka ner i spånkorgen, istället har jag köpt en ljusgrå och en ockragul till mönsterstickningen. Mönster och färgidé har jag nästan snott rakt av från Marias fantastiska lopapeysa med skillnaden att hennes basfärg är ljust beige. Grunden till mönstret är Ístex lopi nr 131 som jag anpassat efter mina egna mått med hjälp av den fiffiga och gratis mönsterkonstruktionsverktyget som är skapat just för islandströjor. En gång fick jag repa upp kroppen som blev alldeles för stor eftersom jag var lat och inte gjorde någon riktig provlapp innan jag gjorde mönstret men det var verkligen överkomligt eftersom det går så snabbt att sticka med så tjockt garn och stickor.


alafoss lopilopapeysa

alafoss lopi

3 kommentarer :

 1. Mmm…så snyggt!!! Så fantastiskt snyggt!!! Vilka bra gömmer du har ;-)
  Jag har funderat så många år på att sticka mig en ny islandströja, den gamla är helt uttjänt numer. Ska bara sticka klart mina två tröjor som jag är halvvägs på. Hänger med dig nu så att suget bara blir starkare och starkare…ja tills det tar över…:-)

  SvaraRadera
 2. Åh jag har blivit lika sugen av hennes tröjor och nu även din!

  SvaraRadera
 3. Det blir så himla fint, vilket härligt garn! Jag har ärvt garn från min farmor, som blev en schal, inte lika avancerad men kul! http://www.ihanna.nu/blog/2016/01/crocheted-granny-square-shawl/

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!