Skånska pepparkakor





















Lika onyttiga som vanliga, men lite brödigare och matigare. Goda att äta med smör och ost. Jag brukar inte baka vanliga pepparkakor så jag vet inte hur pass de skiljer sig åt, kanske är det bara bikarbonaten.

Skånska pepparkakor
ugn 200 grader, 30-35 st

ingredienser:
2 dl ljus sirap
1,5 dl socker
75 g smör
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 ägg
1 äggula
0,5 dl mjölk
1 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
9-10 dl vetemjöl

Koka upp sirap och socker. Häll det hett över fett och kryddor i en bunke. Vispa ihop ägg, gula och mjölk, rör ner. Låt stå tills det kallnat, rör då och då. Blanda bikarbonat och bakpulver med hälften av mjölet. Rör ner i blandningen. Arbeta in resten av mjölet, antingen i bunken eller på bakbordet. Låt degen vila övertäckt i kylen cirka ett dygn.

Forma degen till en rulle 6-7 cm i diameter. Skär i 0,5-1 cm tjocka skivor. Mina skivor blir alltid deformerade så jag brukar kavla dem lite försiktigt. Lägg glest på plåten. Grädda ungefär 10 minuter.

2 kommentarer :

Tack för din fina kommentar!