brosch på loppis



Den här underbara ryska broschen hittade jag för tjugo spänn på loppis i lördags. Och min kompis har gått o spanat på just en sådan brosch i en liten butik som heter Gebit här i Uppsala, men hon har varit lite snål och inte köpt den. Men nu ska hon få denna, så då blir hon nog glad!


Jag sydde ett litet påsformat fodral/paket till den. Sydde fast ett band i den nedre sidsömmen och så ett band som jag sydde fast för hand mitt på baksidan. Påsens kant rullas ner och fästs genom att man knyter banden till en rosett. Banden är sådana som finns i tröjor som affärerna använder för att fästa tröjorna vid galgen. Jag brukar klippa av och spara dem eftersom de är så fina och kan användas till pyssel.

korsstygn på stramalj


Detta är ett långtidsprojekt tror jag, det ska bli en kudde. Korsstygnsbroderi på stramalj med tvåtrådigt ullgarn. Jag har hittat på ett mönster som jag ritat fritt på stramaljen med blyertspenna. Det ska vara "blobbar" i olika blå nyanser, och kanske orange också, på mörkblå bakgrund. Det är egentligen min mammas projekt, men hon har så många broderi- och knypplingsprojekt på gång så jag tog över detta. Stramaljen är köpt på Hemslöjdsbutiken i Landskrona. När hon köpte stramaljen sa de i butiken att stramalj inte går att få tag på längre. Är det någon som vet var man kan beställa stramalj, någon grossist kanske? Hör gärna av er så att jag kan berätta det för dem.

kjol



Mönstret har jag ritat själv. Den blev dock lite väl stor i midjan, men det funkar bra så länge jag ett lite längre linne till. Tyget är en gammal gardin som jag köpt på loppis. Kjolen är sydd i fyra våde, den har dragkedja i sidan och fickor som är gömda i sömmen. Rynk vid linningen.

tidig födelsedagsfrukost

Både min kombo och hennes flickvän började skolan tidigt idag. Men vi ville ändå ha en mysig födelsedagsfrukost, och då är det ju härligt med nybakat bröd. För att slippa gå upp i ottan så lät jag bullarna kalljäsa i kylen över natten. Jag bakar mycket bröd och hittar gärna på egna recept. Idag (eller snarare igår kväll) blev det såhär:



12 st frukostbullar
3 dl kallt vatten
12 g jäst (1/4 pkt)
1 tsk salt
1 dl havregryn
0,5 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl
ägg till pensling
sesamfrön + flingsalt



På kvällen: Rör ut jästen i det kalla vattnet och häll i saltet. Tillsätt havregryn och grahamsmjöl och tillsist vetemjölet. Jag är lite osäker på den exakta mängden mjöl eftersom jag själv aldrig mäter utan bara tillsätter tills degen är lagom fast. Rör och knåda ordentligt.
Forma 12 bullar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Täck med plastfolie. Låt stå framme ca 15 minuter så att jäsprocessen kommer igång. Sätt sedan in i kylen.





På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader och ställ plåten ovanpå spisen så att bullarna värms upp något. Pensla med ägg och strö på sesamfrön och flingsalt. Grädda ca 9 minuter eller tills gyllenbruna.

kasse och necessär/handväska

Detta är en födelsedagspresent till min kombo som fyller 25 år idag. En kasse som man kan bära över axeln, antingen som handväska eller matkasse och en liten handväska med handledsband. Handväskan fungerar lika bra som sminknecessär om man hellre vill det.



Vid dragkedjans "kortsidor" sydde jag faste en dubbelvikt tygbit för att dölja glipan som annars bildas. Handledsbandet kan man ta av eftersom jag fäst det i en nyckelring. När jag fäste handledsbandet i väskan kom jag på att den fungerar ju som nyckelband också. Multifunktionell med andra ord :) nyckeband, sminknecessär och handväska i ett!



Det röda tyget är ett kraftigt bomullstyg som har jag köpt på Myrorna och det prickiga är ett tunnare bomullstyg från IKEA.