Slöjdklubben

Fast än jag bor i Stockholm går jag min slöjdklubbsutbildning i Blekinge. Denna gången liksom förra, höll vi till på Slöjdhuset i Ronneby. Temat var ull och skinn från fåret. Och ull var det, i stora lass, kan jag tillägga.

Kardad ull

sländor och kardor

olika ullsorter

elin kardar

elin tovar

Vi hade en extralärare som gör sitt levebröd på ull och skinn. Aja Bergstrand heter hon och hon äger en hel kardmaskin på 6,5 ton. Då ska jag tillägga att det tydligen bara finns en handfull motsvarande kardmaskiner i hela Sverige. Hur häftigt är inte det? Manu Factus heter hennes företag som ligger på Orust.

I höst är jag färdig handledare och ska hålla i en egen slöjdklubb. Ojoj.

10 kommentarer :

 1. vad kul! Coolt med kardmaskinen

  SvaraRadera
 2. Vad roligt det låter! Och vad kul att du snart är färdig! Finns slöjdklubbar för vuxna eller är de bara för barn? Skulle gärna gå en!

  SvaraRadera
 3. Härliga inspirerande bilder!

  SvaraRadera
 4. Fina bilder! Inspirerande. Jag ska kolla in den där Aja - jag är ju själv Orustbo (alltid i mitt hjärta och ibland på min fritid).

  SvaraRadera
 5. Det kommer du att fixa galant Elin, det känner jag på mig! :) Men se till att ni är flera ledare om en klubb, för det är en del jobb med planering, förberedelse och inte minst genomförande!
  Och Ulrika; tyvärr finns det inte för vuxna, det är för barn 7-14 år. Fast det finns ju många kurser i allt möjligt som man kan delta i som vuxen också, lyckligtvis. :)

  SvaraRadera
 6. Louise - Ja för tusan besök henne! Hon har tydligen sin butik i en omgjord korvkiosk :)

  Ulrika - efter lite snokande på hemsidan för hemslöjden i Gävleborg så hittade jag Slöjdkafé som du kan gå på (hurra!) http://www.hemslojden.org/1231943603161863422654.dsp

  SvaraRadera
 7. men herrejäklar 6,5 ton!! hur ser ens en kardmaskin ut?
  (*smyggooglade lite* kardmaskin såg halvt livsfarlig ut ju!) Men värsta coolt och bara ha en sån liksom.

  Tack för ikväll så syns vi!

  SvaraRadera
 8. Svar ang. tröjan. De är från fd. Ullfrotté, numer Woolpower. Rätt dyra när man köper dem i butik till fullpris (har haft turen att hitta billiga beg. tröjor till barnen) men har man vägarna förbi Östersund kan jag rekomendera ett stopp vid deras fabriksförsäljning! Utbudet av 2:a sort. kan variera väldigt, men har man tur kan man göra grymma kap, både på sockar, kläder och metervara av ullfrotté!

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!