Blåbärssylt - det blå guldet

Det var jättekul att plocka blåbär, det är härligt att ha sin egenkokad sylt. Innan i sommar blev det fläderblomsaft och rabarbersaft som ligger i frysen nu. Desto tråkigare är det att rensa bären, men då hade jag åter igen talboken som höll mig sällskap.

Det var löjligt enkelt att koka sylten, jag blev faktiskt besviken när jag inte ens fick tillsätta pektinet själv. Syltsockret innehåller allt som behövs. Det är bara att hälla i och röra om. Syltsocker var det enda som fanns att köpa på affären, och då är det ändå en välsorterad ica-butik. Jag kokade sylt på ungefär 2,5 liter bär (resten frös jag in) det blev 7 burkar sylt. Ett tips till dig som aldrig kokat sylt: Sylten ska vara rinnig när den hälls på burkarna, den stelnar först när den svalnat i kylen.

Både saften och sylten är kul att ge bort i present. Mina kompisar blir jätteglada när de får sånt, kanske för att vi som studenter sällan är så husliga.

Nu blir det ett 5 veckors blogguppehåll för mig. Jag ska åka till Abisko imorgon för fältarbete och seminarium för mitt examensarbete i naturgeografi. Kanske lägger jag upp fina naturbilder, men det blir förmodligen inget pyssel (fast jag ska ta med mig en stickning dit i alla fall) :)
Ha det!

1 kommentar :

  1. Jo tack, jag märkte att det stelnade rätt bra i kylen. Min blev mer åt marmeladhållet! Men ack så god iaf.

    SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!