Hjälp att hjälpa! / Help to help!

mormorsruta
Alltså det är så roligt att leka med mina nya mormorsrutor. Jag ordnar dem i rutor, gör olika färgkombinationer. Försöker lägga dem i någon slags ordning, och sen rör jag ihop dem till kaos.  Varning för (mormorsrute-)känsliga läsare för här följer en hel kavalkad av mina söta, fina, färgglada rutor.
Och sen vill jag fråga er en sak, för att hjälpa min kompis Karin som behöver inspiration till hennes uppsats inom textil (och jag skulle själv gärna höra era svar för det är så spännande ämne). Svara gärna på en eller flera av hennes frågor.
1. Har du ett behov av att skapa, utrycka dig, skapa uttryck?
2. Hur ser du på ditt konstnärliga skapande
3. Är processen viktigast för dig eller det färdiga resultatet?
4. Vad är skillnaden mellan hantverk, konsthantverk, konst och formgivning?
****                    
You know, it’s so much fun to play with my new granny squares. I put them in different orders and color combinations, and then I create chaos with them. Warning for (granny square-) sensitive readers ‘cause below you’ll se a whole cacalcade of cute and colorful squares.
And now I want to ask you something to help my friend Karin who needs inspiration for her essay about textile (and i’d love to hear the answers too because it’s such an interesting topic)
1. Do you have a need to create, express yourself, create expressions?
2. How do you see your artistic creating process?
3. Is the process more important to you or the finished result?
4. What is the difference between craft,  arts and craft/artware and design?

mormorsrutormormorsrutormormorsrutor mormorsrutor mormorsrutor mormorsrutor mormorsrutor mormorsrutor mormorsrutor  mormorsrutor mormorsrutor mormorsrutor mormorsrutor mormorsrutor mormorsrutor

12 kommentarer :

 1. Å vad härligt, mormorsrutor gör en glad. Fina örhängen!

  SvaraRadera
 2. Here jistanes vilka godbitar men tjitt vad små!!Ska de möjligtvis bli örhängen?
  På fråga 1 blir det ;YES
  2;Att jag aldrig vet hur slutresultatet blir o det är det som utvecklar mej.(Oftast är det så när jag målar).
  3;Ja du det är många som ställer sej den frågan,tror skillnaden är minimal om det är någon skillnad!Beror på vem du frågar oxå,tror jag iaf..hehe..

  ToodelOO

  SvaraRadera
 3. Fina rutor och intressanta frågor. Såhär känner jag (varning jag kommer svara lååångt!):
  1. Ja! Skapandet består dels i att jag får en idé och så vill jag göra den, jag tänker att det är att uttrycka mig, min idé typ. Men vad gäller skapandet så kan det också bestå i att jag följer mönster, då handlar det mindre om mig, även om jag oftast väljer färger och har någon form av vision innan jag börjar.
  2. Jag ser det inte som konstnärligt skapande. :) mer som att jag vill/måste göra saker. Ett utlopp för kreativitet? Som är ganska privat, eller för mig själv liksom. Även om jag ger bort saker och då blir det även för andra.
  3.Svårast! Det är lite olika för mig. När jag har en egen idé som jag förverkligar så är hela processen också rolig, för man vet inte hur vägen dit ser ut riktigt. Resultatet är ganska viktigt med då men det roliga är att det gick att klura ut hur. Det roliga är att lära sig nya sätt, att behärska nya saker. När jag sedan känner att jag kan, så blir resten litegrann ett nödvändigt ont för att nå målet. Men visst är det också skönt att ha en virkning att ta fram och sysselsätta fingrarna med! Jag gillar dock inte att göra exakt samma sak flera gånger, någonting måste vara annorlunda. om det så är färger eller garntyp eller virksätt.
  4. Konsthantverk är hantverk som man lagt ner lite mer själv kanske?
  Konst är detsamma, men konsthantverk kanske känns mer som bruksföremål (av någon anledning). Formgivning går väl in i alla konstsakerna. Hantverk är rejält och behöver inte vara vackert eller genomtänkt?
  Där fick ni. Hoppas jag inte tog för mycket plats...

  SvaraRadera
 4. Finfina grejer var det här - som vanligt:)
  Och sen säger jag bara - processen...

