:: den lilla sjärntröjan ::

stickad stjärntröja

Kommer ni ihåg den lilla vita tröjan som jag började sticka under Fårfest i Kil? Så fort jag fick reda på att en av mina närmsta vänner ska få barn i sommar började jag smida planer på allt som jag skulle kunna göra åt hen. En av idéerna jag fick var att sticka just det här stjärntröjemönstret som jag haft i min mönsterpärm i mer än 10 år. Mönstret kommer från Hemslöjden i Skåne och jag fick det när jag gjorde praktik där under några veckor vintern 2006. Jag bläddrar ganska ofta i mina pärmar för att få inspiration. I pärmarna sparas alla möjliga grejer allt från sömnadsmönster, stickmönster och beskrivningar på olika tekniker. Stjärnmönstret har jag tagit fram och tittat på många gånger eftersom jag tycker det sett så fint ut men det är första gången som jag stickar efter det.

stickad stjärntröja

Just detta stjärntröjemönstret består endast av text och ett diagram på den reliefstickade stjärnan. Inte ens en liten skiss på hur den färdiga tröjan skulle se ut. Egentligen skulle den stickas som separata fram- och bakstycken men jag stickade runt istället så långt det gick tills ärmhålen. När kroppen var färdig så plockade jag upp maskor för ärmarna istället för att sticka dem separat. Tänk vad stickdesigners på senaste tiden har utvecklat sättet man skriver och presenterar mönster!

stickad stjärntröja

När tröjan var klar hade fanns det ett litet nystan kvar av garnet så jag chansade på att det skulle räcka till en mössa. Och det gjorde det p r e c i s. Fast jag fick göra minskningarna lite snabbare i slutet för att få garnet att räcka. På bilden nedan ser man på mössan hur solkigt det vita garnet blev när man stickade och hur vitt och fint det är efter en handtvätt med ulltvättmedel.

stickad stjärntröja

Jag är supernöjd med reliefstjärnan. Enkelheten tilltalar mig verkligen! Tillsammans med Maria (som var med på Fårfesten i Kil när jag började sticka tröjan) började vi genast tänka ut hur man kunde ta in och göra om reliefmönstret med flera och olika stjärnor i stil med de gamla traditionella tröjmönstren.

stickad stjärntröja

Mina förutfattade meningar om merinogarn har sannerligen gjort lappkast de senaste åren. Tidigare merinogarner som jag har stickat med har varit superprocessade, stumma och livlösa. Man kan verkligen säga att jag helt ändrat åsikt. Efter att ha stickat två koftor i Tant Koftas Soft Donegal tweed, Mitt lilla ylle i mohair tweed från Magasin Duett och nu senast den lilla stjärntröjan i Pop, en tunn 4-trådig merino har jag lärt mig att det finns merinogarner kan se ut på tusen olika sätt.

Garn: Pop från Magasin Duett
Mönster: Stärntröja från Hemslöjden i Skåne och babymössan av Lene Holme Samsøe
Stickor:  2,5 mm

7 kommentarer :

 1. Åh, den var verkligen fin!
  Jag tycker iofs att det är trevligt med färger och mönster på barnkläder, men några enklare plagg att balansera upp med behövs ju också. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med! Jag har dock lärt mig att rådfråga föräldrarna om färgpreferens innan jag stickar, vill ju inte att plagget ska bli liggande pga fel färg.

   Radera
 2. Åttauddiga stjärnor är bara bäst, helt magiska :)!

  SvaraRadera
 3. Knallfin! Veldig klassisk og stilig med stjernen i relieff.

  SvaraRadera
 4. Jättefin!! Ibland är det enkla det allra finaste, behöver inte alltid vara så mkt "krusiduller":)

  SvaraRadera
 5. så himla gulligt :-) och visst är det häftigt när man tvättar vitt garn man stickat länge på, mina tvåändsvantar blev snövita

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!