:: pelargoner ::

Hjärtpelargon
Renate Parsley
Idag har jag och två jobbarkompisar frossat i vilda och tama pelargoner på Gamla Orangeriet i Bergianska trädgården. Särskilt en av tjejerna är krukväxtnörd och nörderiet smittade av sig på mig. Fast än jag har alltid gillat växter (och kan inte tänka mig ett hem utan dem) så har jag aldrig haft så bra koll på arter och skötsel. Nu blir det andra bullar av eftersom jag gick därifrån med fyra små pelargonbebisar. Om det inte vore så att både plånboken och fönsterbrädet begränsar så hade jag nog gått därifrån med betydligt många fler.
Citronpelargon
Pelargon
Hjälmpelargon
Jag försökte komma ihåg att ta foton på både hela växten, blomman och namnskylten för att minnas, men missade såklart några. Artnamnen får du om du pekar med pilen på fotona. Många av pelargonerna har sitt ursprung från 1800-talet, tänk vilken spännande historia de bär på.
Kvinnan som stod bakom utställningen kom med bra tips och råd för hur de olika arterna ska skötas. Hon har till och med en webbutik om du också blir sugen på att bli pelargonnörd.
Lord Bute
hybrid P. x glauciifolium
Ardens Pelargonium-hybrid

7 kommentarer :

 1. Vackra pelargoner, tack för titten:)

  SvaraRadera
 2. En sån blomsterprakt! Blir bra sugen på nån sån doftande sort...

  SvaraRadera
 3. ahaaa du är i pelargonfasen nu ;-))
  den perioden hade jag för ca 7 år sedan och som du anar så gjorde jag inte den perioden heller måttligt....hade ca 40 olika sorter bl.a. denna citronpelargon du visar. En jättestor buske blev den. Sedan så var det ett år som något härjade bland pelargonierna - inte bara hos mig - utan en sorts "virus" så pang bom så dog alla dessa fina förädlade. Endast de gammaldags överlevde...ja just för att de heter gammaldags pelargonier anar man att de är överlevare av olika farsoter. Men jag har en hel hög kvar ändå....kolla här så får du se
  http://pysselfarmors365bilder2011.blogspot.se/search/label/023.%20Blommor

  förvarar dem i växthusbelysning i min underjordskällare + fyra väldigt stora änglatrumpeter. Pelargonier är så fantastiskt vackra och jag har numera inte namn på de jag har, men jag kan ta med mig skott till dig på fler än den mintdoftande.

  Idag har jag knatat över 14000 steg puh! Efter skoterspåren över myrar, sjöar och backar. Herrejisses jag kommer att bli som en sylfid! Ha ha ha!

  Ha en underbar påsk!

  SvaraRadera
 4. Vad fina bilder! Ska flytta nästa månad och då ska jag ta tag i växter på riktigt och inte låta dem dö haha :) Glad påsk!

  SvaraRadera
 5. Jättefina pelargoner, särskilt den "svarta", glesa eller om den är mörkviolett (nr 2 nerifrån). Vad heter den? Den blev jag jätteförtjust i. Skulle vilja beställa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den läcker!

   Den heter P. x glauciifolium. Sökfunktionen på hennes hemsida var inte den bästa, men när jag googlade på namnet +butikens namn så kom den upp som första sökträff:

   http://www.eragarden.se/Default.aspx?tabid=166&TabIDOrig=53&productID=7504&langID=2

   Radera
 6. Jag hade blivit alldeles "sjuk" av habegär om jag varit där... Men även om jag har många fönster så orkar jag inte ta hand om alla. Det tar en himla tid att vattna dem. För att inte tala om omplantering... (Fy vad tråkig jag lät nu:-|)
  Din väska i förra inslaget är ju helt fantastisk. Du är superduktig!!!
  Önskar dig en fortsatt fin påsk!

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!