  SvaraRadera
 5. Jag har alltid önskat mig ett dockskåp, den dagen jag får möjlighet att bygga mig ett eget ska jag minnas de där mormorsrutorna och göra ett eget gäng! Visst blir man oerhört glad av miniatyrsaker! :)

  1. Har du ett behov av att skapa, utrycka dig, skapa uttryck?

  - Mja, jag har behov av att hitta på något nytt och testa funktioner. Men det blir ju något skapat av det. Däremot inte tillfredsställt genom att kanske göra samma sak om och om igen.

  2. Hur ser du på ditt konstnärliga skapande

  - Som något jag inte riktigt vågar stå för. Ska jag kalla det konstnärligt blir det en viss press på det, som att det också ska bedömas därigenom.

  3. Är processen viktigast för dig eller det färdiga resultatet?

  - Viktigast vad gäller tillfredsställelsen är processen, men jag måste se att det verkligen funkar, så ibland blir det färdigt också =)

  4. Vad är skillnaden mellan hantverk, konsthantverk, konst och formgivning?

  Hantverk- skicklighet, genom att öva sig tämjer man materialet. Kan vara skitfult.
  Konsthantverk - skickligt utfört med anspråk på skönhet även för ögat (design/formgivning). Materialval och kunnighet inom hantverk kommer först.
  Formgivning - se former oavsett material, en formgivare letar lösningen på problemet och hittar andra som hantverkar fram det.

  Så ser jag på det :)

  SvaraRadera
 6. Åh vilka fantastiska små rutor! Helt underbara!

  1. Jag har alltid haft ett stort behov av det. Jag är inte mig själv utan att få skapa.

  2.Det är viktigt på så många olika sätt. Ja, för mig själv då alltså. Allt jag gör ser jag inte som konstnärligt skapande, det gäller bara då det är en känsla eller ett budskap jag vill uttrycka eller förmedla, men för det mesta känns det mer som pyssel som nästan har en meditativ effekt.

  3.
  För mig är det oftast processen. Det är många tankar och bearbetningar bakom ett projekt. Att avsluta ett roligt projekt känns som att läsa ut en jätte bra bok - man vill inte att det ska ta slut.

  4.
  Det är en fråga jag funderat mycket på (så nu blir jag nyfiken, för nått år sen skrev jag Funderingar kring autenticitet – vad är egentligen hemslöjd? som finns på kravallslöjd.se). Hantverk tänker jag mig idag är - vad det var från början - nyttoslöjd. Skillnaden mellan konsthantverk och konst är lite svårare tycker jag, möjligen att det är vanligare att konst kan uttrycka mer känslor och budskap men allt handlar om objektets uttryck, kombination och gestaltning. Formgivning är ett begrepp som för mig känns lite mer "stilren design". Men det är en väldigt svår fråga!
  Så vill jag tipsa om Könsskillnadens estetik av Johanna Rosenqvist, den handlar om konst och konstskapande i svensk hemslöjd under 20- och 90 talen.

  SvaraRadera
 7. Men alltså, hur SMÅ är de? Vad virkar du med för tråd och med vilken storlek på nålen?
  1. Ja.
  2. SOm nödvändigt för att jag ska fungera, för att jag ska orka med det andra här i livet.
  3. Processen är jätteviktig, men såklart är det också väldigt viktigt (för att processen ska kännas ännu roligare) att folk gillar det jag gör och att jag kan sälja grejerna (nu pratar jag bara om min keramik, allt mitt andra kreativa utövande gör jag mest till mig själv!)
  4. Jag tycker att jag är formgivare, jag formger keramik. Jag säger att jag är konsthantverkare eller keramiker. Skulle inte säga att jag är hantverkare, det tycker jag ligger närmare slöjdbegreppet. Konstnär tycker jag inte heller att jag och det grundar jag på att jag tillverkar stora serier av mitt bruksgods. Men... ja, jag vet inte, jag tycker inte att begreppen är så jätteviktiga egentligen, man ska använda det som känns bekvämt för en själv.

