:: grannast i grannlåt ::

detalj

kjolväska

Jag är så himla glad i min nya kjolväska som jag sydde färdigt förra veckan. Inspirerad av gamla modeller på kjolväskor och mönsterformer. Sydd i en blandning av nya och traditionella material; vadmal, lingarn, guldtråd, kulband och paljetter. Kantad med småblommigt tyg, fodrad med madrasstyg och den knyts med hemslöjdsband. Det här är grannlåtsbroderi för mig!

Den första väskan som jag sydde i höstas har verkligen använts flitigt på jobbet, det är otroligt praktiskt format och funktionell som bara den. På något sätt så känner jag också att jag bär med mig och visar upp vem jag är på riktigt. Väskan symboliserar min slöjdidentitet som jag med stolthet vill visa. Det är en känsla som jag bär med mig och som jag aldrig tidigare satt ord på. Låter det vettigt?   

kjolväska

gammal och ny

Jag fnissar åt mina funderingar kring vad Antikrundans experter skulle säga om de hittade mina väskor om 150 år. Det här kan ju inte vara från 1800-talet, nej det stämmer inte. Kan det vara något så annorlunda som allmoge fast på 2000-talet. Ja, det kan det faktiskt.

21 kommentarer :

 1. De är så otroligt fina! jag blir helt till mig. Och i huvudet börjar motsvarande väskor som passar min personliga stil, ta form...
  Men sen tänker jag att de tär så här de ska göras. De ska ropa slöjd!

  SvaraRadera
 2. Jätte fina! Härliga färgkombinationer också!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att det låter mycket vettigt - och väskorna är superfina! Det blir liksom alltid så glatt med grannlåtsbroderi!

  SvaraRadera
 4. Jag gillar, har länge tänkt göra något liknade själv. Nu kanske jag tar mig i kragen och börjar, dina inspirerade mig sannerligen.

  SvaraRadera
 5. Åh vad fina! Och jag älskar tanken på att väskan blir en symbol för vem du är för din slöjdidentitet.

  SvaraRadera
 6. Superfina och blingbling + yllebroderi blandat är så mycket du! Synd att jag inte lever om 150 år så jag kunde höra vad de säger :-)
  Är helt säker att de pratar om dina bloggar som inspirerade minst en halv nation till att handarbeta!

  Ska slå in i huvudet att jag tar med mig ett skott!
  Och passar också på att önska dig en Glad Påsk! //kram kram Gun

  SvaraRadera
 7. Ååh underbar!!! Grannlåt is verkligen the shit alltså!

  SvaraRadera
 8. Jag är lite kär i den nya väskan. Inte bara lite utan myyyycket kär! :)

  SvaraRadera
 9. Gah, tack och jättemycket tack för alla fina kommentarer. Ni gör mig så glad!!

  SvaraRadera
 10. Så vackra väskor och jag vill också, det låter helt vettigt med att visa sin slöjdidentitet, det vill jag med, låter mig inspireras och funderar på hur min väska ska se ut. Broderi blir det.

  SvaraRadera
 11. Så himla snyggt fint underbart ja ,you name it.Nästan lite avundsjuk på att du kan ha din väska på jobbet Úndrarhur det skulle se ut om man som dialyssjuksköterska kom emd en sån fin väska och hade lite sprutor kanyler i den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ylva jag tycker att du kan brodera i vitbroderi så att väskan smälter in med din vita uniform och så kan du använda vadmalsväskan som privatperson :)

   Radera
 12. oj oj stavar som en kråka när det ska gå fort

  SvaraRadera
 13. Vansinnigt snyggt! Hmm, vadmal... Är det ok att fuska och använda filt? Som jag i ärlighetens namn trodde att det var :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Filt är ett trist syntetmaterial, det vill jag verkligen avråda dig från att använda. Vadmal är berett ylletyg som är kul och lyxigt att jobba med. Dyrt men drygt när man broderar med så här små bitar

   Radera
 14. Så otroligt vackert! Färgerna, broderierna, detaljerna, tygerna!!! Och jag blir inspirerad av det du skriver om att vilja visa sin slöjdidentitet.

  SvaraRadera
 15. Jättevackra!
  Jag gjorde några enklare varianter i somras, i linne. Och håller på att planera för en just i vadmal också. :)

  http://madebyamo.oden.st/?p=702

  SvaraRadera
 16. Hej!
  Vilka underbart vackra väskor! Har du någon sybeskrivning på dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, jag har bara tittat på gamla kjolväskor och konstruerat min egen variant. Se här http://www.digitaltmuseum.se/search?query=kjolv%C3%A4skor

   Radera

Tack för din fina kommentar!