Liten kurs om Grönland


Grönland - världens största ö. Så nära men ändå så långt borta. Så likt men ändå så olikt allting annat. Största delen av ön är ju som bekant täckt av inlandsis. Vägar existerar bara inne i städer aldrig mellan städerna, enda sättet att ta sig runt är med flyg eller båt. Grönlänningar är snälla och hjälpsamma men inte särskilt serviceinriktade (för att dra alla grönlänningar över en kam...) Kanske är de vana att ta saker som de kommer.

Naturen är storslagen och hantverkskulturen likaså. Tänk er att kajaken består av en stomme av träribbor som är täckt med sälhud som sys ihop på ett sätt så att det blir vattentätt. Var det nån som sa Gore-tex? När jag såg kvinnornas otroligt vackra folkdräkter slog det mig hur lika de är tankarna bakom dem och de svenska dräkterna. Det finaste (och dyraste) som vi hade att tillgå var ju det köpta tyget (ofta med tryck) och därför användes det i folkdräkterna. Inuiterna måste ha tänkt precis på samma sätt eftersom folkdräkterna till stor del är sydda av färggranna vävda tyger och är utsmyckade med glaspärlor.7 kommentarer :

 1. Hej!
  Det är fantastiskt vilka hantverkskulturer det finns över hela jorden.. och därifrån hämtar vi hela tiden inspiration! (vare sig vi vet om det eller ej).
  Tänk att vi, idag, i vår kultur tappar så mycket av förmågan att jobba med våra händer... i det samhälle där jag bor kan man idag inte köpa vare sig tyg, tråd eller knappar mm... :-(
  JAg tror att vi, som människor, tappar en del av vår historia med det...

  SvaraRadera
 2. Jag tittade på dina bilder på facebook igår. Fantastiskt vackert allting! Lyckos dej som får vara där!!

  SvaraRadera
 3. Så trevligt att se dig tillbaka on line igen!

  Tack både för länktips och en lektion om Grönland. Länkarna är sparade, och jisses vilka halskragar de har skapat!
  Kan tänka mig att det har varit en upplevelse att vara där!

  SvaraRadera
 4. Spenderade en hel sommar på östra Grönland förr ett par år sen och dina bilder får mig att vilja åka tillbaka. Visst är det ett underbart vackert land!!

  Kan flika in lite info om dom vackra halskragarna. Förr så betydde varje mönster och färg olika saker. Man kunde läsa ut i kragen om kvinnan var gift, hade barn ect ect. ganska otroligt, eller hur!?

  ha de så bäst!

  SvaraRadera
 5. förresten vart på Grönland har du varit?

  SvaraRadera
 6. Dalen: Ja vi är verkligen på väg mot en ny typ av samhälle och bort från ett annat.

  Maria: Så roligt, tack för bonusinfot! Jag var på västra Grönland, Godhavn på Disko Island närmare bestämt. Jag jobbade nio dagar på forskningsstationen som tillhör Köpenhamns universitet.

  SvaraRadera
 7. Men så intressant! Bara bilden på husen sätter ju igång fantasin, med de underbara färgerna men den ganska mediokra arkitekturen.
  När jag ser alla vackra folkdräkter minns jag en bild av kungen o drottningen som jag såg för ett tag sedan, från ett besök de gjort på Grönland. Satt länge o specialstuderade de märkliga men vackra folkdräkterna (grönländska) som kungaparet dagen till ära klätt sig i...

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!