Alla presenter är nu hos sina nya ägarinnor

Under veckan som gått har jag haft fullt upp med att göra födelsdagspresenter:

En 2-årspresent till en liten tjej vars mamma är min fina kompis. Ett galet mönstrat lapptäckstyg från Ohlsons tyger. Snedslå runt ärmhål och halsringning. Knappar på axlarna.

Nästa present är tovade tofflor till systra min. Jag fick mönstret av Silver&Pulver.


DUBBELT GARN MED STICKOR SJU


IHOPSYDDA INNAN TOVNING


TOVADE I 60 GRADER

Silver&Pulvers tossor såg så trollska ut tycker jag, den känslan får jag inte alls av mina. Men de blev fina ändå. Hennes idé att klippa ett runt hål och sätta i en knapp var så bra att jag snodde den rakt av :)


OTOVADE


TOVADE, MED BRODERI

Present nummer 2 till syster yster. Dessa vantar är busenkla att sticka, bara runt runt runt på rundsticka. Man behöver inte ens sticka snyggt eftersom de ska tovas (jag fick tvätta mina 3 ggr, 60 grader, innan jag var nöjd med storleken). Mönstret är väl beprövat, jag har fått det av Linnzan, beskrivningen hittar du här. De töjs ut endel efter hand som man använder dem, om de blir förstora så är det bara att slänga in dem i tvättmaskinen igen. Det gäller de randiga tossorna här ovanför också.

BRODERIET är gjort efter tovningen, men jag kan tänka mig att det är snyggt att tova 1-2 ggr, brodera och sedan tova en sista gång i maskin. Broderierna är gjorda i samma garn som jag stickade i. Själksöm och franska knutar är stygnen. Enkelt och dekorativt.

GARN: Jag stickade i restgarn. Nästan alla 100%-ullgarner går att tova, de måste bara köras olika många gånger i maskinen. Löst spunna garner tovas lättare än hårt spunna, Eskimo och Lovikka krymper därför mycket. Ullfibrerna behöver "plats" för att kunna krympa, därför krymper lös stickning mer än fast dito.

7 kommentarer :

 1. Vad kul!! De blev ju jättefina! Väldigt trollska i mina ögon :)

  SvaraRadera
 2. Vad du står i! Väldigt snygg klänning och häftiga stickade/tovade saker. Vantarna ser verkligen gosiga ut!

  SvaraRadera
 3. Skaparstigen: He he, ja jag står i :) Men jag kan avslöja att vantarna började jag att sticka redan vid årsskiftet 07/08, sen har legat i glömska stickpåsar. Så är det med vissa saker.

  SvaraRadera
 4. Åh, så fina tovade saker! Såna tofflor måste jag testa att göra, det såg ju väldigt enkelt ut.

  SvaraRadera
 5. jättefina vantar, sådana kanske jag ska försöka mig på.

  SvaraRadera
 6. hej, vad du har varit flitig, jag hänger inte med :) det var en jättefin klänning som T fick. Den fick mkt uppmärksamhet på kalaset med!. Tänkte att jag skulle bjuda hem dig på en tovningsafton snart, kanske tillomed få med mig fler i familjen hrm! då får vi diskutera vidare de där tvättnötterna ?!?....KRAM.

  SvaraRadera
 7. Vad kul att du stickade efter mitt mönster! Och vad fint det blev med broderi på!

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!