  SvaraRadera
 8. Vilka underbara små. Det är kanske det jag ska hänge mig åt? Skapa miniatyrer såatt jag får plats med allt jag gör. En bra tanke att spinna vidare på
  Tänkte också passa på att göra min röst hörd och svara på frågeställningarna.
  1. Har du ett behov av att skapa, utrycka dig, skapa uttryck? Jag har ett oerhört behov av att skapa. Antingen direkt av ett redan färdigt mönster eller så skapar jag fritt ur fantasin med något redan befintligt som grundidé. Eller så skapar jag fritt ur eget huvud och ser vad det blir. Oftast blir det bäst då jag "knycker" en grundidé av någon annan som jag översätter till mitt materialval som då är av textil karaktär. (Tar gärna ideer från träslöjd).
  2. Hur ser du på ditt konstnärliga skapande? Fullständigt nödvändigt för att jag ska må bra. Det ger mig lugn i själen och hjälper mig tömma hjärnan från stress.
  3. Är processen viktigast för dig eller det färdiga resultatet? Helt klart processen eftersom jag ofta känner mig klar när mitt arbete ännu inte är ihopmonterat.
  4. Vad är skillnaden mellan hantverk, konsthantverk, konst och formgivning?
  Hantverk - skapande av bruksföremål som endast ser till nyttan.
  Konsthantverk - skapande av brksföremål som ser till nyttan men där utseendet också har en betydande roll. Färg och form är genomtänkt för att glädja utan att nyttan får stå tillbaka.
  Konst - skapat för att tillfredsställa våra känslor utan att behöva ha någon egentlig funktion.
  Formgivning - modernt tänk av konshantverk. Där utseende och funktion måste samsas.

  SvaraRadera
 9. Oj oj oj vad fina!!! Nu vet jag vad jag skall göra!!!!!!!

  SvaraRadera
 10. Åh! Jag blir så sugen på att ta hål i öronen så att jag kan ha sånna stiliga, dingliga mormorsruto som örhängen jag med!

  Åter till frågorna:
  1. Ja, absolut!

  2. Jag ser mitt konstnärliga skapande både som ett uttryckssätt och ett andningshål. Vad beror på hur världen omkring mig ser ut för stunden.

  3. På det hela taget är det processen som är det viktiga, även om det färdiga resultatet liksom är lönen för mödan sas! En massa ufon gör mig ex. bara oinspirerad - hellre då att jag gör om och gör nytt istället!

  4. Hantverk är det som skapas av händer, med handkraft sas och innefattar allt sådant skapande. Hantverk kan vara allt från rena bruksföremål utan någon egentlig stil eller finnish till färdiguppritade korsstygnsbroderier bara arbetet görs för hand. Hantverk kan i min tolkning ibland vara rätt fult (allt är ju subjektivt) trots att det är mycket välgjort rent hantverksmässigt.

  Konsthantverk skulle jag förklara som hantverk, fast med någon slags estetisk tanke bakom. Att skapelserna är brukbara samtidigt som de är vackra.

  Konsten är svår att beskriva tycker jag - men är inte det också den eviga frågan? Vad är egentligen konst? Icke brukbart konsthantverk skulle jag ex. nog flytta över i kategorin konst istället, men det är ju bara en liten del av det som jag skulle klassa som "konst".

  Formgivning skulle jag däremot säga är just vad order säger, att man ger en form åt något. Detta kan man, utifrån min tolkning göra på distans helt utan koppling till själva tillverkningen.

  SvaraRadera
 11. 1. Har du ett behov av att skapa, utrycka dig, skapa uttryck?

  -Ständigt, omarbetar allt i huvudet hela tiden, tyvärr är tiden alltid knapp och man hinner inte allt man vill. Att göra saker personliga ligger i min natur.


  2. Hur ser du på ditt konstnärliga skapande

  - Att det är nödvändigt. Om det sedan är konstnärligt eller inte det är frågan?? Kanske är det inte upp till mig att säga det utan den som betraktar det...


  3. Är processen viktigast för dig eller det färdiga resultatet?

  Oftast processen. Det är ofta tankeverksamheten som jag tycker är roligast, och början av tilverkningen när det händer saker i skapandet. Slutarbetet är bara nödvändigt ont som ibland eller ofta inte blir gjort

  4. Vad är skillnaden mellan hantverk, konsthantverk, konst och formgivning?

  -Hantverk: Något som är gjort med hantverkskunnande, skicklighet. Ofta har det en funktion och funktionen ger formen.

  Konsthantverk: Ett hantverk där formen är viktigare än funktionen.

  Konst: Konst kan vara vad som helst, det ligger i betraktarens ögon om vad som är estetiskt tilltalande.

  Formgivning: Att någon medvetet givit ett föremål en form. Med andra ord har allt formgivits, mer eller mindre.

  SvaraRadera
 12. åh, jag gillar dem!
  fin blogg!
  s

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!